Diş İmplant

İmplant Üstü Protez Uygulaması Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

implant-ustu-protez-uygulamasi-

İmplant üstü protez dişi olmayan tüm hastalar için kullanılacak yöntemler arasında sayılmaktadır. İmplant üstü geçici olarak kullanılabilen protez dişler işlemin bitmesi ardından yerini kalıcı implant üstü protez işlemine bırakmaktadır.

Protez işlemi hastanın durumuna, ağız sağlığına, diş köküne göre değişkenlik göstermektedir. Diş hekimi size göre planlama implant protez işlemi hakkında bilgi verecek ve işlemi planlayacaktır.

İmplant Üstü Protez Hangi Durumlarda Uygulanır?

implant-ustu-protez-uygulamasi-

 

İmplant yaptırmak ve tedavi şekilleri son yılların gelişen teknolojik gelişmeleri ile ileri seviyeye taşınmaya başlamıştır. Hastalar hangi durumlarda uygulanıp uygulanamayacağını merek etmektedir. Bu durumda size en uygun tedavi biçimini doktor söyleyecektir.

En sık kullanılan durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Dişler üzerinde pozisyon bozukluğu oluşan hastalarda,
  • Gülüş tasarımı isteyen hastalar için,
  • Tek ya da çoklu diş eksiği olan hastalarda,
  • Diş aralıkları bulunan hastalar için,
  • Hiç dişi olmayan ya da bazı eksikleri olan hastalarda kullanılmaktadır.

En estetik ve en rahat kullanımı sağlayan implant üstü protezler gerçek dişler gibi görünüm sağlamaktadır.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?

En iyi implant markaları kullanılarak yapılan tedaviler uzun ve kalıcı sonuçlar vermektedir. İmplant protez çeşitleri 2’ye ayrılmaktadır. Hareketli ve sabit implantlar hastanın durumuna göre uygulanmaktadır.

Hangi çeşit implantın hangi hastaya yapılacağına diş doktorunuz karar verecektir. İmplant üzerine diş protezi yapılabilmesi için alt çene için 4-6 üst çene için ise 6-8 implant gerekmektedir.

A- İmplant Üstü Protez | Sabit Protez Nedir?

implant-ustu-protez-uygulamasi-Sabit olacak ise hastanın ağzına sabitlenerek dişlerin yenilenmesini sağlamaktadır. Tek diş bazen de birden fazla diş için yapılan bu protez çeşitleri küçük boşlukların doldurulması amacı ile de kullanılmaktadır. Sabit protezler implant üstü metal destekli, zirkonyum implant porselen kuron ve köprüler olarak kendi içinde ayrılmaktadır.

Çene kemiğinde bozulma yaşayan hastalar için ilk tercih olarak kabul edilen implant üstü sabit protezler en ideal tedavi çeşididir. Kemiğin canlı bir doku olmasından dolayı diş eksikliğinde oluşan kemikte erimeler ve yüzde bozukluklar meydana gelmektedir.

İmplant üstü protez bu gibi durumlarda kolaylıkla kullanılmakta ve tedaviyi başarı ile sağlamaktadır. Sabit protezler sadece dış ve kemik yapısı için değil aynı zamanda doğal dişlere yakınlığı ile de bilinmektedir. Yüksek hasta memnuniyeti ve konfor sunması en çok tercih edilme nedenleri arasında yer alır.

B- İmplant Üstü Hareketli Protez

İmplant üstü protez çeşitleri içerisinde hareketli protez daha düşük maliyet sunmaktadır. Sabit uygulama tedavisine göre daha az konfor sunması eksi sayılsa da tamirleri daha kolaydır. Hiç dişi olamayan hastalar için implant desteğinden yararlanılmaktadır. Tamamen dişi olmayan hastalar için hareketli protez doktor tarafından önerilerek yapılabilir. Hareketli protezler kendi içinde Ball Ataşmanlı protez, Locator tutuculu ve barlı protez olarak ayrılmaktadır.

Çoklu diş yokluklarında ise kemik sağlığı araştırılmalıdır. Tomografi, panoromik röntgen gibi radyolojik tekniklere başvurulmaktadır.

All On Four tekniği ise dört implant ile yapılmaktadır. Tekniğe 4 implant yarı sabit protez de denilmektedir. Bu yeni yapılan dört implant diğer yapılacak dişler için destek mekanizması görevi görmektedir. Ekonomik bir tedavi seçeneği sunmakta ve tercih edilmektedir.

İmplant Üstü Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılmaktadır?

Protezlerin uzun süre kullanılabilmesi için hastaların dikkat etmesi gereken birden çok unsur bulunmaktadır. Deformasyonların oluşmaması için özellikle hareketli protezlerin uygun solüsyon içerisinde bekletilmelidir. Her yemek sonrası mutlaka temizlik yapılmalı ağızda olmadığı zaman ise doktorunuzun verdiği kapta uygun solüsyon ile saklanmalıdır.

