Bu makaledeki başlıklar
Protez diş nedir sorusu yaptıracak olanların merakla araştırdıkları bir konudur. Birbirinden farklı çeşitlerinin olduğu protez diş nedir sorusunun cevabı ise diş, diş eti veya çevre dokuların farklı nedenlerden dolayı hasar görmesi veya kaybedilmesi durumunda uygulanan bir tedavi şeklindedir. Bu tedavide amaç hastanın diş eksikliklerini gidermek ve hastaya estetik bir görünüm kazandırmaktır.
Çürük veya kanal gerektiren dişler kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ancak bazen farklı nedenlerden de olsa diş kayıpları yaşanır. Burada yapılması gereken ilk şey iyi bir diş hekimine muayene olmaktır. İşte protez dişler diş hekiminin kontrolünden sonra mecbur olarak kaybedilen dişlerin yerine konuşma ve çiğneme ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yapılır.
Takma Protez Diş Nedir?
Özellikle yaşlılarda karşılaşılan takma protez diş nedir sorusunun işte cevabı! Tekli ya da birden fazla sayıda yapılabilen takma dişlerin amacı estetik bir görünüm elde etmek ve dişlere fonksiyonellik kazandırmaktır. Hastaların ağız ve diş yapısı incelenir. Daha sonra ağızdan diş ölçüleri alınır. Sonrasında işin rengine hasta ile karar verilir. Her yapılan dişte olduğu gibi amaç doğallık ve estetiktir.
Bu dişler özel laboratuar ortamlarında hazırlanır. Daha sonra hasta üzerinde denenmektedir. Eğer diş hekimi ve hasta dişten memnunsa dişe son cilalama işlemi yapılır ve diş takılır. Takma diş hastanın sağlık durumuna ve hastanın isteğine göre belirlenir. Kimi hastalar için memnun kalsa da memnun olmayan hastalar da mevcuttur.
Kalıcı Protez Diş Nedir?
Doğal dişlerden hiçbir farkı olmayan kalıcı protez diş nedir? Kalıcı protez dişler, adından da belli olduğu üzere dişlerin yapıştırılmasıyla yapıldığı için kesinlikle çıkarılması mümkün değildir. Hastanın durumuna göre ve tercihine göre ise farklı yöntemler ve malzemeler kullanılabilir. Kalıcı dişlerin yapımı için süre 3 ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Protez dişlerde uyum sağlama süresi oldukça uzundur. Bu sürede dişler diş etlerini tahriş edebilir. Ancak zamanla bu sorunlar ortadan kalkacaktır.
Protez Diş Nasıl Yapılır?
Protez diş nedir yanıtlandıktan sonra diğer merak konusu nasıl yapıldığıdır. İlk etapta protez dişlerde hangi malzemenin kullanılacağına karar verilmesi gerekir. Dişlerde kemik çıkıntıları incelenir. Diş çekimlerinde kalan bazı parçalar bulunabilir. Bunun içinde diş hekimi röntgen isteyebilir. Mevut doğal dişlerin durumu da yakından değerlendirilir. Çürük dişler ve kurtarılamayacak olan dişler çekilir.
Aşağıda maddeler halinde protez diş nasıl yapılır sıralanmıştır.
- Diş hekimi ölçü alır ve bir model yapar.
- Model bir artikülatöre yerleştirilir.
- Teknisyen modeli oyar ve protezleri yerleştirir bir kaba yerleştirir.
- Alçı kalıba akrilik enjekte edilir.
- Alçı çıkarılır ve protezleri düzeltilir.
- Protez dişler artık hazır olur.
Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Hareketli diş protezlerinde diş yemeklerden sonra çıkarılarak temizlenmelidir. Sabit protez dişlerde ise yemeklerden sonra ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Ayrıca protez dişler için özel olarak geliştirilen temizlik malzemeleri ve fırçalar bulunmaktadır. Bu malzemelerde temin edilerek temizlik süreci kolaylaştırılabilir.
Protez Dişin Avantajları Nelerdir?
Diş eksikliklerini gidermek için yapılan protez dişlerin avantajları oldukça fazladır. Ancak protez dişlerden memnun kalmak istiyorsanız size Mehmet Eker Diş Kliniği tavsiye edilir. Hayatınızın geri kalanı boyunca kullanacağınız bu işlem için iyi bir diş hekimi tercihi hayat kalitenizi artıracaktır. Protez dişin avantajları aşağıda sıralanmıştır.
- Hastaların özgüvenle gülümsemelerini ve iletişim kurmalarını sağlar.
- Çiğneme, parçalama gibi temel ihtiyaçların karşılanmasıyla ilgili sıkıntıları giderir.
- Sağlam oldukları için doğal dişler gibi sorunsuzdur.
- Bakım ve temizliğine dikkat edilirse çok uzun yılları sorunsuz kullanılabilir.
- Alışma süresi biraz zaman alsa da hastalara konforlu bir yaşam sunar.
