Diş İmplant

Canlı İmplant Ameliyatı Sırasında Acı Hissedilir mi? İmplant Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

canli-implant-ameliyati-sirasinda-aci-

Canlı implant ameliyatı hastaların en merak ettiği konulardan biridir. İmplant ile dişte oluşan hasar en aza indirmeye çalışılır. Takma diş kullanmak istemeyenlerin ilk tercihi diş kökü görevi gören implantlardır. Bu yazı ile canlı implant ameliyatı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca ameliyat sonrası hakkında merak ettiğiniz konular varsa bu yazıyı okumadan geçmeyin!

İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?

canli-implant-ameliyati-sirasinda-aci-Hastalar için genelde tercih edilen canlı implant ameliyatı için birkaç aşama gereklidir. Bu aşamaları bilerek ameliyata girmek süreci kolaylaştıracaktır.

  • Canlı implant ameliyatı için ilk aşamada lokal anestezi verilir.
  • Çekilmesi gereken diş kökten çıkarılır. İmplant için uygun temizlik yapılır.
  • İmplant gelecek bölgeye kesik atılır ve özel bir matkap ile delinerek vida konulur.
  • Diş etiyle implant kapatılıp diş etine dikiş atılır.
  • 3 ila 6 ay gibi bir zamanda vida kemikle bütünleşir.
  • İmplantın çene kemiği ile bütünleşince diş eti tekrar açılıp bağlantı parçası takılır.
  • Ölçü alınır ve hastaya özel diş tasarlanmaya başlanır.
  • Diş ölçüsü alınıp tasarlandıktan sonra ise abutment denilen bağlantı parçası ile diş sabitlenir.

İmplant Ameliyatı Acıtır mı? Canlı İmplant Ameliyatı Zor mu?

Kaplama diş yöntemini ameliyat olmamak için hastalar daha çok tercih eder. Fakat canlı implant ameliyatı sanılanın aksine korku gerektiren bir işlem değildir. İmplant tedavisi için önce bölgesel bir iğne yapılır. Sadece işlem yapılan bölgede bir uyuşukluk hissi olur. Diş çekiminin aşamalarında kemiğe baskı hissi oluşurken implantta sadece makineden rahatsız olunabilir. Diş uyuşukluğu geçene kadar ameliyat gerçekleşmiş olur.

Canlı İmplant Ameliyatı için Dikişli İmplant Nasıl Yapılır?

canli-implant-ameliyati-sirasinda-aci-Diş eti kısmına bir kesi açılarak implant için vidalama yapılır. Canlı implant ameliyatı sonrası dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Sadece implant yapılacak bölgeye dikiş atıldığı için iyileşme süreci fazla uzun olmayacaktır. İmplant sayısına göre değişse de 3 aya kadar iyileşme gerçekleşir.

Dikişsiz İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dikişsiz implant geleneksel yönteme göre daha az operasyon gerektirir. Bu yöntem diş eksikliği ya da hasarını tedavi etmek için kullanılan modern bir implant türüdür. Daha az cerrahi müdahale daha hızlı iyileşme sürecini getirir. Böylece diş eti kesilmez süreç daha kolay ilerler böylece tedavi süreci kısalır.

En İyi İmplant Nasıl Yapılır?

Gerçek implant yapımı için kullanılan malzemeden vidaya hatta yüzey tasarımına kadar birçok husus vardır. Canlı implant ameliyatı için kullanılan malzemelerdeki özelliklerden bazıları ise şu şekildedir.

Kullanılan Malzeme Biyolojik tasarım ve uyum için titanyum ve titanyum alaşımlarından üretilmelidir.
Kuvvet Dağılımı Doğal diş kökü gibi silindirik biçimde olması canlı implant ameliyatı sonrası çiğnemeyi kolaylaştırır.
Yüzey Tasarımı Küçük yivlere sahip bir implant tutunmayı kolaylaştırır. Kemiğe tutunmak için yüzey tasarımının pürüzlü olması gerekir.
İmplant Ölçüsü İmplantlar farklı uzunluk ve çaptadır. En uygun boy ve çapa sahip implant için dişin boy ve çapına yakın olması beklenir. Böylece mükemmel kemik ve kök yapısı desteklenmiş olur.

İmplant Markasına Nasıl Karar Verilir?

Canlı implant ameliyatı için başarılı sonuçlar isteniyorsa kullanılan marka çok önemlidir. Kullanım sonrası hastaya garanti sunulması marka ile olmaktadır. Bu da markaların tercihini arttırır. İmplant tedavisi arttıkça üretici markalar arasında seçim yapmak daha zor bir hal almaktadır. Fakat farklı seçenekler arasından sağlıklı olan implant ayırt edilebilir. FDA ve Ce belgelerine sahip olmalı ve Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olması gerekir.

Canlı İmplant Ameliyatı için Kişiye Özel İmplant Tedavisi Nasıl Olur?

canli-implant-ameliyati-sirasinda-aci-Canlı implant ameliyatı yöntemlerinde artık her hastanın kendi ağız yapısına uygun malzemeler kullanılmaktadır. İmplant yaptırmak için tedavi süreci kişiye özgü olması adına bilgisayar destekli üretim ile gerçekleşir. Diş hekimi hastanın ağız yapısını değerlendirir. Ölçüler alınır ve doğru uygulama için ölçüler bilgisayara işlenir.

