Bağcılar Diş Çekimi | Mehmet Eker Diş Kliniği
Bu makaledeki başlıklar
Bağcılar diş çekimi; tedavi edilemeyen ve işlevini tamamen kaybetmiş olan dişin kemikteki yuvasından çıkarılarak dışarı alınması işlemidir. Çürükler, enfeksiyon, diş eti hastalığı ve ortodontik tedavi için yer açma gibi farklı nedenlere bağlı olarak çekim işlemi uygulanır. Çoğunlukla lokal anestezi altında yapılan Bağcılar diş çekimi sırasında hastalar herhangi bir acı veya ağrı duymazlar. Dikiş gerektirmeyen bu tedavi, kısa sürede iyileşir ve hastalar normal rutinlerine hızlı şekilde dönerler.
Her ne kadar diş çekimi, günümüzdeki basit işlemlerden biri olsa da sürecin sorunsuz tamamlanması için doğru kliniğin tercih edilmesi kritik önemdedir. Mehmet Eker Diş Kliniği, deneyimli hekimleriyle bu süreci rahat bir şekilde atlatmanızı sağlar. Önceliği dişin kurtarılmasına veren kliniğimiz, tedavi şansı kalmayan ve artık eski haline dönmesi mümkün olmayan dişleri lokal anestezi altında, hastaların ağrı duymayacağı şekilde çeker. Bağcılar diş çekimi veya diğer tedaviler için dilediğiniz zaman kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Bağcılar Diş Çekimi Nedir?
Bağcılar diş çekimi; tedavi edilmesi ve kurtarılması mümkün olmayan dişlerin kemikteki yuvasından çıkarılması işlemidir. Bu işlem, diş etine uygulanan lokal anesteziyle yapılır ve hastalar herhangi bir acı veya ağrı duymazlar. Anestezi etkisinin geçmesiyle birlikte hafif düzeyde ağrı duyulabilir. Alınacak ağrı kesicilerle bu süreç rahat şekilde geçilir.
Diş hekimliğinde temel hedef dişlerin korunmasıdır. Yani diş çekimi, her zaman son seçenek olarak dikkat çeker. Ancak tedavinin gecikmesi ve dişin kurtarılamayacak duruma gelmesi halinde, çevresindeki diğer dişlere ve dokulara zarar vermemesi için çekilir. Oluşan diş eksikliği içinse farklı tedavi yöntemlerine başvurulur. Bağcılar diş köprüsü veya implant, söz konusu tedavi seçeneklerinden bazılarıdır.
Diş Çekimi Neden Yapılır?
Cerrahi veya basit işlemle yapılan diş çekimi, tedavi sürecinde son seçenek olarak değerlendirilir. Bu seçeneğe başvurulmasının birçok farklı nedeni vardır ve bunlardan bazılarına dair detaylar aşağıdaki gibidir:
Nedenler | Açıklama |
Çürükler | Çürükler, yaygın nedenlerden biridir. Zamanında tedavi edilmeyen çürükler, dişin iç yapısına kadar ilerler. Bu durum sonucunda enfeksiyon ve ağrılar ortaya çıkar. Kanal tedavisi gibi yöntemlerle çürüğün tedavi edilmesi mümkün değilse Bağcılar diş çekimi gündeme gelir. |
Diş Eti Hastalıkları | İleri seviye diş eti hastalıklarında dişi yerinde tutan kemik dokusu zarar görebilir. Bu tip durumlarda diş işlevini kaybeder ve sallanmaya başlar. Tedavi edilemeyecek seviyedeki doku kayıplarında son seçeneğe başvurulur. |
Travma | Kaza, darbe ve aşırı kuvvet uygulanması sonucunda dişin köküne kadar kırılması, bir diğer çekme nedenidir. Onarımının ve tedavinin mümkün olmadığı durumlarda çekim yapılır. |
Ortodonti Tedavisi | Dişlerdeki çapraşıklık ve hizalama problemleri için ortodonti tedavisi uygulanır. Bu tedavi için ağız içerisinde yer açılması gerekirse diş çekimi söz konusu olabilir. |
Enfeksiyon | Diş köküne kadar ilerleyen enfeksiyonların antibiyotiklerle kontrol altına alınması mümkün olmazsa çekim yapılması gündeme gelir. Zira bu türden durumlarda enfeksiyonun tüm vücuda yayılma riski vardır. |
Süt Dişleri | Zamanında düşmeyen süt dişleri, kalıcı olanların yanlış yerden çıkmasına yol açabilir. Bu tip durumlarda süt dişleri çekilir. |
Bağcılar diş çekimi, birçok farklı nedene bağlı olarak gerçekleştirilir. Ancak söz konusu işlemin son seçenek, temel hedefin dişi kurtarmak olduğu unutulmamalıdır.
