diş tedavileri

Ortodontist Hangi Tedaviler ile İlgilenir? Ortodontist Hangi Bölüm?

ortodontist

Ortodontist, alt ve üst çenedeki yapısal bozuklukların tedavisinde uzmanlaşmış olan diş hekimidir. Başta çapraşıklık ve hizalama sorunu olmak üzere birçok diş rahatsızlığının tedavisini gerçekleştirir. Bu tedavilerin bir kısmında cerrahi olmayan yöntemler kullanılırken, diğer kısmında ise cerrahi yöntemlerden yararlanılır.

Ortodontist Nedir? Ne İş Yapar?

ortodontist

Ortodontist

Ortodonti uzmanı, diş ve çene düzensizlikleri konusunda gerekli eğitimi alarak uzmanlaşmış olan diş hekimleridir. Ortodonti, diş hekimliğinin bir alt uzmanlık dalı olarak kabul edilir. Peki, ortodonti ne yapar?

Ortodonti, Latince kökenli bir kelime olup, orto (düzeltmek) ve donti (diş ve diş dokuları) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Latincedeki anlamı, bu bölümde uygulanan tedavilerin adeta bir özeti gibidir. Ortodonti bölümünde dişlerdeki hizalama sorunu, çapraşıklık, diş eksikliği, orta hat uyuşmazlığı ve çene darlığı gibi rahatsızlıklara yönelik tedaviler uygulanır.

Ortodontist Nasıl Olunur?

Ortodontist olabilmek için öncelikle üniversitelerin diş hekimliği bölümünü kazanmak ve buradaki eğitim sürecini başarı ile tamamlamak gerekir. Bu noktada akıllara diş hekimliği uzmanlık kaç yıl sorusu gelebilir. Diş hekimliği fakülteleri 5 yıldır.

Diş hekimliği bölümünü başarı ile tamamlayanlar, diş hekimi olarak görev yapmaya başlar. Ancak bu kişilerin ortodonti uzmanı olabilmesi için üniversitelerin ortodonti bölümlerinde eğitim almaları gerekir.

Uzmanlık noktasında da yine eğitim süresi merak edilir. Ortodonti uzmanlığı kaç yıl sorusunun yanıtı ise 4 yıldır. Dolayısıyla ortodontist olabilmek için adayların en az 9 yıl eğitim alması ve bu eğitimleri başarı ile tamamlaması gerekir.

Diş Hekimi ile Ortodontist Farkı

ortodontistDiş hekimi ortodontist farkı, tamamen uzmanlık alanları ile ilgilidir. Bu farkı daha iyi anlamak için aşağıdaki tablo incelenebilir.

Özellik Diş Hekimi Ortodontist
Eğitim 5 yıllık diş hekimliği fakültesi 5 yıllık diş hekimliği fakültesi + 4 yıllık ortodonti uzmanlığı
Uzmanlık Alanı Genel ağız sağlığı Dişlerin düzgün hizalanması, çene problemleri, ortodontik problemler
Çalışma Ortamı Özel klinikler, kamu hastaneleri, devlet diş poliklinikleri Özel klinikler, kamu hastaneleri, üniversiteler
Tedavi Yöntemleri Dolgu, kanal tedavisi, diş eti tedavisi, cerrahi işlemler, protez tedaviler Diş telleri, şeffaf plaklar, apareyler, ortodontik cerrahi
Hangi Durumlarda Gidilir? Diş ağrısı, diş eti hastalığı, çürük, diş çekimi gibi genel diş problemlerinde gidilir. Dişlerin düzgün olmadığı durumlarda, çene problemlerinde, ortodontik tedavi ihtiyacında tercih edilir.

Görüleceği üzere diş hekimliği ile ortodonti uzmanlığı arasında belirgin bir fark vardır. Ortodontistler, çapraşıklık, hizalama sorunları ve çene düzensizlikleri konusunda uzmanlaşmışlardır ve bu yöndeki rahatsızlıklarda devreye girerler. Diş hekimleri ise genel diş problemlerine yönelik tedavileri sağlarlar.

Ortodonti, her ne kadar çene düzensizlikleri konusunda tedaviler sunsa da çene cerrahisinden farklı bir bölümdür. Zaten çene cerrahisi nasıl olunur sorusunun yanıtında bu fark direkt olarak ortaya çıkar. Çene cerrahisi için diş hekimliğini bitirenlerin 4 yıl çene cerrahisi bölümünde uzmanlık eğitimi alması gerekmektedir.

Ortodonti Bölümü Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

ortodontistOrtodonti bölümü, dişlerdeki estetik ve işlevsel problemlerle ilgilenir. Genel olarak diş veya çenenin yanlış pozisyonda bulunmasından kaynaklı rahatsızlıklara baktığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. Ortodontistlerin sıklıkla baktıkları rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:

  • Çapraşıklık: Çene ve diş yapısındaki orantısızlıklara bağlı olarak dişlerin yanlış konumda olması durumudur. Diş yamukluğu ve çene yamukluğu gibi isimlerle de bilinir.
  • Gömülü Dişler: Dişlerin yumuşak doku içerisinde kalması ve dışarı çıkmaması durumudur. Çoğunlukla 20’lik dişlerde görülür. Dişlerin konumuna bağlı olarak komşu dişlere zarar verme ve onları çürütme olasılığı bulunur.
  • Kapanış Bozuklukları: Dişlerin yanlış konumlanması veya çenedeki orantı bozuklukları nedeniyle alt ve üst çenenin orantılı olarak kapanmama durumudur.
  • Hizalama Sorunları: Dişlerin aynı hizada olmaması ve buna bağlı olarak işlevsel ve estetik problemlerin ortaya çıktığı durumdur.
  • Eksik Dişler: Doğuştan olmayan ya da daha sonraki süreçte dişlerin kalıcı olarak kaybedilmesidir. Bazen tek bir diş eksik olurken, bazen ise birden fazla diş eksik olabilmektedir.
  • Çene Darlığı: Üst veya alt çenenin dar olması nedeniyle kapanış bozuklukları ve çapraşıklık yaşanabilir. Bu tür durumların düzeltilmesi için çene darlığının tedavi edilmesi gerekir.
  • Diş Boşlukları: Dişler arasında belirgin bir açıklık olmasıdır. İşlevsel açıdan problem olmayan bu durum, estetik açıdan ise hastaların görünümünü olumsuz etkilemektedir.

