Bu makaledeki başlıklar
Zirkonyum kaplama zararlı mı hakkında yapılan araştırmalar merak konusu olmuştur. Zirkonyum kaplama tedavisinin amacı estetik materyaller kullanarak ağızdaki diş eksikliklerini gidermektir. Kendi içerisinde farklı çeşitleri de bulunan bu tedavinin en önemli özelliği doğal diş rengine yakın bir görünüm sağlaması ve gülüş tasarımı sağlamasıdır.
Hastaların öz güvenlerini yerine getiren bu tedavi dişleri korumakla da kalmaz dişlerin ömrünü de uzatır. Peki son yıllarda oldukça çok tercih edilen bu tedavi zararlı mıdır?
Zirkonyum Kaplama Tedavisi Nedir?
Son yıllarda insanların diş estetiğine daha da önem vermesiyle daha çok tercih edilmeye başlayan zirkonyum tedavisi hem estetik hem de fonksiyonellik açısından oldukça avantajlı bir tedavi yöntemidir. Zirkonyum kaplama zararlı mı sorularını akla getirse de aslında oldukça kullanışlı ve sağlıklı bir tedavidir.
Zirkonyum Kaplama Özellikleri Nelerdir?
Zirkonyum kaplama zararlı mı sorusundan önce bu tedavinin özelliklerine bakılmalıdır. Dişlerdeki eksiklikleri en doğala yakın şekilde gideren bu tedavinin bazı özellikleri vardır. Bunlar ise şöyledir:
- Doğada doğal olarak var olan ve oldukça dayanıklı olan zirkonyum uzun ömürlü bir kullanım için oldukça uygundur. Eğer dikkatli kullanılırsa genelde 20 yıla yakın kullanılabilir.
- Zirkonyum yapı itibariyle biyouyumluluğu yüksek bir maddedir. Alerji yapma ihtimali de bu sebeple oldukça düşüktür.
- Zirkonyum doğal ışık geçirgenliği olan bir madde olduğu için oldukça doğal bir görünüm sağlar.
- Zirkonyum kaplama zamanla kullanıldığında renklenme, tat bozukluğu, koku veya bakteri birikimi gibi sorunlara sebep olmaz.
- Isı iletkenliği düşük olan bu maddenin diş eti hastalıklarına karşı da koruması bulunmaktadır.
Zirkonyum Diş Modelleri Nelerdir?
Zirkonyum diş modelleri de kendi içerisinde çeşitlerine ayrılmaktadır. İki tür kaplama çeşidi bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Monololitik Zirkonya: Tek parça halinde üretilen kaplama çeşididir. Yeterince saydam olmadığı için opak ve beyaz rengi sebebiyle yarı saydam zirkonya gibi doğal bir görünüm sağlamamaktadır. Bu sebeple çok estetik bir görünüm de sunmaz. Ancak çiğneme kuvvetine karşı aşırı sağlam olan bu kaplamanın ağız içerisinde kırılması imkansızdır. Özellikle çeşitli sebeplerden ötürü diş gıcırdatan hastalarda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
- Yarı Saysam Zirkonya: Çekirdek altyapının üzerine ince bir tabaka olarak porselen kaplanarak yapılan bu kaplama da doğal dişlere en yakın bir görünüm elde edilir. Estetik bir görünüş sunan ve dayanıklı bir kaplama olan bu tedavi de dişlerde ışık geçirgenliği de fazla olduğu için genelde ön dişlerin restorasyonlarında sıkça tercih edilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama zararlı mı araştırmasında önce bu sürecin nasıl yapılması gerektiği önemli bir evredir. Aşamalar halinde gerçekleşen bu evreler aşağıda sıralanmıştır.
Muayene ve Ölçü Aşaması | · Zirkonyum öncesinde kaplama diş tedavisinde olduğu gibi ön muayene yapılır.
· 3D teknolojisi ile ağız içi taranır. Ağızdan ölçü alınır. Cam teknolojisi kullanılır. Kısa zaman içerisinde kaplama üretimine geçilir. |
Dişlerin Hazırlanması ve Geçici Diş Aşaması | · Bu evrede ise hastalar acı çekmesin diye anestezi işlemi uygulanır.
· Gerekli durumlarda inceltme olur ancak kesilme olayı olmaz. · Kalıcı dişlerin hazırlandığı sürede hastaya geçici dişler takılır. |
Kalıcı Kaplamaların Takılması Aşaması | · Bu aşamada artık kalıcı dişler hazır hale gelmiştir.
· Yapılan provanın ardından uygunluk testini geçerse özel yapıştırıcılar yardımıyla diş yapıştırılır. |
Zirkonyum Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Son yılların oldukça tercih edilen tedavi yöntemi zirkonyum kaplama zararlı mı söylentilerine kulak vermeden önce bu tedavi hangi durumlarda kullanılır bilinmesi gerekir. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır.
