Diş İltihabı

Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Diş iltihabı nasıl geçer sorusu diş iltihabından muzdarip olan hastaların en çok merak ettiği soruların başında gelir. Bu sorunun cevabı da doktorun hastaya vereceği antibiyotik tedavisindedir. Doktor şişlik veya ağrı şikayeti ile kendisine başvuran hastayı muayene ettikten sonra diş iltihabı için antibiyotik verecektir.

Bu tedavi ile diş etinden arındırılan iltihabın tekrar meydana gelmemesi için iltihaplı diş kökü veya minesi temizlenir. İltihaplı dişlerin tedavisinde antibiyotik kullanımından sonra genel olarak kanal tedavisi yapılır. Eğer kanal tedavisi uygulanamayacaksa diş çekilir.

Diş İltihabının tedavisi için doğal yöntemler de faydalı olsa da öncelikle diş hekiminize muayene olarak doktorunuzun verdiği tavsiyeler doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Diş İltihabı Nedir?

dis-iltihabi-nasil-gecerİltihaplanmalar bakterilerin üremesi ve çoğalmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ağız içerisinde özellikle yeterince temizlik ve hijyen oluşturulmadığında görülmektedir. Kişilerin burada başta hijyene dikkat etmesi gerekir. Düzenli fırçalama yapılmadığında ağzınızda sık sık iltihaplanma olacaktır. Diş etinde beyazlık ve şişme ile kendini gösterir.

Bakterilerin çoğalarak diş etinde ve dişte birikmesiyle oluşmaktadır. Neredeyse her yaşta görülebilen bir durumdur. Özellikle yetişkinlerde görülmesi ise beslenmeye bağlıdır. Eğer her yemek sonrası yeterli bir diş fırçalama sağlamıyorsanız diş etlerinizde bu tarz iltihaplanmalar ile sık sık karşı karşıya kalacaksınız demektir.

Diş İltihabı Belirtileri Neler?

Kişisel olarak iltihaplanmalar dışarıdan fark edilebilmektedir. Ancak temel kararı ve semptomu uzmanın koyması gerekecektir. Bu yüzden bir diş hekimine şüphelendiğiniz durumlarda başvurmalısınız. Aksi takdirde iltihaplanma geçmeyeceği gibi vücuda yayılım da gösterecektir. Genel olarak iltihapların belirtileri şu şekildedir:

Diş etinin ucunda sivrileşme
Diş etinde beyazlık oluşumu
Etin şişmesi ve kabarması
Temas eden yiyeceklere karşı ağrı oluşturma
Genel olarak ağrı ve acı yaşama
Boğaza doğru yayılan ağrıların artışı

Diş İltihabı Vücuda Yayılma Belirtileri Nasıl?

İltihaplar eğer tedavi edilmezse yayılım gösterecektir. Bakterilerin üremesi ile birlikte ağız, diş yanak, boğaz ve sonrasında diğer organlara geçiş sağlanır. Bu noktada iltihapların ciddi bir tehdit oluşturduğunu söylemek mümkündür. Kişilerin olası bir iltihap durumu şüphesinde bile doktora başvurması bu yüzden önemlidir.

dis-iltihabi-nasil-gecerVücuda yayılım gösteren iltihap bulaştığı bölgeye göre farklı belirti gösterir. Bu yüzden net bir bulgudan bahsedebilmek oldukça zordur. Öyle ki yayılıp farkında olmayan hastaların sayısı da oldukça fazladır. Eğer siz de bu durumdan şikayetçiyseniz bir an önce Mehmet Eker kliniğimizde tedavi olmalısınız.

Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Dişteki iltihap oluşumunu önlemek için yapılacaklara göz attığımızda aslında günlük rutin diş bakımımızı aksatmamak büyük ölçüde diş iltihabı oluşumunu engelleyecektir. Bunlar, günde en az iki kez dişleri fırçalamak, dişlerin ve diş etlerinin sağlığı ve bakımı için düzenli doktor kontrolüne gitmek, diş ağrısı, diş şişmesi gibi durumlarda aksatmadan diş doktoruna görünmek, şekerli ve asitli yiyecek, içeceklerden olabildiğince uzak durmak diş iltihabı oluşumunu önemli ölçüde azaltacaktır.

Diş hekimi tarafından izlenecek tedaviye göre farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Temelde ilaç kullanımına gidilmektedir. Antibiyotik ilaç ile iltihabın kurutulması hedeflenir. Eğer ilaç kullanımı yetersiz kalırsa iğne verilerek daha kısa sürede etki alınması hedeflenir. Aynı zamanda diş üzerinde özenli bir temizleme yapılarak da hem diş hem de diş eti korunmaya çalışılır.

