Yoğunlaştırılmış ışık adıyla da bilinen lazerden birçok alanda faydalanılmaktadır. Lazer diş hekimliği alanında da tercih edilmekte olup ışığın özelliği sebebi ile tedavilerde çeşitli şekilde yararlanılır. Işık dalgaları birbirini paralel şekilde seyreder konumdadır. Çok küçük bir alana yoğun bir şekilde enerji yöneltme imkanı sağlar. Tek dalga boyutunda olan bu ışık uzak mesafelere dahi aynı incelikte ulaşabilmektedir.
Röntgen ışınlarında olduğu gibi radyoaktif bir özellik barındırmamaktadır. Yani son derece güvenilir bir ışındır. Sağlık için herhangi bir sakıncası bulunmayan lazer çocuklar ve yaşlılar dahil herkeste kullanılabilir. Diş hekimliğinde ise bir uzman tarafından kullanılıyor olması önemlidir. Bu sebeple mutlaka hekiminiz tarafından uygulama yapıldığı takdirde uygulanması uygundur. Çünkü çok ciddi müdahaleler sırasında kullanılmaktadır.
Lazer Diş Hekimliği Nedir?
Lazer diş hekimliği Bir dizi diş ve diş eti sorunlarında lazer destekli tedaviye verilen isimdir. Lazer destekli diş tedavileri gelenksel diş tedavi yöntemlerine göre sert ya da yumuşak dokuyu kapsayan birtakım diş prosedürlerinde daha konforlu bir tedavi imkanı sunar.
Lazer diş hekimliği bünyesinde bazı riskler barındırmaktadır. Yanlış güç seviyesinin ve ışık dalgasının kullanılması dokulara zarar verip zamanla tahriş olmasına yol açabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için bu işlemler alanında uzman hizmet veren ekipler tarafından yapılmalıdır.
Lazer ile tedavi özellikle diş tedavi kaygısı yaşayan hastalarda diğer yöntemlere göre daha sessiz olması nedeniyle tercih edilir. Böylece hastalar rutin doktor ve diş kontrollerinden kaçmaz haliyle daha az sorun yaşamaya başlarlar.
Diş Hekimliğinde Lazer Kullanımı Neden Önemli?
Lazer diş hekimliği birçok doktor ve hasta tarafından tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Geleneksel yöntemlere göre daha az acılı olması sebebiyle bazen anesteziye dahi gerek duyulmadan tedavi edilebilir. Ayrıca lazer ışınlarının sadece hastalıklı bölgeye ışın gönderildiği için hızlı iyileşme söz konusudur.
Geleneksel yöntemlere göre lazer diş hekimliği direk yumuşak dokuyu dağladığı için kanama ve şişlik sorunları diğer tedavi yöntemlerine göre daha az gözlemlenir. Bu da doktorların tercih sebepleri arasındadır.
Dişe Neden Lazer Yapılır?
Dişi dolguya hazırlamak ya da diş çürüklerinin giderilmesinde lazerli tedaviye başvurulabilir. Özellikle diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişilerin çekilen diş etleri yerinde periodontal cepler kalır ve bu boşluklar yemek kalıntıları tarafından doldurulur.
Lazer yardımı ile boşluklar doldurularak diş etlerinin yerine geri gelmesi sağlanır ve böylelikle hoş olmayan görüntülerde ortadan kalkmış olur. Lazer diş hekimliği en önemli özelliklerinden biri de hastalıklı dokuyu tedavi ederken sağlıklı dokuya zarar vermemesidir.
Dental Lazer Ne İşe Yarar?
Diş hekimliği uygulamalarında lazerin önemi büyüktür. Dolgu işlemlerinde, kanal tedavisi işlemlerinde sıklıkla kullanıldığı gibi yumuşak doku tedavilerinde diş eti estetiğinde, implant tedavisinde, implant iltihaplanmasının ortadan kaldırılmasına da yardımcı olmaktadır. Cerrahi işlemlerde de lazer sıklıkla kullanılır.