- Ölçü alındıktan sonra kısa zamanda hazırlanan protez dişlerin kullanımı için uzun süre beklemeye gerek olmayacaktır.
- Doğal bir görünüm sergilediği için protez olduğu asla anlaşılmaz.
Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?
Diş yaptırma sürecinde olan hastalar oldukça detaylı araştırmalar yaparlar. Bu araştırmalar srıasında protez diş nedir sorusundan sonra çeşitlerinin neler olduğu da oldukça merak konusudur. Hastalara yaşam kalitesi sunan protez diş çeşitleri aşağıda verilmiştir.
- Hareketli Diş Protezleri: Bu diş protezi isminden de belli olduğu üzere çıkarılabilir. Genelde çok sayıda diş eksiğinin bulunduğu durumlarda veya sabit protezin yapılamadığı durumlarda tercih edilir. Hareketli protez diş çeşitleri de kendi içerisinde dörde ayrılmıştır.
Hareketli Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?
Hareketli Diş Protez Çeşitleri Nasıldır?
Parsiyel Protezler
Doğal dişlerini bir kısmı kaybedildiğinde bu protez yöntemi tercih edilebilir. Bu protez çeşidinde diş tek parça döküm şeklinde üretilir. Ayrıca parsiyel protezlerde hem eksik dişin yeri doldurulur hem de tel yardımıyla mevcut dişlere destek olunur. Estetik görüntüyü sağlamak amacıyla da tel gizlenir. Total Protezler
Ağızda doğal bir tane bile diş olmadığında tercih edilen yöntemdir. Alt ve üst çenedeki kemik dokusu ile dişler diğer sağlam dişler desteklenir. Böylece ağızda durması sağlanır. Tamamen ağzı dolduran bir tedavi yöntemi olduğu için hastaların alışması biraz zaman alır. İmmediat Protezler
Geçici protez olarak bilinir. Diş çekiminden sonraki estetik kaygıların giderilmesi için geçici olarak kullanılır. Kalıcı protez diş tedavisi tamamlanıncaya kadar bu protez dişler kullanılır. İmplant Üstü Protezler
Ağzında dişi olmayan hastalarda hareketli protezlerin tutunması pek mümkün değildir. Bu tutunmayı sağlamak amacıyla hastalara diş implantı tedavisi uygulanır. Tedavi sonrasında takılan implant ile beraber kullanılan hareketli protezler, implant üstü protez olarak adlandırılır. - Sabit Diş Protezleri: Yine aynı şekilde adından belli olduğu üzere sabit protez diş kesinlikle ağızda hareket etmezler. Çıkarılamayan bu dişler hareketli protezlere göre daha rahat bir kullanıma sahiptirler. Ancak sabit protez tedavisi genelde az diş kayıplarında tercih edilmektedirler. Kendi içerisinde dörde ayrılır.
-
Sabit Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?
Sabit Diş Protez Nasıldır?
Diş Kaplama
Mevcut dişlerdeki işlevsellik problemini ve estetik problemlerini gidermek amacıyla kullanılır. Mevcut dişler yontularak inceltilir ve üzerine bir kaplamanın yerleştirilmesi şeklinde yapılır. Yaprak Kaplama Protez Diş
Dişlerdeki leke ve diğer estetik problemleri gidermek amacıyla bu tedavi yöntemi uygulanır. Bunun için dişlerin ön kısımları çok hafif yontulur. Daha sonra da bölgeye yaprak kalınlığında protezler yapıştırılır. All On 4 Dental İmplant
Bu uygulama hiç doğal dişi kalmayanlara özel geliştirilmiştir. Ancak bu tedavinin uygulanması için hastaların çene kemiklerinin yoğunluğunun yeterli seviyede olması gerekir. Sabit Köprü Protezi
Eksik dişlerin telafi edilmesinde komşu diklerden yararlanılır. Bunun içinde köprü yöntemi kullanılır.
Protez Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular
Eksik diş veya komple diş eksikliklerinde tedavi yöntemi olarak tercih edilen protez diş nedir, nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir gibi sorulara detaylı şekilde cevaplar verilmiştir. Protez diş nedir hakkında merak edilen diğer sorular ise aşağıda verilmiştir.
1 – Protez Dişlerin Ömrü Ne Kadar?
Protez diş nedir araştırmaları sırasında bunların ömrü de oldukça önemsenmektedir. Yapılan araştırmalara göre tam protezler 5 ile 10 yıl arasında dayanır. Kısmi protezler ise en fazla 15 yıllık bir kullanım ömrüne sahiptir.
2 – Protez Diş Kimlere Uygulanır?
Tedaviye geç kalan hastalar diş kaybı yaşarlar. Peki, protez diş nedir? Tedaviye geç kalan hastaların tedavi etmek amacıyla uygulanır.
3 – Protez Diş Nedir?
Protez diş nedir en özet şekilde kaybedilen dişlerin yerine hazırlanan yapay dişler olarak tanımlanır. Burada önemli olan hastanın ağız yapısı ve diş ölçülerinin dikkatle alınmasıdır.