Diş İltihabı

Diş İltihabı Neden Olur?

Diş iltihabı farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi tarafından diş eti iltihabı belirtileri görüldüğü andan itibaren tedavi için yol izlenmelidir. Kimi zaman diş taşı temizliği kimi zaman ilaç tedavisi ile sorun ortadan kaldırılmalıdır. Peki sürekli ortaya çıkan ve genel olarak bir şikayet sebebi olan diş iltihabı neden oluşur?  Diş etleri üzerinde oluşan iltihap sebeplerini bilirseniz, tekrar oluşmasına da engel olabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Neden Oluşur?

Hastanın düzenli ağız bakımı yapmadığı durumlarda sık sık iltihaplanma görülecektir. Ağız sağlığı konusuna dikkat etmek bu yüzden önemlidir. Aksi durumda bir diş hekimine başvurmanız gerekir çünkü iltihaplanma meydana gelir. Temizlik yapılmadığında bakteriler türer ve bu bakterilere diş etlerinde birikerek iltihaplanma oluşturacaktır.

Yetersiz beslenme de aslında iltihaplara yol açar. İltihaplanmanın sebebi bakteriler olduğu için bakterilerle savaşacak vitaminlerin ve değerlerin vücutta bulunmaması da türemelere neden olabilir. Hastanın daha fazla vitamin içeren ve iltihap oluşumuna engel olacak sağlıklı beslenmeyi sağlamalıdır. Aksi durumda herhangi bir sebebe gerek kalmaksızın bakterilerin çoğalması mümkün olur.

Diş taşı temizleme eğer tekrarlanmaz ve dikkat edilmezse çoğalma meydana gelir. Bu taşların zaman içerisinde diş ile ilgili sorunlar yarattığı biliniyor. Elbette bunların başında da diş kökü iltihaplanması bulunuyor. Diş etinde oluşan bu bakterilerin belirtileri fark edildiğinde gerekli bir uzman ile görüşülmelidir. Doğru diş macunu diş fırçaları kullanılmalı gerekirse doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabına neden olan durumlar bir araya geldikten sonra farklı belirtiler ile birlikte kendisi gösteren bir durum söz konusudur. Diş iltihabı belirtileri arasında:

  • Diş etlerinde şişme meydana gelmesi,
  • Kimi alanlarda diş etinin gerilemesi,
  • Kanlı ya da soluk diş eti görünümü,
  • Ağız kokusu,
  • Diş fırçalama ya da yemek yeme sırasında kanama meydana gelmesi bulunuyor.

Tüm bu belirtiler bir araya geldiğinde diş eti iltihabı kesin olarak vardır. Fark edilir edilmez doğrudan tedavi edilmesi ilerlemesini durduracak ve kısa sürede tedavinin sonuç vermesini sağlayacaktır.

Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş iltihabı evde geçebilecek bir şey değildir. Hastalar ancak evde iltihaba yani diş etlerine zarar vermeyecek durumları kontrol edebilir. Temelde iltihap tedavisi doktor gözetiminde yapılmalıdır. Kendi kendine geçmesi beklenmemeli, müdahalede geç kalınmamalıdır. Aksi durumda iltihap yayılma gösterebilir.

İltihap eğer ilerlemediyse ağız ve diş temizliği yeterli gelebilir. Doktor gözetiminde diş taşı temizliği ile bu durum önlenmeye çalışılır. Bunun dışında genelde hızlı sonuç vermesi için de antibiyotik önerilmektedir. Hekim tarafından reçetelenen antibiyotik ile iltihap geçecektir.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Her ne kadar antibiyotik etkili olsa da geç kalınma durumunda ilaç tedavisi de yeterli gelmeyecektir. İlerleyen iltihabın vücuttan atılması için minik cerrahi operasyonlar gerekli görülebilir. Uzman iltihap durumuna göre karar vererek tedaviye yön verecektir.