- Kalıtsal sebeplerden dolayı renklenme görülen dişlerde, beyazlatma amacıyla kullanılabilir. Çünkü bazı renklenme durumlarında ileri derece beyazlatma işlemleri bile sonuç vermemektedir.
- Çeşitli sebeplerden dolayı bölünen veya ayrılan dişleri birleştirmek için de zirkonyum kaplama tercih edilebilir.
- Metal destekli köprü kullanan hastalarda da bu işlem uygulanabilir.
- Kırık dişleri düzeltmek amacıyla zirkonyum diş yapıştırıcısı kullanarak bu işlem yapılabilir.
- Rengi ve yapısı bozulan dişlerde dolguların yenilenmesinde kullanılabilir.
- Düzensiz hizalanan dişleri düzeltmek amacıyla da bu tedavi kullanılabilir.
- Dolgu ile tedavisi mümkün olmayan durumlarda da kullanılabilir.
Zirkonyum Kaplama Fiyatları Nelerdir?
Son zamanlarda her şeyin fiyatlarının artması bu tedavileri de oldukça etkilemiştir. Ancak diş tedavi yöntemlerinde uygulanan tedavi, kullanılan yöntemler, ortaya çıkan sorunlar gibi pek çok faktör süreci etkilemektedir. Genelde zirkonyum diş kaplamalar içerisinde en pahalı fiyatlara sahiptir. Özellikle uzun yıllar dayanması ve doğal görünüme sahip olması da fiyatlandırmayı etkilemektedir.
Ancak net bir fiyat vermek doğru olmaz. Burada fiyata takılmadan önce belki de ömür boyu kullanacağınız bu dişleri iyi bir klinik ve diş hekimi bularak yaptırmanızdır. Aksi takdirde ucuz bir yere yaptırsanız bile asla memnun kalmayabilir ve sık sık problemler yaşayabilirsiniz.
Zirkonyum Diş Kaplamaları Sonrasında Neler Yaşanır?
Zirkonyum kaplama zararlı mı sorusundan hemen önce bu soruyu da yanıtlayarak hastalar aydınlatılmalıdır.
- Zirkonyum kaplamalar günlük hayatta sık tüketilen çay, kahve gibi sarartıcı yiyecek ve içeceklerden asla etkilenmezler. Bu hastaları oldukça etkileyen bir durumdur.
- Ağızda tat bozukluğu, diş eti problemleri ve ağızda kötü kokuya neden olmaz çünkü sağlıklı bir malzemeden üretilmektedir.
- Hastaların estetik bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Metal destekli kaplamalarda yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
- Vücuda kolaylıkla uyum sağladığı için diş eti hastalıklarına sebep olmaz.
Zirkonyum Kaplama Dişlere Zararlı Mı?
Zirkonyum kaplama, doğru şekilde ve uzman diş hekimleri tarafından uygulanırsa hastaya ağız içi fonksiyonlarını geri kazandırır ve estetik bir gülüş sağlar. Çeşitli sebeplerden ötürü zayıflayan dişleri zirkonyum kaplama tedavisi ile çözüme kavuşturabilirsiniz. Bu sebeple zirkonyum kaplama zararlı mı sorusuna cevap hayır olacaktır.
Uzman kadro ve klinik tarafından yapıldığında oldukça olumlu sonuçlanan bu tedavi için hastalara Mehmet Eker Diş Kliniği önerilir. Oldukça zorlu ve önemli bir tedaviyi yaptırmak istiyorsanız buraya mutlaka bir muayene olmalı ve bilgi almalısınız.
Zirkonyum Kaplama Zararlı Mı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Zirkonyum kaplama zararlı mı değil mi hakkında tüm süreçler yukarıda verilmiştir. Bu konuda diğer merak edilen sorular ise aşağıda verilmiştir.
1 – Zirkonyum Diş Ömrü ne Kadar?
Takma diş tedavisinin aksine zirkonyum diş eğer düzenli ağız bakımı yapılırsa ve kontrollerine dikkat edilirse uzun yıllar kullanılabilir. Ancak diş hekiminizin uyarıların mutlaka kulak asmalısınız.
2 – Zirkonyum Diş Tedavisi Kaç Yaşında Yapılabilir?
Zirkonyum diş tedavisi yaptırmak için süt dişlerin dökülmüş olması ve daimi dişlerin tamamen yerleşmiş olması gerekmektedir. Yani buradan hareketle kişilerin diş gelişimlerinin tam anlamıyla tamamlanması gerekmektedir.
3 – Zirkonyum Kaplama Zararlı mı?
Zirkonyum kaplama zararlı mı sorusuna kısa cevap vermek gerekirse eğer yaşınız tutuyorsa ve kemik gelişiminiz tamamlandıysa, iyi bir diş hekimi tarafından da yapılıyorsa kesinlikle zararlı bir tedavi değildir. Ancak süreç sonrasında da diş hekiminin söylediklerine kulak verilmeli, ağız bakımına dikkat edilmelidir.