Diş İmplant

İmplant Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 6 Detay

implant-yaptırmak

İmplant yaptırmak diş estetiği olarak en kalıcı yöntemlerden birisidir. Çok tercih edilen işlemlerden de bir tanesi olan implant, cerrahi teknikler içerir ve ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilir. İmplant yaptırmak normal diş hekimlerinin uyguladığı tekniklerden farklı bir yöntemdir. Ayrıca implant tedavisi için süreç biraz uzundur ve yavaş ilerlemektedir.

Genelde kalıcı olan diş kayıplarında sıkça kullanılan bu yöntem pek çok farklı amaçla da kullanılmaktadır. Ayrıca implant biyolojik olarak vücut ve kemik dokuları ile oldukça uyumlu ve çok sağlam bir element olan titanyumdan yapılmaktadır. İmplant yaptırmak kişiye avantaj olarak neler kazandırır, hangi durumlarda uygulanır aşağıda cevaplanmıştır.

İmplantlar Nasıl Yapılıyor?

implant-yaptırmak

implant-yaptırmak

Diş kayıpları için implant yaptırmak en doğru tercihlerden birisidir. Eğer diş ve damak yapınız uygunsa hayat kalitenizi artıracak implant tedavisi nasıl yapılır? Hastalar tarafından merak konusu olan bu sorunun cevabı aşağıda verilmiştir.

  • Tüm tedavilerde olduğu gibi implant tedavisinin ilk adımı da muayenedir. Diş hekimi hastanın çene yapısını ve dişlerini inceler. Hastaya implant yapılabilir mi yapılamaz mı buna karar verilir. İmplant yatırmak kesinleştikten sonra implant sayısı kararlaştırılır. Hangi tür implant yapılacağına karar verilir.
  • İmplant yaptırmak ile ilgili tüm planlar yapıldıktan sonra artık operasyon başlar. Hasta acı ve ağrı hissetmesin diye bölge uyuşturulur. İmplantın yerleştirileceği yerler ağız içinde açılır. İmplantlar buraya yerleştirilir. Daha sonra açılan yerler kapatılır ve bu aşamaya son verilir. Bu aşamanın süresi ise ortalama 15 ile 45 dakika arasındadır.
  • En uzun süren bölüm budur. Çene kemiğine yerleştirilen implantın burada kemikle bütünleşmesi beklenir. Bu süreç 3 ile 6 ay arasında değişir. Süreci ise hastanın çene yapısı etkiler. Süreç sonunda implant çene kemiği ile bütünleşir ve diş kökü görevini görmeye başlar.
  • Minik ve basit bir operasyon ile dayanak implantın üzerine yerleştirilir. Süreç sonunda birkaç hafta iyileşme süresi vardır. Bu süreç uzun olduğu için hastanın konforu ve estetik görüntüsü için yapay dişler geçici olarak kullanılabilir.
  • Son aşamada ise taç denilen yapay dişi tutacak olan kısım implanta yerleştirilir. Burada hasta rahat mı, taç ağza tam olarak oturdu mu anlamak için denemeler yapılır. Hasta ve diş hekimi dişten memnun kaldıktan sonra diş yerleştirilir. Bu işlem sonucunda dişinizde hassasiyet oluşabilir. Ağrılarınız ve şişkinlikleriniz de olabilir. Tüm bunlar için soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Tüm bu süreçler ise hastanın tedavi sürecine bağlı olarak 5 ay ile 9 ay arasında değişebilir. Hastanın yapması gereken şey diş hekiminin dediklerini bire bir uygulamasıdır.

Hangi Durumlarda Dişlere İmplant Yaptırmak Doğrudur?

Vidalı şekilde yapılan diş implantı hastaları hem estetik açıdan memnun ederken hem de fonksiyonel açıdan memnun etmektedir. Aşağıdaki durumlarda implant yaptırmak daha sağlıklı olacaktır.

  • Alt veya üst çenede diş kaybı
  • Çoklu diş kayıpları
  • Tüm dişlerin yapılması
  • Kozmetik diş tasarımı
  • Hareketli protezleri sabitleme

Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?

implant-yaptırmakHer tedavi yöntemi herkes için uygun değildir. Özellikle diş tedavi yöntemlerinde hastanın damak, diş ve ağız yapısını muayene etmek hangi tedavinin uygulanacağını gösterir. Aşağıdaki durumlarda ise implant yaptırmak doğru olmaz.

