Diş Ağrısı

Diş Eti Ağrısı Varsa Kaplama Diş Yapılır mı? Geçirir mi?

dis-eti-agrisi-varsa-

Diş Eti ağrısı son zamanlarda insanların sık karşılaştıkları problemler arasında görülmektedir. Kolay ve basit yöntemlerle tedavi edilen diş eti ağrısı sorunun altında ise bazen çeşitli sebepler yatabilir. İnsanların hayat kalitelerini oldukça düşüren bu rahatsızlık kişilerin konuşmasından yemek yemesine kadar pek çok alanda sorun teşkil etmektedir. Hatta diş etlerinde çekilmeler bile meydana gelebilir.

 Diş etlerinde meydana gelen çekilmeler ise hem görüntü olarak hem de acı ve ağrı olarak hastaları rahatsız eder. Diş eti ağrısı sorunu hayatın her alanında karşılaşılabilen bir sorundur. Pek çok hastalığın ön belirtisi olabilen bu durum zamanında tedavi edilmezse farklı sorunlara yol açabilir. Bu konu hakkında tüm detaylar aşağıda verilmiştir.

Diş Eti Ağrısının Teşhisi Nedir?

dis-eti-agrisi-varsa-Diş hekimine başvuran hastalar öncelikle ağrının türünü anlatılar. Diş hekimi hastaya bazı sistemli sorular sorar. Daha sonra ise ağzı röntgeni alınır ve ağız içi muayenesi yapılır. Tüm ihtimaller bu süre içerisinde değerlendirilir. Diş eti hastalıklarında en ciddi faktör kanamadır. Genelde kanama varsa enfeksiyon durumu kesindir.

Diş Eti Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti oldukça hassas olan ve tahriş olmaya çok müsait bir bölgedir. Bu sebeple diş eti ile ilgili uzun süren ve geçmeyen aşağıdaki şikayetleriniz varsa mutlaka diş hekimine başvurmalısınız.

  • Diş eti kanaması
  • Şişen ve kızaran diş etleri
  • Diş eti çekilmesi, estetik bozukluk
  • Yemek yerken veya bir şeyler içerken hissedilen ağrı
  • Dişlerin diş etinden uzaklaşması
  • Sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet
  • Dişlerde sallanma hissi
  • Ağız kokusu veya kötü tat

Diş Eti Ağrı Nedenleri Nelerdir?

Diş eti ağrısı neden olur sorusu insanlar tarafından merak konusu olmuştur. Diş eti ağrısı rahatsızlığının pek çok sebebi olabilir. Bu sebepler aşağıda sıralanmıştır.

Diş Eti Hastalığı Diş eti hastalıkları diş etlerinde kanamalara, şişliklere ve kızarıklıklara yol açabilir.
Ağız Yaraları Kaplama diş yaptırıldığında da karşılaşılan en büyük sorunlardan olan ağız yaraları yalnızca ağız içinde değil diş etlerinde de ortaya çıkar. Bir iki hafta içerisinde kendiliğinden geçen bu yaraların oluşumları her kişide farklılık gösterir.
Hormonal Değişiklikler Ergenlik, adet dönemi, menopoz, hamilelik gibi insanların vücudundaki hormonal değişiklikler de diş hassasiyetine sebep olabilir. Ancak bu ağrılar dönemseldir.
Diş Apsesi Diş kökünde meydana gelen enfeksiyon diş apsesine yol açabilir. Diş apsesi ise diş etlerinin şişmesine, acımasına veya ağrımasına sebep olabilir.
Tütün Ürünleri Kullanmak Sigara gibi tütün ürünleri kullanmak diş eti hastalıklarını artırabilir. Bunlardan birisi de diş eti ağrısı problemidir.
Kesikler ya da Yaralanmalar Sert ve çıtır olan yiyeceklerin tüketimi sırasında da diş etleri hasar görebilir. Bu durumda ağrı ve kanamalara sebep olabilir.
Yanlış Fırçalama Teknikleri Diş fırçalarken sert bir fırça ile sert hareketlerle ve uzun süre fırçalama yapılırsa diş etlerinde ağrı yaşanabilir. Diş ipini yanlış kullanmakta diş eti ağrısı yapabilir.
Sinüzit Pek çok insanın rahatsızlıklarından biri olan sinüzit, sinüslerde oluşan bakteriyel veya viral enfeksiyon sebebiyle sinüs boşluğunun şişmesine neden olur. Bu durum da diş eti ağrısına sebep olabilir.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

dis-eti-agrisi-varsa-Diş eti ağrısı şikayetiniz varsa öncelikle mutlaka diş hekimine başvurmalısınız. Sonrasında ise diş hekiminin önerdiği tedaviyi uygulayarak kısa sürede şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Tüm bu durumların yanında ise ağız hijyenine dikkat etmek de süreci hızlandıracaktır. Aşağıda bazı sebeplerden kaynaklanan diş eti ağrısının tedavisine değinilmiştir.

