Diş Kaplamaları

Zirkonyum Diş ile Neler Yenmez?

zirkonyum-dis-ile-neler-yenmez

Zirkonyum diş ile neler yenmez? Zirkonyum kaplama yaptıranlar veya yaptırmayı düşünenler açısından bu sorunun yanıtı çok önemlidir. Nihayetinde uzun ömürlü bir tedavi olan zirkonyum diş kaplama ile insanlar neleri yiyemeyeceklerini bilmek ister. Peki, zirkonyum diş ile neler yenmez? Bu sorunun yanıtı ve zirkonyum kaplamaya ilişkin diğer detaylar yazının devamında. 

Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır? 

Zirkonyum diş ile neler yenmez sorusuna yanıt vermeden önce bu tedavinin nasıl yapıldığından bahsetmek yararlı olacaktır. Öncelikle zirkonyumun doğada bulunan metallerden biri olduğunun bilinmesi gerekir. Metal olduğu için son derece sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. 

Zirkonyum, direkt olarak kaplama tedavilerinde kullanılmaz. İlk olarak oksijen ile yakılır ve zirkonyum seramiği olarak da bilinen zirkonya isimli maddeye dönüşmesi sağlanır. Bu madde, hem renk hem de yapı itibariyle doğal dişlerle büyük bir benzerliğe sahiptir. Işığa karşı yarı geçirgendir ve doğal diş rengini etkili olarak yansıtır. Ayrıca biyouyumlu olması da herhangi bir alerjik reaksiyon riskini minimize etmektedir. 

zirkonyum-dis-ile-neler-yenmez

Zirkonyum Diş ile Neler Yenmez?

Zirkonyumun dayanıklılığı, zirkonyum diş ile neler yenmez sorusu ile ilgili en önemli husustur. Dayanıklılık konusunda, mevcut diş kaplamaları içerisindeki en iyi seçenektir.  

Zirkonyum kaplama için doğal dişler belli bir oranda yontulur. Bu işlem, dişin en dış tabakası olan mine tabakasına uygulanır. Dentin ve pulpa tabakasında ise herhangi bir yontma yapılmaz. Yontma sonrasında ise ölçüler alınır ve hastaya özel zirkonyum kaplamalar üretilir. Daha sonra bu kaplamalar dişlere takılır. 

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak zirkonyum kaplama konusundaki uzmanlığımızı ve deneyimimizi sizler için kullanıyoruz. Sorunsuz bir süreç geçirmek ve kalıcı çözümlere sahip olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

Kaplama Sonrası Diş Hassasiyeti Ne Kadar Sürer? 

Zirkonyum diş ile neler yenmez sorusunun iki farklı boyutu vardır. Bu boyutlardan ilki, kaplama tedavisi sonrasında oluşan hassasiyetle ilgilidir. Oluşan bu hassasiyet hastaların bazı gıdaları yemesini zorlaştırmaktadır. 

Zirkonyum kaplama için dişin en dış tabakası olan mine yontulur. Buna bağlı olarak da dişlerde hassasiyet meydana gelir. Hatta bazı durumlarda, farklı nedenlerden kaynaklı olarak dentin ve pulpa tabakaları dahi yontma işleminden etkilenebilir. Böyle durumlarda hassasiyet çok daha yüksek ve rahatsız edici olacaktır. 

Tedavinin ilk aşamasında dişler yontulur ve ölçü alımı yapılır. Zirkonyum kaplamalar hazırlanana kadar dişlere geçici kaplamalar yapılır. Bu kaplamaların amacı estetik görünüm sorunlarını geçici olarak gidermek ve diş hassasiyetlerini engellemektir. Söz konusu süreçte hassasiyet oluşması normal olarak kabul edilir.  

