Bu makaledeki başlıklar
Hangi çeneye implant yapılmaz sorusu son dönemde implant yaptırmak isteyen fakat çeşitli hastalıkları bulunan hastalar açısından merak edilmektedir. İmplant tek ya da birden çok diş eksikliği bulunanlar için ilk tedavi seçeneği olarak akıllara gelmektedir.
Fakat bazı durumlarda implant kullanılması önerilmemektedir. Peki hangi durumlarda hangi çeneye implant yapılmaz? İşte bu ve benzeri soruların cevabını aşağıdaki yazıda incelemek mümkündür.
Hangi Çeneye İmplant Yapılmaz? Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?
İmplant yaptırmak doğru ve etkin yapıldığında oldukça başarılı sonuçlar elde edilen işlemler arasındadır. İmplantlar bazen de bazı durumlarda yapılamamaktadır. En sık yapılamama nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- 18 yaşından küçük olmak,
- Aşırı sigara tüketiyor olmak,
- Şeker hastalığınız var ise,
- Yüksek tansiyon hastası iseniz,
- Baş ve boyun alanından radyoterapi alan kişilere genellikle implant tedavisi uygulanmamaktadır.
Fakat bu durumlar kesin yapılmaz anlamına da gelmemektedir. Size en uygun ve detaylı bilgiyi doktorunuz verecektir. Örneğin şeker hastalarına uygulanacak bir implant tedavisi hastanın şekerinden dolayı geç iyileşme durumuna maruz kalabilir. Ya da 18 yaşından küçük bir hastanın kemik oluşumu bitmediği için tedavi sekteye uğrayabilir.
Kişiden kişiye değişen bu durumlar hangi çeneye implant yapılmaz sorusunun cevabı için doktorunuzdan detaylı ilgi almalı ve tedaviyi ona göre planlamalısınız.
İmplant Sonrası Yapılması Gerekenler Nasıldır?
İmplant yaptırdıktan sonra bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Doktorunuzun verdiği tüm önerilere uyum gösterirseniz iyileşme süreci daha hızlı ve kolay olmaktadır. Dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralanabilir.
- İlk günlerde sıcak ve soğuk içecekler tüketmeme sert yiyeceklerden de uzak durmalısınız.
- Diliniz veya bir cisim ile bölgeye temas etmekten kaçınmalısınız.
- Morarma ve şişme durumları normal kabul edilse de 3-4 gün sonra hala devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
- Doktorunuzun uygun gördüğü ağrı kesiciyi kullanmak rahatlama sağlamanıza yardımcı olacaktır.
- Eğer doktorunuz antibiyotik kullanımı önerdiyse gerekli dozda ve saatine uyarak ilacınızı kullanmalısınız.
- Düzenli ağız hijyenini mutlaka sağlamalısınız, ameliyat bölgesi fırçalanmamalıdır.
- Ağız gargaraları kullanmak hem rahatlama hem tedavi için önemlidir bu konuda doktorunuzdan destek alabilirsiniz.
- Tüm tedavi sürecinde sigara kullanmamalısınız.
Kemik Grefti Nedir?
En iyi implant markaları da kullanılsa bazı durumlarda hangi çeneye implant yapılmaz sorusu kişilerin aklını kurcalamaktadır. Kemik grefti implant yaptırmak isteyen ve yeterli kemik yoğunluğu bulunmayan kişilerde kullanılan bir işlemdir. Kemik dokusu azalmış ya da kaybolmuş olan bölgeye yeniden kemik oluşumunu sağlamak için yapılır.
Kişinin kendi grefti ya da hayvansal kaynaklardan elde edilen greftler mevcuttur. Cerrahi bir işlem olan kemik grefti önemlidir. Çünkü hangi çeneye implant yapılmaz sorusuna yeterli kemik yoğunluğu olmayan hastalara yapılmaz cevabını verdirmektedir.
Kemik gretfi uygulaması sonucu hastada istenilen kemik yoğunluğu sağlanarak implant tedavisi için uygun ortam hazırlanmaktadır. Peki kimlere kemik grefti uygulanabilir, kemik grefti yaptıranların yorumları nelerdir?
A- Hangi Çeneye İmplant Yapılmaz? | Kemik Grefti Kimlere Uygulanır?
Yeterli kemik yoğunluğu bulunmayan hastaya implant uygulanmamaktadır. Yani hangi çeneye implant yapılmaz sorunun bir diğer cevabı da budur. Çünkü sağlıklı bir implant için yeterli kemik ve kaynaşma beklenmektedir. Kemik grefti kimlere uygulanır sorusuna detaylı açıklamaları ile aşağıdaki tablodan ulaşmak mümkündür.