Bağcılar Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Bağcılar diş çekimi öncesinde hastalar detaylı bir muayeneden geçirilir. İlgili bölge fiziki olarak muayene edilir ve diş röntgeni istenir. Tüm bulgular birlikte değerlendirilir ve artık dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda çekim kararı alınır. Diş çekimi için aşağıdaki adımlar izlenir:
- İlk olarak ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Çoğunlukla bir adet anestezi iğnesi yeterli olur. Ancak bazı hastalarda iki ve nadiren üç iğne yapılabilir.
- Anestezi iğnesi yapıldıktan sonra 5-10 dakika beklenir. Böylece ilgili bölge tamamen uyuşur ve hastaların ağrı hissetmesi engellenir.
- Çekilecek olan diş, özel aletlerle (elevatör vb.) oynatılır ve gevşemesi sağlanır.
- Yeterince gevşeyen diş, özel bir kerpetenle tutulur ve kontrollü bir şekilde çekilir. Çekim sırasında komşu dişlere ve dokulara zarar verilmemesine özen gösterilir.
- Dişin çıkarılmasının ardından ilgili bölgede kanama meydana gelir. Kanamayı durdurmak için ilgili bölgeye gazlı bezle bası uygulanır. Bası, 10-30 dakika arasında uygulanır ve kanamanın durmasıyla gazlı bez ilgili bölgeden çıkarılır.
Bağcılar diş çekimi, her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de hekim deneyimi oldukça önemlidir. Tüm parçaların yumuşak dokudan çıkarılması, komşu dokulara zarar verilmemesi kritiktir. Söz konusu süreci sorunsuz atlatmak ve oluşan diş eksikliğini doğru tedaviyle gidermek için siz de kliniğimiz tercih edebilirsiniz. İmplant, köprü ve Bağcılar diş beyazlatma gibi farklı tedaviler için de Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Gömülü Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Bağcılar diş çekimi; basit şekilde ve cerrahi işlemle olmak üzere ikiye ayrılır. Basit olan çekim, anestezinin ardından dişin gevşetilmesi ve çekilmesini içerir. Cerrahi çekim ise daha çok gömülü dişlere yönelik bir işlemdir. Dişin, tamamen yumuşak dokunun altında olduğu durumlarda uygulanır. Ayrıca parçalanmış ve kökü kırılmış olanlar için de yine ilgili cerrahi işlemle çekim yapılır. Söz konusu işlemin aşamaları aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak fiziksel muayene yapılır ve röntgen çekimiyle yumuşak doku altındaki dişin durumu belirlenir.
- Lokal anestezi uygulanarak ilgili bölgenin tamamen uyuşması sağlanır.
- Ağız içindeki yumuşak dokuya kesi açılır ve alınacak dişe ulaşılır.
- Öncelikle dişin tek parça olarak çıkarılmasına çalışılır. Eğer tek parça olarak çıkarma mümkün değilse diş parçalara ayrılarak çıkarılır.
- İçeride hiçbir parçanın kalmadığına emin olduktan sonra açılan kesi dikişle kapatılır ve işlem tamamlanır.