Diş Hekimliği Lazer Teknolojisi
Son yıllarda lazer tıpta hemen hemen her dalda kullanılmakta olan başarılı bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. İleri seviyede ve ince müdahaleler gerektiren işlemler için olmazsa olmaz bir teknoloji olarak hayatımıza yerleşmiştir. Diş hekimliği lazer teknolojisi ile işlem yapmayı ilk olarak diş etinde kullanılmıştır. Fakat günümüzde hemen her cerrahi diş operasyonunda kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde en sık kullanılan lazerler ise şu şekildedir;
- Nd YAG lazer en çok kullanılanlardan birisidir. Genellikle sterilizasyon için tercih edilir. Çok ciddi apse ve enfeksiyon tedavilerinde başarılı sonuçlar vermektedir. 1064 nm dalga boyutuna sahiptir. Oldukça etkili olmasının yanı sıra maliyeti çok yüksektir.
- Diode lazer ise Nd YAG’a göre daha uygun maliyette bir seçenektir. Diş kliniklerinde yaygın olarak tercih edilmektedir. Yüksek ısıya sebep olması sebebiyle kullanımı oldukça hassastır.
- Erbium lazerler ise çürüklerin dezenfekte edilmesinde tercih edilmektedir. Herhangi bir zararı bulunmamakla beraber teknolojisi ile diğer dokulara temas etmeden çürükleri temizlemektedir.
- CO2 lazer ise diş etine müdahalelerde dokuyu kesmek için tercih edilmektedir. Kullanılması uzmanlık isteyen teknolojilerden birisidir.
- KTP lazer ise beyazlatma yeteneği ile bilinmektedir. Nd YAG lazere etki olarak oldukça yakındır.
Lazer Destekli Diş Tedavileri
Lazer teknolojisinden ağız ve diş tedavilerinde sıklıkla faydalanılmakla birlikte oldukça uzmanlık isteyen kullanıma sahiplerdir. Bazı lazer destekli diş tedavileri ise aşağıdaki şekilde sayılabilir;
- Diş beyazlatma
- Yumuşak dokuların kesilmesi
- Aftların tedavisi
- Koyu renkte diş etlerinin renginin açılması işlemi
- Daha estetik olması için gerçekleştirilen diş eti kesimleri
- Uçuk tedavisi
- Kök kanallarının sterilize edilmesi
- Diş etinde meydana gelen enfeksiyonların tedavisi
- Diş çekiminden sonra gerçekleşen kanamanın durdurulması
- İmplant tedavisi
- Diş hassasiyeti
- Çene eklemi tedavisi
Lazer Diş Tedavisi Nedir?
Diş tedavilerinde özellikle cerrahi işlemlerin kolay bir şekilde yapılması için lazer teknolojisinden faydalanılmaktadır. Lazer diş ve ağız sağlığı alanında ülkemizde diş hekimleri tarafından ağırlıklı olarak son yıllarda kullanımı artan bir teknolojidir. Kullanılmasının hastalara birçok yararı bulunurken doktorların da işini kolaylaştırmaktadır. Ağrısız bir şekilde işlem gerçekleştirilmesi en büyük avantajlarından birisidir. Anestezi yapmaya gerek kalmadan işlem gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte kanama gerçekleşmeden müdahale sağlamaktadır. Cerrahi müdahale sonrasında yaraların çok daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.
1 – Lazer Destekli İmplant
İmplant yapımı uzmanlık gerektiren diş müdahalelerinden birisidir. Kavite açma işlemi için lazer oldukça ideal bir yöntemdir. Lazer destekli implant yapılıyor olmasının yanı sıra dentin pürüzlendirilmesi işleminde de tercih edilir. Dişe temas etmeden yapılan işlem ağrı veya anestezi gerekmeden gerçekleştirilir. Çürüklerin temizlenmesi bu sebeple acısız bir şekilde gerçekleştirilir.