Kemik Grefti Hangi Durumlarda Uygulanır | Açıklama |
Uzun Zamandır Diş Kaybında | Diş eksikliği çene kemiğini zayıflatabilir |
Çene Kemiği Azlığında | Kemik yoğunluğunu arttırmak için kullanılır |
Diş Eti Hastalıklarında | Çene kemiği etkilenmiş durumlarda yapılır |
Genetik Bazı Durumlarda | Genetik zayıf çene kemiği için yapılabilir |
Kaza Ve Travma Yaşayanlarda | Kaza durumlarında kullanılır ve kemik arttırılır |
B- Kemik Tozu Yaptıranlar Yorumları
Kemik tozu yaptıranlar genellikle oldukça memnunlardır. Hangi çeneye implant yapılmaz sorusuna cevaben kemik yoğunluğu az çene denilebilir. Kemik greft sonrasında alerjik durumlar ve enfeksiyon durumları söz konusu olabilmektedir.
Sentetik kemik tozları ile bu riskler ortadan kalkmaktadır. Mehmet Eker Diş Kliniğinde kemik tozları hastaya uygun seçilir ve bu riskler en aza indirilir.
Üst Çene İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?
Hangi çeneye implant yapılmaz sorusundan sonra en sık karşılaşılan bir diğer soru üst çene implant uygulamasının nasıl yapılacağıdır. Üst çene implantlar üst kısımda oluşan diş kayıplarının yerinin doldurulması için kullanılan en önemli yöntemdir.
İmplant uygulamaları aşama aşama ilerlemektedir. İlk olarak diş köküne yerleştirilen implant vidaları dikişler ile kapatılır. 3-6 ay arasında beklenir ve kaynaşma süreci beklenir. Üst çene için en az 6 ya da 8 adet implant gerekmektedir.
Tüm bu süreç sağlıklı ilerlerse protez aşamasına geçiş gerçekleştirilir. Zirkonyum implant ya da porselen implant tercih edilebilmektedir. İşlemin ağrı ve zorluğundan korkanlar olsa da lokal anestezi altında yapıldığı için herhangi bir ağrı ve sızı duyulmamaktadır.
Alt Çene İmplant Uygulaması | Alt Çene İmplant Uygulaması Bekleme Süresi
Yeterli kemik yoğunluğu ve tüm muayenelerden geçtikten sonra alt çene için işleme başlamak istiyor olabilirsiniz. Hangi çeneye implant uygulanmaz, alt çene implant uygulaması bekleme süresi nasıldır? Üst çene implant uygulamasından daha kısa bekleme süresi vardır. Yaklaşık 2-3 ay beklemek doktorunuz öngörüyorsa yeterlidir.
Alt çene için 2 ile 6 arasında implant yapılmaktadır. Farklı sayılarda olması hastadan hastaya farklılık gösterilir. Yaklaşık 15 gün sonra normal düzeninize dönebilirsiniz.
A- Alt Çene İmplant Ağrısı Neden Olur?
İmplantlar sonrasında genellikle ağrı normal kabul edilmektedir. Özellikle baş, boyun ve çene ağrısı oldukça sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alabilmektedir. Genellikle gevşek implant, enfeksiyon, çok nadir durumlarda ise sinir hasarı ağrıya neden olabilmektedir.
Kişiye göre iyileşme süreci farklılık gösterse de dikkat ederek bu süreci hızlandırmak mümkündür. Örneğin tedavi sonrası 2 saat hiçbir şey yiyip içmemeli, bölgeye soğuk kompres yapmalı, ağrı olsa da diş fırçalamaya devam etmeli ve doktorunuzun önerilerine birebir uymalısınız.
B- 1 İmplant Kaç TL?
Hangi çeneye implant yapılmaz sorusundan sonra 1 implant kaç TL sorusuna cevap vermek doğru olacaktır. Özel kliniklerde yapılacak ise kullanılan malzemeye göre fiyat değişkenlik gösterebilir. Fakat ortalama fiyatı 3000- 4500 TL arasında değişebilir. Hastanın durumu, diş kemik hali gibi bir çok etken fiyat kısmında değişkenlik oluşturabilmektedir.
Mehmet Eker Diş Kliniğini arayarak tüm fiyatlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hangi Çeneye İmplant Yapılmaz Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hangi çeneye implant yapılmaz hakkında birden fazla soru ve cevap bulunmaktadır. En sık karşımıza çıkan soru ve cevaplar şu şekilde sıralanabilir.
1- Çene İmplantı Tehlikeli mi?
Her sağlık sonrası yapılan işlemlerde olduğu gibi ufak riskler olabilmektedir. Kanama, enfeksiyon gibi. Fakat güvenilir doktor ve klinik tercihi oldukça bu komplikasyonları azaltmaktadır.
2- Üst Çene İmplant Zor mu?
Hayır işlem zor değildir. Lokal anestezi kullanılarak yapıldığı için oldukça konforlu ve rahattır.
3- Vidalı İmplant Kaç Yıl Dayanır?
Hangi çeneye implant yapılmaz sonrası çok merak edilen bu sorunun yanıtını 20-25 yıl olarak vermek mümkün olmaktadır. Oldukça uzun ömürlü olan implantlar oldukça tercih edilebilmektedir.