- Kanamanın durması için gazlı bezle bası uygulanır.
Cerrahi işlemle dişin alınması, ciddi bir uzmanlık gerektirir. Mehmet Eker Diş Kliniği hekimleri, bu noktada gerekli olan deneyime ve uzmanlığa sahiptir. Gömülü, kökü kırılmış veya yarı gömülü dişlerin çekimi için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bağcılar Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?
Bağcılar dişçi tarafından yapılan çekim işlemi ortalama 15 dakika ile 45 dakika arasında sürer. Basit çekim işlemlerinde süre 15-20 dakika kadardır ve bu sürenin yaklaşık 10 dakikası anestezinin etkisini göstermesi için beklemekle geçer. Geriye kalan 10 dakikada diş gevşetilir ve çıkartılır.
Cerrahi işlemle yapılan Bağcılar diş çekimi ise ortalama 30 dakika ile 45 dakika arasında sürer. Kesi açılması, dişin parçalanarak çıkarılması ve dikiş atılması gibi işlemler, tedavi süresinin uzamasına yol açar.
Her diş için sürenin aynı olmadığı unutulmamalıdır. Örneğin; azı dişlere yapılacak işlemler daha uzun sürer. Bunun nedeni ise ilgili bölgedeki hareket alanının çok az olmasıdır. Ön dişlerin çekimi ise erişimin kolay olması nedeniyle çok daha hızlıdır.
Diş Çekimi Acıtır Mı?
Bağcılar diş çekimi, lokal anestezi altında yapılır. Lokal anestezi, işlem yapılacak bölgenin tamamen uyuşmasına yol açar. Bundan dolayı işlem sırasında hastaların ağrı duymaları söz konusu değildir. Ancak ağzın çok fazla açılmasının gerekmesi ve benzeri nedenlerden dolayı hastaların bu süreçte rahatsızlık hissi duymaları söz konusu olabilir. Ayrıca anestezi etkisi geçtiğinde de hafif şiddette ağrı hissi duyulabilir.
Bağcılar Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bağcılar diş çekimi sonrası, yapılan işlemin başarısı adına kritik öneme sahiptir. Söz konusu süreçte hastaların dikkat etmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
- Gazlı bezle bası en az 15-20 dakika uygulanmalıdır. Böylece kanama durur. Kanamanın durmaması halinde doktorla zaman kaybetmeden iletişime geçmek önemlidir.
- İlk saatlerde soğuk kompres uygulanarak kan akışı yavaşlatılır. Böylece hem kanama hem de şişlik artışı engellenir.
- İlk 2 saatlik süreçte hastaların herhangi bir şey yememesi ve içmemesi önemlidir.
- İlk 48 saat alkol ve sigara kullanılmaması, enfeksiyon riskini düşürür.
Bunlara ek olarak gerekli doktor kontrolleri de aksatılmamalıdır.
Bağcılar Diş Çekimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bağcılar diş çekimi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Bağcılar Diş Çekimi Fiyatları Ne Kadar?
Çekilecek dişin gömülü olup olmamasından konumuna, çürüğüne kadar farklı unsurlara bağlı olarak Bağcılar diş çekimi fiyatları değişir.
2 – En Zor Çekilen Diş Hangisi?
Gömülü olan 20’lik dişlerin çekimi, diğerlerine kıyasla daha zordur.
3 – Diş Çekimi Kaç Günde İyileşir?
Oluşan kanama yaklaşık 20-30 dakikada durur. Hastalar ilk 2 saat sonrasında normal rutinlerine dönebilir.
4 – Bağcılar Diş Çekimi Sonrası Dikiş Atılır Mı?
Cerrahi işlemle yapılan Bağcılar diş çekimi sonrasında dikiş atılır.
5 – Bağcılar Diş Çekimi Riskli Mi?
Bağcılar diş çekimi, deneyimli hekimler ve doğru yöntemlerle güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.