İmplant üstü protez sabit yapılmış ise hastanın kendi dişi sayılmakta ve sabit olmaktadır. Her yemek sonrası mutlaka uygun fırça ve macun ile mutlaka temizlik yapılmalıdır. Ağız çalkalama suları mutlaka kullanılmalı yumuşak gıdalar ile tedavi desteklenmelidir.

Vidalı İmplant Üstü Protez Nedir?

implant-ustu-protez-uygulamasi-İmplant üstü protez başka vidalı ve yapıştırıcılı olarak da doktor tarafından planlanabilmektedir. Direkt ağız içine yapıştırılan teknikte en büyük sorun siman adı verilen yapışkanın diş eti ve kemik dokusuna zarar verebilmesidir.

Vidalı protezler de ise yapıştırma işlemi yapılmamaktadır. Vidalı dişler, kaplama diş gibi her zaman daha avantajlı sayılmaktadır. Yapıştırıcılı dişlerde vidayı sökmek mümkün değilken vidalı dişlerde bu sorun çok kolay halledilebilmektedir. Protez için kullanılan malzemelerin biraz maliyetli olması hastaları düşündürse de en çok tercih edilen tedavi yöntemi olmaya devam etmektedir.

Vidalı İmplant Üstü Protez Fiyatları Nasıldır?

Tedavi yapılan işlemlere ve firmaya göre değişkenlik göstermektedir. TDB tarafından belirlenen tarifede 2024 yılı için şu şekilde belirlenmiştir. İmplant üstünün açılması işlemi bazı yerlerde 2290 TL, implant üstü sabit protez 19000 TL’dir.

Özel firmalar da ise fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Değişen fiyatları ortalama olarak aşağıdaki tabloda incelemek mümkündür.

Dişe Yapılan İşlem Ortalama 2024 Fiyatı
Azı Diş Üzeri Porselen Kron 10000-30000 TL
Ön Diş İmplant Zirkonyum Kron 12000-15000 TL
3 Diş İki İmplant Üzerine Köprü 25000-27000 TL
4 Diş İki İmplant Üzerine Porselen Köprü 28000-31000 TL

Fiyatlar firmalar arası ve yapılan işlemler açısından değişkenlik göstermektedir.

İmplant Üstü Protez Sorunları Nelerdir? Çözümü Nasıl Gerçekleştirilir?

İmplant üstü protez sallanması, protez yapışkanının gitmesi, vida gevşemesi, protez sonrası ağrı gelişmesi, ya da porselenin kırılması gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Sallanma Problemi: Bu sorun en çok başarısız uygulama sonrası oluşmakta. Vidaların gevşemesi ya da kırılması da protezin sallanmasına neden olmaktadır. Kemik kaybı da aynı şekilde sallanmaya neden olabilmektedir. Kötü tasarım veya implant yanlış yerleştirilmesi de sallanma gibi kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Sallanma sorununu ortadan kaldırmak için çözümü ilk olarak doktorunuza başvurmaktadır. Kemik kaybı varsa kemik grefiti, vida sallanması durumunda ise vida değiştirilmesi işlemi yapılabilmektedir.

Gevşeme Problemi: Vidalı protezlerde yaşanabilen en sık problemler arasında yer alan gevşeme yetersiz sıkılaştırma, ağız hijyen sorunları gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Diş hekimine başvurarak vidalar sıkıştırılabilir yeniden yapılandırma sağlanabilir.

Bahsi geçen işlem yapıldığında porselen dişin kırılması problemi ise travma, aşırı kuvvet, diş gıcırdatma, porselenin eskimesi olarak sıralanabilir. Tedavi için uygun işlem yapılabilir ve kırık yeniden tedavi edilebilir.

Tüm bu sorunları yaşamamak için Mehmet Eker Diş Kliniğini uzman hekimleri tarafından muayene olabilir tüm süreci eksiksiz planlayabilir ve ücret hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İmplant Üstü Protez Hakkında Sık Sorulan Sorular

implant-ustu-protez-uygulamasi-İmplant yaptırmak zor gibi gözükse de oldukça kolay ve rahatlıkla yapılan bir işlemdir. Bu işlemin bu kadar çok araştırılması ve tercih edilmesi nedeni ile sorular oldukça sık olmaktadır. Bu konu hakkında sık sorulan sorular aşağıdaki gibidir.

1-  İmplant Vidası Neden Gevşer?

En sık nedeni diş gıcırdatma olarak söylenebilir. Diş etrafında enfeksiyon gelişmesi de vidayı gevşetmektedir. Vida sıkılınca sorun ortadan kalkar.

2- Tedavi Sonrası Neden Süt Ürünleri Tüketilmez?

Süt bazı kişilerin dişlerinde tahriş ve hassasiyete sebep olabilmektedir.  Mide bulantısına da sebebiyet verebileceğinden mide asidi implant bölgesine zarar verebilir. Bu yüzden süt tüketimi önerilmez.