Ortodonti bölümünün bakmış olduğu başlıca rahatsızlıklar bu şekildedir. Görüleceği üzere söz konusu rahatsızlıkların neredeyse tamamında dişlerde veya çenede bir orantısızlık ya da yanlış konumlanma durumu vardır.

Ortodonti Bölümü Tedavileri

ortodontistOrtodontik tedaviler, dişlerdeki ve çenelerdeki orantı, hizalama ve konumlanma problemlerinin giderilmesi için uygulanır. Uygulanan tedaviler sayesinde çiğneme, ısırma ve konuşmadaki işlev problemleri giderildiği gibi hizalama ve çapraşıklık nedeniyle oluşan estetik sorunlar da giderilir.

Rahatsızlığın durumuna göre uygulanan tedaviler farklılık gösterir. Ortodontist tarafından uygulanan yaygın tedaviler ve bunlara dair detaylar aşağıdaki gibidir:

1 – Metal Braketler

Dişlerdeki hizalama sorunları ile çapraşıklıkların giderilmesi için yaygın olarak kullanılan tedavidir. Bu tedavide dişlere metal aparatlar yerleştirilir ve bunlar bir tel ile birleştirilir. Dişlerin istenen konuma gelmesi için söz konusu teller periyodik olarak ayarlanır.

Metal braketler, 12-24 ay gibi uzun sürede sonuçlanan tedavilerdir. Estetik açıdan hastaları memnun etmemesine karşın, ekonomik olmaları ile dikkat çeker.

2 – Şeffaf Apareyler (Invisalign)

Metal braketlerdeki estetik problemlerden kurtulmak ve kullanım konusunda biraz daha özgür olmak isteyen hastalar için geliştirilmiştir. Hizalama problemleri ve çapraşıklıkların giderilmesinde kullanılan bu tedavi de uzun vadede sonuç verir. Kullanım sırasında estetik problem oluşturmaz, ancak metal braketlere göre daha maliyetlidir.

3 – Headgear

Üst çene gelişimini yavaşlatmak için kullanılan bir tedavidir. Bu tedavide çeneye takılan teller, kafanın arkasına yerleştirilen bant ile desteklenmektedir. Uzun vadede sonuç veren etkili bir tedavidir.

4 – Diş Çekimi

ortodontistOrtodonti bölümü tarafından uygulanan bir diğer tedavi ise diş çekimidir. Gömülü olan 20’lik dişler başta olmak üzere zorlu ve karmaşık diş çekimlerini gerçekleştirir.

5 – Retainer

Pekiştirme apareyleri olarak da bilinen retainer’lar, ortodontik tedavi sonrasında dişlere kazandırılan yeni pozisyonun korunmasını sağlar. Böylece uygulanan tedavi kalıcı olur ve rahatsızlıklar tamamen giderilir. Retainer’lar çoğunlukla şeffaf plak şeklindedir. Ancak hastanın durumuna göre sabit tel şeklinde de olabilir.

6 – Sabit Yer Tutucu

Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda diğer dişlerin kaymaması ve kalıcı dişlere yer ayarlanması için kullanılan bir tedavidir. Kalıcı dişler çıkana kadar kalan sabit yer tutucular, çoğunlukla metal veya seramikten yapılır.

Ortodontist tarafından uygulanan başlıca tedaviler bu şekildedir. Bunların haricinde de farklı tedaviler bulunurken, her tedavinin uygulanacağı durum farklıdır. Bazı tedaviler ise birbirine alternatif olabilmektedir.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak bu tedavilerin tamamını deneyimli ortodontistler üzerinden almanızı sağlıyoruz. Diş ve çenenizdeki hizalama ve orantı problemleri için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçerek çok daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

ortodontistOrtodontist veya ortodonti uzmanları ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara dair detaylar aşağıda yer almaktadır.

1 – Ortodontist Hangi Bölüm?

Ortodontistler, diş hekimliği polikliniklerinde veya özel diş kliniklerinde yer alır. Ortodontik tedavileri uygulayan bu uzmanlar, dişlerdeki ve çenelerdeki hizalama problemlerinin giderilmesini sağlarlar.

2 – Ortodontist Dolgu Yapar Mı?

Dolgu tedavisini çoğunlukla diş hekimleri uygular. Ortodontistler ise çapraşıklık ve hizalama türünden rahatsızlıkların giderilmesi için metal braket, şeffaf aparey ve sabit yer tutucu gibi tedavileri uygularlar.

3 – Diş Hekimi Ortodontist Maaşları Ne Kadar?

Ortodontistler, deneyimlerine ve çalıştıkları kliniklere bağlı olarak farklı miktarlarda maaş alırlar. Maaşlarını etkileyen çok sayıda faktör olduğundan dolayı ortodontist maaşları hakkında net rakam vermek doğru olmayacaktır.