Bu makaledeki başlıklar
Diş eti tedavileri, diş etlerinde biriken ve enfeksiyona neden olan bakterilerin temizlenmesini hedefler. Bu bakteriler temizlenmediğinde ve enfeksiyona neden olduğunda, dişleri tutan bağların zayıflamasına ve bunun sonucunda dişlerin kaybedilmesine dahi neden olabilirler. Diş eti tedavileri, hastalığın durumuna göre çocuklarda ve yetişkinlerde benzer şekilde yapılır.
Diş Eti Hastalığı (Periodontist) Nedir?
Diş eti hastalığı; dişlerde biriken bakterilerin enfeksiyona neden olması ve dişlerin çene kemiğine sabitlenmesini sağlayan periodontal bağların iltihaplanmasıdır. Söz konusu iltihaplanma, periodontist olarak isimlendirilir. Bu hastalığın kendi içerisinde farklı aşamaları ve evreleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Erken evre diş eti hastalığı (Gingivits)
- Orta düzey periodontist
- İleri düzey periodontist
Diş eti hastalığı zamanında tedavi edilmediğinde diş etlerinde geri çekilme görülür ve böylece dişler sallanmaya başlar. Diş etlerinin geri çekilmesi nedeniyle bu rahatsızlık diş eti çekilmesi olarak da bilinir. Diş eti tedavileri ise diş eti çekilmesi tedavisi olarak da isimlendirilebilir. Bu tedavilerde farklı yöntemler kullanılır. Ayrıca dişi durumuna göre zirkonyum kaplama gibi farklı tedavilerle birlikte de uygulanabilir.
Diş Eti Hastalığı Nedenleri
Diş eti hastalığının temel nedeni, dişlerde biriken ve enfeksiyona neden olan bakterilerdir. Sağlıklı insanların ağızlarında dahi bakteriler vardır. Ağız hijyenine dikkat edilmediğinde bu bakteriler, ağızda kalan yiyecek artıkları ile etkileşime girer ve böylece dişlerde plak oluşmasına neden olur.
Plaklar, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile kolay bir şekilde giderilir. Ancak düzenli olarak ağız temizliği yapılmadığında plaklar sertleşir ve tartar oluşur. Tartar, bilinen diğer ismiyle diş taşı, diş eti çizgisinin altında meydana gelir. İçerisindeki bakteriler, yerleştikleri diş etlerinde enfeksiyona yol açar ve böylece diş eti hastalığı meydana gelir. Diş eti tedavileri, işte bu enfeksiyonun giderilmesini hedefler.
Diş Eti Hastalığı Belirtileri
Diş eti hastalıklarında belirtiler, hastalığın evresine ve düzeyine göre farklılık gösterir. Yaygın olarak görülen belirtiler, aşağıda yer alan tabloda detaylı olarak açıklanmıştır.
Belirtiler | Açıklama |
Ağız Kokusu | Ağız içerisinde oluşan tartar ve bakteriler nedeniyle ağız kokusunda belirgin bir değişim olur. Kötü ağız kokusunun farklı nedenleri olsa da en önemli nedenlerden biri diş eti hastalığıdır. |
Diş Eti Çekilmesi | Enfeksiyon nedeniyle diş etlerinde çekilme görülür ve diş kökleri açığa çıkmaya başlar. Bu durum, diş eti tedavileri için acele edilmesi gerektiğini net şekilde ortaya koyar. |
Diş Hassasiyeti | Dişlerin soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı olan hassasiyeti artar. Normalde rahatsızlık vermeyen ılık sayılabilecek yiyecekler dahi hassasiyete neden olarak rahatsızlık verir. |
Kızarıklık | Diş etlerinin içerisinde oluşan tartar ve enfeksiyon, kızarıklıklara neden olur. |
Şişlik | Enfeksiyon nedeniyle diş etlerinde şişme görülebilir. |
Bu belirtilerin arkasında farklı diş problemleri de olabilir. Ancak en yaygın neden diş eti hastalığıdır. Dolayısıyla da bu belirtilerde diş eti tedavileri uygulanma olasılığı yüksektir. Dişlerin durumuna göre zirkonyum diş kaplama gibi tedavilere de ihtiyaç duyulabilir.
Yetişkinlerde Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yetişkinlerde diş eti tedavileri için uygulanacak farklı yöntemler vardır ve bu yöntemlerden uygun olan, hastalığın şiddetine bağlı olarak belirlenir. Yaygın olarak uygulanan diş eti tedavileri şunlardır:
1 – Diş Taşı Temizliği
İlk evre periodontist durumunda uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde çoğunlukla invaziv olmayan yöntemler kullanılır ve dişlerde biriken taşlar temizlenir. Diş etleri de hafif şekilde kaldırılarak buradaki taşların temizlenmesi de sağlanır. Böylece enfeksiyon oluşma riski ortadan kaldırılır.
2 – Diş Kökü Planlanması
Lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Çoğunlukla diş temizliği sonrasında yapılır. Burada, diş köklerinin pürüzlü yapısı pürüzsüz hale getirilir ve böylece tartar ve plakların diş köklerine yeniden tutunması zorlaştırılır. Diş kökü planlaması, diş eti tedavileri içerisinde önleyici yönü ile dikkat çeken bir yöntemdir.