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir Evde Doğal Yöntem İşe Yarar mı?

Hastaların karşı karşıya kaldığı iltihap durumuyla evde çözüm bulmaya çalışması eş zamanlı olmaktadır. Öncelikle iltihap durumunun ne olduğu bilinmediğinden bu oldukça tehlikelidir. Kişilerin mutlak suretle doktor kontrolünde tedavi olması gerekir. Evde yapılabilecek işlemler ancak şu şekildedir:

  • Her yemek sonrası düzenli diş fırçalama,
  • İltihap bölgesinin iyice temizlenmesi,
  • Gargara yapılması.

dis-iltihabi-nasil-gecerDiş İltihabı Nasıl Geçer ve Nedenleri Nelerdir?

Dişlerimizin gömülü bulunduğu damak yapısı ile ağız içinde kıvrılan kısma yemek artıkları birikerek plaklar oluşmaya başlar. Bu yemek artıkları ve plaklar ağız içinde kaldığı sürece üzerinde bulunduğu diş etlerinde ve köklerinde bakteri ve enfeksiyon oluşumuna sebep olur. Ağız bakımının yetersiz ve düzensiz olduğu durumlarda iltihap oluşumu gerçekleşir. Bu durumlar diş iltihabı oluşumunun en önemli sebepleridir. Eğer önlem alınmazsa diş eti çekilmesine ve diş kayıplarına sebep olur.

Bu sebeplerden ötürü diş iltihabı nasıl geçer diye soracak olursak cevabı yine düzenli rutin olarak yapılması gereken diş bakımıdır. Yani günde en az dişleri fırçalayarak ve doğal veya eczanelerden alınan gargaraları kullanarak bu diş hastalığının önüne geçebilirsiniz.

Diş iltihabının sebeplerinden bazıları ise, sigara kullanımı, ağız bakımının düzenli olarak yapılmaması, şeker hastalığı, kırık ve eskimiş dolgular, zamanında tedavi edilmemiş dişlerdir.

Diş İltihabını Evde Tedavi Etmek Mümkün müdür?

Diş iltihabı olan hastaların merak ettikleri ve üşendikleri veya dişçiden korktukları için internette araştırdıkları; diş iltihabı nasıl tedavi edilir diş iltihabını evde tedavi edebilir miyiz, dişteki iltihabı ne kurutur, evde doğal tedavi yöntemleri nelerdir, diş kökü iltihabına ne iyi Gelir gibi sorulardır.

dis-iltihabi-nasil-gecerDiş iltihabını evde hafifletmek mümkündür. Bitkisel ürünlerle, zerdeçal, ada çayı gibi bitkilerle gargara yapılacak suyun çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Bir diğer yöntem tuzlu su ile gargara yapmaktır. Fakat ağız da yara varsa tuzlu su acı ve sızıya sebep olacağından dikkatli kullanılmalıdır. Zerdeçal bitkisiyle iltihaplı yere nazikçe yapılan masaj da iltihabı azaltmak özellikle de enfeksiyon ve bakteri oluşumunu önleyecektir.

Fakat tam ve doğru bir tedavi için mutlaka bir doktora görünüp bu tedaviye eksiksiz uyulması gerekmektedir.

Antibiyotik ile Geçmeyen Diş İltihabı Ne Yapılır?

Dişte meydana gelen iltihaplanmalar ciddi ve inatçı olabilmektedir. Oluşan bu durum neticesinde diş hekimi tarafından antibiyotik reçetelenmektedir. Reçetelenen ilaç eğer işe yaramazsa dozunda artışa gidilebilmektedir. Aynı şekilde ilaç değişimi de yapılabilmektedir. Yalnız bunun kararına hasta değil, diş hekimi verir. Bu yüzden uzman görüşü olmadan antibiyotik gibi bir ilacın fazla kullanılmaması gerekir.

Diş Kökü İltihabı Çözümü Nedir?

Diş kökünde oluşan iltihaplar en zor türler arasında yer alır. Bu iltihapların çözümü için antibiyotik kullanımının ağızdan yapılması az kalacaktır. Tam tersine kişilerin iğne yöntemi ile doğrudan ilaca ulaşması gerekir. Genellikle uzmanlar tarafından da iğne reçetelenmektedir.

dis-iltihabi-nasil-gecer

Diş İltihabı

Eğer siz de iltihap konusunda şikayetçiyseniz ve tedavi olmak isterseniz Mehmet Eker Kliniğimiz ile iletişime geçin. Kısa sürede sağlanacak tedavi prosedürü ile beraber iltihaptan kurtulabilirsiniz. Devamında dişinizin durumuna bağlı olarak da ekstra bir tedavi planlanabilmektedir.