Bu makaledeki başlıklar
Dişte iltihap ağız ve diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesi sonucu meydana gelir. Bunun yanı sıra yetersiz beslenme de iltihaba yol açabilir. Meydana gelen ağrı bazı durumlarda yemek yerken zorlanmaya ve ağrı hissedilmesine yol açabilir. İltihap yoğun değilse birkaç gün sonra kendiliğinden geçer ve kişiye çok fazla rahatsızlık vermez. İltihabın fazla olması ise durumları değiştirir. Hastanın yüzünün şişmesine sebep olurken kendiliğinden geçmesi de pek mümkün değildir. Antibiyotik tedavisine başlamak gerekir.
Dişte İltihap Nedir?
Dişte meydana gelen iltihap ağız ve diş sağlığı ile alakalı bir problemdir. Bu rahatsızlık yetişkin hastalarda diş kaybının başlıca nedenleri arasındadır. Küçük iltihap problemi hastayı çok fazla rahatsız etmezken diş etinde meydana gelen büyük enfeksiyonlar hastanın yaşam kalitesini gözle görülür biçimde düşürür. Çiğneme güçlüğü yaşamasının yanı sıra ciddi acı hissetmesine de sebep olabilir.
Dişte İltihap Belirtileri Nelerdir?
Dişte meydana gelen iltihap bize varlığını hissettirmek için birçok sinyal verir. Söz konusu sinyaller ise şu şekildedir;
- Hasta ağzında kötü bir tat hisseder.
- Ateşlenme meydana gelebilir.
- Yüzde şişkinlik meydana gelebilir.
- Çiğnemede güçlük çekebilir.
- Ağızda kötü bir koku meydana gelir.
- Aşırı sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşması
- Hasta tatlı yerken acı hisseder.
Dişte İltihap Sebepleri Nedir?
Normalde dişte dişin üst tabasında yer alan mine ve dentin tabakası dişin kökünü korumaya yarar. Fakat bu yapılar çeşitli nedenlerden dolayı zarar görebilir ya da aşınabilir. Böylece koruyucu görevini yitirir. Diş köküne zararlı bakterilerin ulaşmasına sebep olur. Mine ve dentin tabakasının zarar görmesinin sebepleri ise şu şekildedir;
- Dişte meydana gelen yaralanma ve zedelenme
- Dişte boşluk meydana gelmesi ve dişin çürümesi
- Dişin kırılması
Diş İltihabı Vücuda Yayılır mı?
Dişteki iltihap tedavi edilmezse vücuda yayılarak hayati sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine görünmek elzemdir. İltihabın vücuda yayılmasının bir diğer sebebi de iltihap kurumadan diş çekimi işleminin yapılmasıdır.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?
Diş etinde meydana gelen iltihabı önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Söz konusu hususlara dikkat edildiği takdirde dişin iltihaplanma riski büyük oranda azalacaktır. Bu hususları da şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;
- Diş ağrısı gibi durumlar ile karşılaşılması halinde ihmal edilmeden uzman bir hekime gidip gerekli tedaviyi olmak gerekir.
- Kola gibi şekerli içeceklerde uzak durulması önerilir. Aynı zamanda şekerli yiyeceklerden de uzak durmak oldukça önemlidir.
- Diş kontrolleri düzenli bir şekilde aksatılmadan yapılmalıdır.
- Günde iki kez dişleri fırçalamak ağızdaki bakterilerin oluşumunu engeller. Böylece iltihaplanma riski azalır.
- Ağız bakım suyu kullanmak da ağız ve diş sağlığı açsısından önemli bir yere sahiptir. Dişte iltihap riskini azaltan faktörler arasındadır.