2 – Periodontolojide Lazer Kullanımı
Diş eti iltihapları için en beğenilen teknolojilerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hasta için acı verici olabilecek bu operasyon sırasında lazer sayesinde ağrı seviyesi minimuma indirilir. Düş yüzeyinde temizliğin en kolay ve hijyenik şekilde gerçekleştirildiği yöntemlerden birisidir. Pigmentasyon tedavisi için mavi ya da yeşil olmak üzere lazer tercih edilir. Estetik gülüş tasarımları yapılırken ise yine lazerden faydalanılır. Diş eti boyutlarının ayarlanması esnasında tercih eidilerek en doğru şekilde diş etine şekil verilmektedir.
3 – Lazerle Diş Çekimi
Lazer diş hekimliği uygulaması ile diş çekimi geleneksel yöntemlere göre daha ağrısız ve kısa zamanda gerçekleşmektedir. Minimal düzeyde kanama, antibakteriyel olması ve çekim sonrası iltihaplanmalara karşı önleyici etkisinden dolayı lazerli diş çekimi tercih edilebilir.
4 – Diş Lazer Beyazlatma
Lazer diş hekimliği ile diş beyazlatma günümüzde çok popüler bir yöntemdir. Bu işlemin kalıcılığından söz etmek mümkün değil diş beyazlatma işlemlerinde diğer uygulanan yöntemler gibi bu da belli bir süre kalıcılığını korur ve sonra yavaşça etkisini yitirir.
Bu süreç 3-5 yıl arasında değişirken bu süreyi uzatmak tamamen hastanın elindedir. Diş rengini bozmayacak gıdalarla beslenmesi, asitli ve dişe zarar verecek içeceklerden kaçınması ve diş bakım rutinlerini aksatmadan yapması durumunda işlem kalıcılığını koruyacaktır.
Hangi Durumlarda Lazer Uygulaması Gerekir?
Estetik diş beyazlatma, çene cerrahi işlemleri, implantlar, kanal tedavileri gibi birçok işlemde lazer kullanılması ve tedavi sürecini hızlandırması beklenebilir. Doğru zamanda lazer diş hekimliği uygulaması için hekiminizden doğru bilgi almalısınız. Mehmet Eker Kliniğimiz kapsamında kontrollerinizi yaptırarak bilgi alabilirsiniz.
Lazer Diş Tedavisi Uygulamaları Kaç Yaş için Uygun?
Lazer diş hekimliği uygulamaları diğer geleneksel yöntemlere göre daha avantajlı olup çocuklar, hamileler ve emziren anneler dahil, şeker hastaları tansiyon hastaları tarafından da kullanılabilecek bir yöntemdir. Fakat burada dikkat etmeniz bu yöntemi uygulayan doktorun alanında uzman olmasıdır.
Diş Çekiminden Sonra Lazer Yapılır mı?
Diş çekiminden sonra bazı durumlarda kişinin aşırı kanaması olabilir. Bu gibi durumlarda aşırı kanamayı, kan spazmını ve çene eklem ağrılarının giderilmesinde lazer diş hekimliği devreye girmekte ve lazerin faydalarından yararlanılmaktadır.
Lazer Diş Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Lazer diş hekimliği uygulamaları arasında birden fazla uygulama olduğu için fiyatlarda yaptırdığınız işleme bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Lazerli diş tedavilerinde en çok tercih edilen yöntem diş beyazlatma olabilir bunun hakkında fiyat bilgisi verilecek olursa 2000 TL ile 3000 TL arasında değişen bir fiyat aralığı olduğunu belirtmek mümkün.
Lazer diş tedavisi için oldukça pratik çözümler sunan bir teknoloji olmuştur. Diş eti rahatsızlıkları bu sayede en az kanama ve acı ile gerçekleştirilir. Kanal, vital pulpa, endodontik tedavilerde güvenle tercih edilmektedir. Mehmet Eker Diş Kliniği olarak sizler için son teknolojiden yararlanarak sağlıklı ve estetik gülüşler tasarlıyoruz. Hemen randevu alarak bizimle iletişime geçebilir; hayalinizdeki gülüşe kavuşabilirsiniz.