Bu makaledeki başlıklar
Kırık diş çekimi sağlam olan diğer dişlere, ağız yapısına zarar veren ve görevini yapamayan dişlerin çekilme işlemidir. Dişler çok güçlü ve sert bir yapıda olmalarına rağmen bazı sebepler ve kazalardan ötürü kırılabilirler. Kırık dişlerinizi kliniğimizde steril koşullar ve uzman doktorlarımızın gözetimi altın çektirebilirsiniz.
Kırık diş çekimi işleminden sonra ortaya çıkan boşluk doktorun verdiği süre içerisinde köprü, implant veya zirkonyum diş kaplama gibi yöntemlerle doldurulmalıdır. Çünkü vaktinde tamamlanmayan dişler ilerleyen süreçte ağız yapısının bozulmasına sebep olur.
Kırık Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Kırık diş acı veya ağrı olmasa dahi tedavisiz bırakılmamalıdır. Tedavi edilmeyen kırık dişler de ortaya çıkabilecek en büyük sorun kırık olan kısma dolup sıkışacak yemek artıklarıdır. Bu artıklar ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu enfeksiyonlar sebebiyle de diş etlerinde apseler oluşmaktadır.
Bu duruma sebebiyet vermeden kırık kök diş çekimi işleminden önce bu dişin kurtarılıp kurtarılamayacağına doktor tarafından karar verilmelidir. Diş kurtarılacak durumdaysa diş hekimi tarafından yapılacak ilk tercih kanal tedavisi olacaktır.
Kliniğimiz size öncelikle dişinizi kurtarmaya yönelik seçenekleri değerlendirecektir. Bu yöntemlerden bazıları kırık dişin olabildiği kadar düzeltilip eksik kalan kısmın ağız yapısına göre kaplanmasıdır. Diş eğer kurtarılamayacaksa çene kemiği ile yanındaki dişlere zarar vermeden çekimi yapılmalıdır.
Kırık Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Diş kırılması tedavi edilecekse hastanın sağlık durumu ve ağız yapısına göre bir plan yapılmalıdır. Kırık dişin boyutu, diş etine gömülü olup olmadığı, dişin daha önce bir operasyon geçirip geçirmediği gibi durumlara bakılarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu durumlar sebebiyle hasta vakit geçirmeden bir hekimden randevu alıp muayene olmalıdır. Fakat bu muayene tarihine kadar da hastanın alması ve dikkatli olması gereken bazı önlemler vardır.
Kırık dişlerden ötürü oluşabilecek ağrı, şişme ve herhangi bir komplikasyona karşı o bölgeye buz kompresi uygulanmalıdır. Aynı zamanda kırık diş çekimi öncesinde tedavinin sağlıklı ve sorunsuz ilerlemesi için doktor tarafından verilecek antibiyotikler kullanılmalıdır.
Diş Etinde Kalan Diş Kökü Çekimi Zor mudur?
Sadece kökü kalan diş çekimi ve kırık dişten kalan dişin kökü eğer diş etine yakınsa veya çene kemiği ile birleşikse kalan kökü çekmek için cerrahi bir müdahale gerekebilir. Bu müdahale de ilk olarak doktor anestezi ile çekim yapılacak bölgeyi uyuşturur. Anestezi etkisini gösterdikten sonra doktor kırık diş kökünün olduğu diş etine bir kesik atarak çekim yapacağı bölgeyi açar. Bu diş zaten kırık olduğu için sağlam bir diş gibi güçlü bir yapıya sahip olmadığından çekim esnasında tek parça olarak çekilemeyebilir. Bu durum kırık diş çekimi işleminde doktoru ve hastayı en çok zorlayan durumdur. Çünkü doktor kırılan parçaları diş etine ve diğer dişlere zarar vermeden parçalar halinde yerinden çıkarmak zorunda kalır.