  • Travmaya Bağlı Diş Eti Ağrısının Tedavisi: Eğer yaşanılan ağrı kaplamalardan kaynaklıysa kaplamalar mutlaka yenilenmeli veya sökülerek ağrı yapan kısım düzeltilmelidir. Hareketli protezler için ise yine aynı şekilde ağrıya sebep olan kısım düzeltilmeli eğer mümkün değilse tekrarlanmalıdır.
  • Enfeksiyona Bağlı Diş Eti Ağrısının Tedavisi: Bakteriler sebebiyle enfeksiyon sorunu yaşanır. Diş hekimi Kavitron denilen işlemle diş eti birleşimindeki ve diş eti cebindeki bakterileri oradan uzaklaştırır. Acı veren bir işlem olsa da rahatsızlığın giderilmesi için tercih edilebilir.
  • Diş Apseleri Tedavisinde: Diş eti ile sınırlı olan tedaviler oldukça basittir. Çünkü genelde diş etinde yemek artığı, kürdan gibi cisimler sıkıştığından kaynaklanan sorunlardır. Ancak diğer apse türünde apsenin içinin boşaltılması gerekir. Bunun da iki farklı yolu bulunur. Bunlardan birincisi iltihap diş etinden kendi yoluyla boşaltılmasıdır. İkincisi ise bir periodontist tarafından apsenin kesilmesiyle boşaltılarak tedavi edilmesidir.

Diş Eti Ağrısından Korunma Yolları Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıklarından korunmak için öncelikli yapmanız gereken şey ağız hijyenine dikkat etmektir. Diş eti ağrısı ve rahatsızlıklarından korunmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.

  • Düzenli Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı: Dişlerin gün içerisinde en az iki kere fırçalanması gerekmektedir. Ayrıca diş ipi kullanımı da oldukça önemlidir. Çünkü diş yüzeyindeki plak ve yiyecek kalıntılarını temizler.
  • Diş Hekimi Kontrolleri: Yıl içerisinde iki kere mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır. Erken tanı ve tedavi için oldukça mühimdir.
  • Sigara ve Alkol Tüketiminden Kaçınma: Sigara ve alkol gibi maddeler diş etine aşırı derecede zarar vermektedir. Takma diş de dahil olmak üzere her türlü diş tedavisine sigara çok zarar vermektedir.
  • Sağlıklı Beslenme: Vitamin ve mineral alımına özen göstermek diş etlerinin sağlığı için oldukça önemlidir.

Diş Eti Ağrısı Kaç Günde Geçer?

dis-eti-agrisi-varsa-Yaşanılan diş eti ağrısı problemi ciddi bir sorun değilse birkaç gün içinde geçer. Ancak ciddi bir sorun teşkil ediyorsa uzun süren bir ağrı ve acı süreci olur. Bu sebeple bir süre gözlem yapılmalı daha sonrasında gerekli müdahale edilmelidir.

Diş Eti Ağrısı Neyin Belirtisidir?

Diş eti ağrısı bazen başka rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bazen ufak bir yemek artığı kalıntısı bu duruma sebep olurken, bazen bir çürük belirtisi de olabilir. Ya da ileri seviye bir diş eti iltihabı habercisi olabilir. Tüm bunların teşhisi için ise bir diş hekimine başvurmalısınız. Hastalara her konuda yardımcı olan ve ellerinden gelen imkanları sağlayan Mehmet Eker Diş Kliniği önerilir.

Diş Eti Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

dis-eti-agrisi-varsa-Diş eti ağrısı yaşayan hastaların merak ettikleri sorular yukarıda detaylı bir şekilde cevaplandırılmıştır. Bu konuda merak edilen diğer sorular ise aşağıda verilmiştir.

1 – Diş Eti Ağrısı Nereye Vurur?

Pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan diş eti ağrısı boyun, çene eklemi, baş, kulak gibi bölgelere vurabilir. Bunun sebebi ise baş-boyun bölgesindeki karmaşık sinir yapısıdır.

2 – Diş Eti Sızlaması Kaç Gün Sürer?

Zirkonyum implant tedavisinde de yaşanan diş etinde meydana gelen ağrı, sızı genelde birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bu süreçte ağız içi hijyenine dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

3 – Diş Eti Ağrısı Neden Olur?

Genelde diş etlerinde ağrı problemiyle karşılaşılan en temel sorun enfeksiyon, tahriş ya da yaralanmalardır. Bu ağrılar genelde diş etinde hassasiyet problemine neden olur.

4 – Diş Eti Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanseri başlıca belirtileri şunlardır:

  • Diş etlerinde kanama ve şişme
  • İyileşmeyen ağız yaraları
  • Diş etlerinde renk değişikliği
  • Diş eti çekilmesi

5 – Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin dişlerin kök yüzeyine doğru çekilmesi durumudur. Diş eti çizgisi normal konumunun altına iner veya geri giderek estetik bozukluğa sebep olur.