Tedavinin ikinci aşamasında geçici kaplamalar çıkarılır ve zirkonyum kaplamalar takılır. Bu süreçte de bir miktar hassasiyet oluşması beklenir. Hassasiyetin olduğu dönemlerde zirkonyum diş ile neler yenmez sorusu çok daha önemli hale gelir. 

zirkonyum-dis-ile-neler-yenmez

Dişlerde meydana gelen bu hassasiyetler, birkaç gün içerisinde azalarak tamamen yok olur. Bazı hastalarda bu süreç bir haftaya kadar uzayabilir. Hassasiyet süresinin farklı olmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Diş dokusuna yapılan müdahalenin kapsamı 
  • Dentin ve pulpa bölümlerinin bu müdahalelerden etkilenme durumu 
  • Diş ve diş eti sağlığı 
  • Diş köklerindeki bulunan sinirlerin sağlığı 
  • Kaplama malzemesi 

Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ne Zaman Yemek Yenir? 

Zirkonyum diş ile neler yenmez konusunda merak edilen hususlardan birisi de tedavi sonrasında ne zaman yemen yenilebileceği ile ilgilidir. Tedavi sırasında hastaların herhangi bir acı duymaması için lokal anestezi uygulanır.  

Tedaviden sonraki birkaç saat boyunca hastaların herhangi bir şey tüketmemeleri tavsiye edilir. Bu sürenin sonunda lokal anestezinin etkisi tam olarak geçer ve hastalar çok daha rahat bir şekilde beslenmeye başlayabilir. 

İlk günlerde dişlerde belli bir oranda hassasiyet olması olağandır. Bu süreçte aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalardan kaçınılması gerekir. Ayrıca baharatlı gıdalardan da uzak durulması yararlı olacaktır. Bunların yerine çorba ve benzeri türden yiyecekler tüketilebilir. Bunların ılık olması önemlidir. 

zirkonyum-dis-ile-neler-yenmez

Zirkonyum Diş ile Neler Yenmez? 

Zirkonyum diş kaplama , doğal dişleri sağlamlık, dayanıklılık ve estetik açıdan mükemmel seviyede taklit eder. Dolayısıyla doğal dişlerle tüketilen tüm gıdaların çok büyük bir bölümü, zirkonyum kaplama dişlerle de tüketilebilir. Bu noktada hastalara önemli bir avantaj sağlar. Ancak zirkonyum dişle tüketilmemesi gereken bazı gıdalar da vardır. Bunlar, aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Aşırı sert yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. 
  • Yapışkanlığı yüksek olan ve dişe yapıştığında zor ayrılan yiyecekler tüketilmemelidir. 
  • Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. 
  • Kuruyemişlerin sert kabukları dişlerle kırılmamalıdır. 
  • Asitli içecek ve yiyecekler tüketilmemelidir. 

Zirkonyum diş ile neler yenmez sorusunun cevabı buradaki gibi özetlenebilir. Buradaki maddelere bakıldığında, aslında söz konusu hususların doğal dişler için de geçerli olduğu fark edilecektir. Dolayısıyla normal diş sağlığı için kaçınılması gereken durum ve yiyecekler, zirkonyum kaplamalar için de geçerlidir. 

zirkonyum-dis-ile-neler-yenmez

Zirkonyuma Neler Zarar Verir? 

Zirkonyum kaplamalar, dayanıklılık konusunda beklentileri üst seviyede karşılar. Doktor talimatlarına göre hareket edenlerde bu kaplamaların kullanım ömrü 15 yıl ve hatta daha fazla olabilir. Ancak bu kaplamaların kullanım ömürlerini artırmak için zarar verici bazı gıdalardan ve durumlarda kaçınmak gerekir. Zirkonyum dişlere nelerin zarar verdiğini görmek için aşağıdaki tablo incelenebilir: 