3 – İlaç Tedavisi
Diş etlerindeki enfeksiyon ve taşların temizlenmesinden sonra ilgili bölgedeki bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinde, diş etkilerine uygulanan topikal antibiyotiklerden yaygın olarak yararlanılır. Ayrıca hastalığın durumuna göre oral antibiyotikler de reçete edilebilir.
İleri seviye periodontist tedavisinde ilaçlar önemli bir yer tutar ve diğer tedavilerden sonra yaygın olarak antibiyotiklerin kullanılması tavsiye edilir.
4 – Flep Küçültme
İleri seviye periodonti müdahalesi gerektiği durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur. Flep küçültme veya bilinen diğer ismiyle cep küçültme, yaygın olarak kullanılan cerrahi işlemlerden biridir. Bu yöntemde diş etlerinde kesi oluşturulur ve diş etleri geriye doğru kaldırılır. Böylece diş etlerinin altında biriken tartar ve plaklar çok etkili olarak temizlenir.
Flep küçültme sonrasında kaplama tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Böyle bir durumda hastalar, yüz şekline göre diş modelleri arasından uygun kaplamayı seçerek, dişlerdeki estetik ve işlevsel problemlerin giderilmesini sağlarlar.
5 – Kemik Grefti
Kemik grefti, diş eti tedavileri arasında ileri seviye olanlardandır. Tartar nedeniyle çene ve diş kemiği zarar gören hastalara uygulanır. Bu yöntemde hastanın kendisinden alınan küçük kemik parçaları ya da sentetik kemikler kullanılır. Tahrip olan çene kemiğine bu greftler eklenir ve çene kemiğinin güçlenmesi sağlanır.
6 – Yumuşak Doku Grefti
Yumuşak doku grefti, enfeksiyon nedeniyle diş etlerinde küçülme olan hastalara yönelik bir tedavidir. Hastanın damağından veya farklı bir noktasından alınan yumuşak dokular ilgili bölgeye nakledilir. Böylece diş kökleri kapatılır, diş etleri güçlendirilir ve estetik açıdan iyi bir görünüm elde edilmesi sağlanır.
Yumuşak doku grefti sonrasında da hastaların durumuna göre kaplama tedavisi tercih edilebilir. Zirkonyum kaplama diş örnekleri üzerinden yapılacak seçim ile estetik problemler çok daha etkili şekilde giderilir.
7 – Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu
YDR olarak da isimlendirilen yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, dişleri ayakta tutan kemiklerin istenilen yönde büyümesini teşvik eden bir yöntemdir. Diş etlerinin kapsamlı temizliğinden sonra yerleştirilen membran (zar) ile diş kemiğinin istenilen yönde büyümesi sağlanır.
Çocuklarda Diş Eti Tedavileri Nasıl Yapılır?
Çocuklarda uygulanan diş eti tedavileri, yetişkinlerde uygulanan tedavilerden çok farklı değildir. Burada da temel hedef diş etlerinin bakteri ve enfeksiyonlardan temizlenmesi olup, hastalığın seviyesine göre farklı yöntemler uygulanmaktadır.
Çocuklar, ağız ve diş hijyenine dikkat ederek bu hastalıktan korunabilir. Ayrıca nişasta ve şeker oranı yüksek gıdaların tüketilmesinden kaçınma da bu noktada son derece önemlidir.
Diş Eti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş eti tedavileri, hastalığın seviyesine bağlı olarak farklı sürelerde tamamlanır. Örneğin; erken evre periodontist için sadece diş taşı temizliğinin yapılması çoğu zaman yeterli olur. Bu tedavinin süresi ise 45-60 dakika arasıdır. Ancak ileri seviye periodontist için birkaç seanslık tedavi gerekebilir. Tedavi kapsamında zirkonyum diş çeşitleri arasından kaplama da yapılacaksa süre daha da uzun olacaktır.
Mehmet Eker Diş Kliniği olarak her seviyedeki diş eti hastalığına uygun tedavileri uyguluyor ve bu hastalıktan kısa sürede kurtulmanızı sağlıyoruz. Diş eti tedavileri ile ilgili merak edilen detaylar için bize ulaşabilirsiniz
Diş Eti Tedavileri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Diş eti tedavileri ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara dair detaylar aşağıdaki gibidir.
1 – Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
Diş eti çekilmesi için diş taşı temizliği, flep temizliği ve ilaç tedavisi gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Böylece diş etlerindeki geri çekilme problemi ortadan kaldırılır ve hastaların sağlıklı dişlere sahip olmaları sağlanır.
2 – Yetişkinlerde Diş Eti Tedavileri Nasıl Yapılır?
Diş eti tedavileri, hastalığın şiddetine göre farklı şekillerde yapılır. Düşük seviyedeki hastalıklarda diş taşı gibi yöntemler kullanılırken, ileri seviyedeki hastalıklarda ise cerrahi yöntemler kullanılır.
3 – Diş Eti Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Hastalığın şiddetine bağlı olarak tedavi süresi farklılık gösterir. Erken evre olarak ifade edilen hastalıklarda tedavi tek seansta tamamlanırken, ileri evre için birkaç seanslık tedaviye ihtiyaç duyulabilir.