Diş hekimi genelde şu durumlarda kişiye özel tedavi önerir:

  • Estetik kaygıları olan hastalar için, implantların doğal dişlerle uyumlu görünmesini isterse uygulanabilir.
  • Standart implantın uygulanması mümkün olmayan hastalarda çene kemiği ya da diş etleri ile ilgili sorunları olan hastalarda uygulanabilir.
  • Yaşla birlikte kemik erimesi gibi sorunlar yaşayacak bireylere kişiye özel implant tedavisi önerilebilir.

İmplant Ameliyatı Sonrası Uygulamanız Gereken Bazı Hususlar

Canlı implant ameliyatı öncesi kadar sonrası da dikkat gerektiren bazı hususlar içerir. İşte implant sonrası nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı şöyledir:

  • Ameliyatı sonrası verilen tamponu 30 dk. boyunca ağzınızda bekletin.
  • Fazla kanama olmaması için tükürme yapmayın.
  • Tampon yerine başka herhangi bir ürün kesinlikle kullanmayın. Alternatif ürünler enfeksiyona sebep olabilir.
  • Ameliyatı sonrası sigara içmemelisiniz. Aşırı sıcak gıdalar tüketmemelisiniz. Genelde ılık gıdalar tercih edebilirsiniz.
  • En az 2 saat bir şeyler yiyip içmemeye çalışın.
  • Hekiminizin önerdiği reçetedeki ilaçları zamanında kullanmaya özen gösterin.
  • Şişme ve ağrıyı hafifletmek için buz uygulamasını en yoğun ilk gün yapmanız yeterli olacaktır.

İmplant Ameliyatı Sonrası Yemek Yerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Canlı implant ameliyatı sonrasında yemek yeme şekli implantın iyileşmesini de etkilemektedir. Doğru beslenme ile birkaç ay içinde yaralar iyileşebilir. İlk 24 ile 48 saat arası yemeye aşırı dikkat gerekmektedir. Sıvı ya da mama türü gıdalar bu aşamada tercih edilebilir.

İmplantın çene kemiği ile bütünleşmesi canlı implant ameliyatı sonrası zaman aldığı için kalsiyum ve protein açısından zengin besinler tüketilmelidir. Isırma, çekme, koparma hareketleri yapılmadan yemek yenilebilir.

Canlı İmplant Ameliyatı Sonrası Yaşanabilecek Sıkıntılar

Genel anlamda her ameliyat sonrası bazı sorunlar yaşanır. Burada önemli olan uzun ve şiddetli ağrılar yaşamadan süreci atlatmaktır. Canlı implant ameliyatı sonrası genelde kanama, şişlik, morluk, ağız hareketinde kısıtlama olabilir.

Kanama: Canlı implant ameliyatı sonrası genelde sızıntı şeklindeki kanama ilk 48 saat boyunca devam edebilir. Bu durum gayet normaldir. Sıcak ortam ve aşırı hareket kanamayı arttırabilir. İlk saatler uygulanan tamponla kanama azalacaktır.

Ağrı, Zonklama: İlk 2 gün ağrınız olabilir. Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanmanıza rağmen ağrılarda hafifleme olmadıysa tekrar hekiminize danışmakta fayda vardır.

Şişlik: Yanak, dudak ve boyun bölgesinde canlı implant ameliyatı bitiminden sonraki süreçte hafif şişkinlik görülebilir. Operasyon sonrası ikinci gün soğuk uygulama yapmanıza gerek yoktur.

Morluklar: Cilt altı dokulara kan biriktiğinde canlı implant ameliyatı sonrası yüzünüzde morluk görülebilir. Bu durum genelde cerrahi operasyon geçiren herkeste görülebilir. Endişe edilecek bir durum yoktur.

Ağız Hareketlerinde Bazı Kısıtlanmalar: Genelde hastalar canlı implant ameliyatı sonrası 2.-3.günlerde ağız açıp kapamada güçlük çekebilirsiniz. Genelde aşırı şişlik durumunda böyle bir sorun yaşanmaktadır. Bir hafta içinde bu sorun ortadan kalkacaktır.

Canlı İmplant Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

canli-implant-ameliyati-sirasinda-aci-Birçok operasyonda olduğu gibi canlı implant ameliyatı için de merak edilen bazı konular vardır. İşte bunlardan bazıları sizler için derlendi.

1 -İmplant Operasyonu Kaç Saat Sürer?

Dişe yapılacak implantın sayısına, hastanın yaş ve sağlık durumuna ve çeşitli komplikasyonlara göre canlı implant ameliyatı değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak 1 ile 3 saat arasında sürmektedir. Bu durum zirkonyum implant için de geçerlidir. Her ne kadar yeni bir uygulama olsa da operasyon süresi bazı değişkenlere göre zaman alabilir.

2 -Sallanan Dişe İmplant Yapılır mı?

İmplantlar yeni diş için kullanılabilir. Diş kökü sağlam olmayan dişler ya da estetik görüntü için genelde tercih edilmektedir. Yine de bir diş hekiminize danışmadan karar vermeyiniz.

3- Oynayan Diş Sabitlenir mi?

Canlı implant ameliyatı sonrası düzenli diş bakımı yapılmaz ya da sert cisimler implantlı dişle kırılmaya çalışılırsa ufak gevşeme ve sallantılar meydana gelebilir. Dişler gevşese bile onları kurtarmanın ya da sabitlemenin yolu vardır. Özel bir aparat yardımıyla ağzın arka tarafından tutturularak dişler sabitlenebilir. Bu aşamada diş etleri ile ilgili ufak bir operasyon yapılabilir.