Durumlar  Açıklama 
Aşırı Sert Gıdalar  Aşırı sert gıdaları veya cisimleri zirkonyum kaplamalara sahip dişlerle açmaya veya kırmaya çalışmak, zirkonyum kaplamaların kırılmasına ya da çatlamasına neden olabilir. 
Aşırı Sıcak ve Soğuk Gıdalar  Aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalar, çok kısa bir süre içerisinde önemli seviyede termal değişime neden olurlar. Bu durum hem diş hassasiyetine neden olabilir hem de kaplamalara zarar verebilir. 
Kalitesiz Diş Macunu  Kalitesiz diş macunlarının içerisindeki bazı maddeler, aşındırıcı etkiye neden olur. Aşındırıcı etki uzun zamana yayıldığı için çoğu zaman sonradan fark edilir. 
Asitli İçecekler  Asitli içeceklerin aşındırıcı etkileri vardır. Sürekli ve yoğun şekilde asitli içeceklerin tüketilmesi nedeniyle kaplamalar zarar görebilir.  

Zirkonyum kaplama diş sızlaması nedenleri de bazen buradaki hususlarla ilgili olabilmektedir. Kaplamaların kırılması veya çatlamasına bağlı olarak sızlamalar oluşmaktadır. Kaplama diş yaptıranların yorumları üzerinden de bu durum net olarak anlaşılmaktadır. 

Kaplama Diş Sonrası Konuşma Bozukluğu Olur Mu? 

Diş kaplama, dişlerdeki işlevsel ve estetik problemleri giderirken, bazı problemlere de neden olabilir. Konuşma bozukluğu da bu problemlerden biri olarak kabul edilir. Doğal dişler yontularak yerine kaplamalar takıldığında, konuşma bozukluğu oluşması, beklenen ve normal kabul edilen bir durumdur. Ancak her hastada konuşma bozukluğu gelişmez. 

 

zirkonyum-dis-ile-neler-yenmez

Diş kaplama sonrası pelteklik, genellikle geçici bir durumdur. Hastaların yeni dişlerine alışması ile birlikte pelteklik ve konuşma bozuklukları kısa sürede düzelir ve hastalar eskisi gibi konuşmaya başlarlar.  

Çok az sayıdaki hastada bu bozukluklar daha uzun sürebilir. Böyle durumlarda konuşma terapistinden yardım alınarak sorun kesin olarak çözülmektedir. 

Zirkonyum Diş ile Neler Yenmez Konusuyla İlgili Sık Sorulan Sorular 

Zirkonyum diş ile neler yenmez konusunda merak edilen sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır. 

1 – Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Sigara İçilir Mi? 

İyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından hastalar sigara kullanmaya devam edebilir. Zirkonyum kaplamalar, lekelenmeme özelliğine sahiptir. Ancak düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diğer bakım işlemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır. 

2 – Kaplama Diş Yüksekliği Nasıl Anlaşılır? 

Kaplama diş yüksekliği, uzman diş hekimi tarafından ayarlanır. Üst ve alt çenedekiler karşılıklı olarak yerleşir ve böylece diş yüksekliğinden kaynaklı problemler yaşanmaz. Diş yüksekliğinde problem olduğunu düşünenler ayna karşısında gerekli kontrolleri yaptıktan sonra mutlaka uzman bir hekime başvurmalıdır. 

3 – Zirkonyum Diş ile Neler Yenmez? 

Aşırı sert gıdalar, aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler, asitli içecekler ve yapışkan özelliği olan gıdalar tüketilmemelidir. Bu gıdaların kaplamalara zarar verme olasılığı bulunur. Söz konusu hususlar, doğal dişler için de geçerlidir. 

4 – Zirkonyum ile Her Şey Yenir Mi? 

Zirkonyum kaplamalar ile aşırı sert gıdalar haricindeki bütün gıdalar tüketilebilir. Ancak tüketilen yiyecek ve içecekleri aşırı sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. 

5 – Zirkonyum Kaplama ile Sakız Çiğnenir Mi? 

Zirkonyum veya farklı kaplama tedavisi yaptıranların sakız çiğnememesi tavsiye edilir. Yapışkan özellikteki maddelerin kaplamaları yerinden oynatma riski vardır.