  • Kemik gelişimini tamamlamamış kişiler
  • Çene kemiğinde yeterli yoğunluğu olmayanlar
  • Diş etine bağlı rahatsızlıklar
  • Ciddi sağlık problemi olanlar
  • Radyoterapi veya kemoterapi gören hastalar
  • Diyabet, hipertansiyon, romatoid artrit gibi otoimmum hastalıklar da implant tedavisi uygulanmaz.

Zirkonyum İmplant Nedir?

Ağız içindeki eksik dişlerin oluşturduğu boşlukları doldurmak için kullanılan sentetik diş köküne zirkonyum implant denir. Yapay kök yapılır ve üzerine protez diş takılır. Böylece doğal bir görünüm sağlanmış olur. Ayrıca zirkonyum implant bağışıklık sistemi ile uyumlu olduğu için alerjik bir reaksiyona sebep olmaz.

Olumsuz yanlarından biri ise zirkonyumun implant haline getirilmesi zor olduğu için maliyeti yüksektir. Ayrıca zirkonyum implant yaptırmak, titanyum implantlara göre daha nazik ve kırılgandır.

İmplant Yaptırmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

implant-yaptırmakDiş tedavileri genelde tek seferde bitmez. Aşamalar halinde belirli zaman aralıklarında gerçekleştirilir. Kaplama diş tedavisinde olduğu gibi implant yaptırmak için de dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bu hususlar aşağıda sıralanmıştır.

Kemik Durumunun Uygunluğu

İmplant oldukça ciddi bir tedavi olduğu için bu bölgenin kemik durumu çok önemlidir. Yeterli kemik seviyesine sahip olmayan çenelerde gerekirse kemik tozu tedavisi uygulanır.

Yaş Haddine Dikkat Edilmeli

Cinsiyet fark etmeksizin hastalarda 21 yaşından önce implant tedavisi önerilmez. Çünkü bu yaşa kadar kişilerin çene yapıları gelişmemiş olabilir. Hastaların yaşı için ise üst sınır yoktur.

İyileşmeyi Engelleyen Kalıtsal Hastalıklar

İmplant tedavisi yüksek şeker, kalp hastalıkları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı hastalar için tehlike yaratabilir. Bu sebeple bu durumda olan kişiler önce diş hekimine başvurmalıdır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç işlemden 3 gün öncesinde mutlaka kesilmiş olmalıdır.

İmplant Sonrası Bakım

Oldukça acılı ve ağrılı olan implant tedavisi için özellikle ilk gün buz uygulaması yapmak, sigara tüketimini bir süre azaltmak iyileşme süresine büyük katkı sağlar. Ayrıca implantın darbe almamasına da gerekmektedir.

Doğru Hekime İmplant Yaptırmak

Zorlu ve tecrübe gerektiren bir iş olan implant yaptırmak için alanında uzman klinikler tercih edilmelidir. Bu konuda size tavsiye olarak Mehmet Eker Diş Kliniği beklentilerinizi sonuna kadar karşılayacak olan bir kliniktir.

İmplantın Üstüne Yeterli İyileşme Sonrası Protez Takılması

İmplantın dişe kaynaması ile kırılan bir kemiğin kaynaması arasında bir fark bulunmamaktadır. O sebeple implant yaptırdıktan sonra yeterli süre bekleyin ve kaynadığından emin olun.

Diş İmplantı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oldukça zorlu ve ağrılı bir süreç olan implant tedavisi bittikten sonra da belirli hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu maddelere dikkat etmek hem sağlık açısından hem de estetik açısından kalıcı faydalar sağlayacaktır. İşte implant sonrası yapılması gerekenler aşağıda maddelenmiştir.

  • Kabuklu şeyleri dişle kırmak gibi hatalar kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Genel ağız ve diş bakımı aksatılmamalıdır.
  • Yiyecekler aşırı sıcak ve soğuk olarak tüketilmemelidir.
  • Düzenli olarak uzman diş hekimlerine kontrol yaptırılmalıdır.
  • Sigara, alkol ve dişe zarar veren şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.

İmplant Yaptırmak Hakkında Sık Sorulan Sorular

Pek çok diş rahatsızlıklarında tedavi yöntemi olarak kullanılan implant yaptırmak son yılların oldukça sık tercih edilen işlemlerindendir. Bu konu oldukça önemli bir işlem olduğu için merak edilen soruların bir kısmına yukarıda cevap verilmiştir. İmplant yaptırmak hakkında diğer merak edilen sorular ise aşağıda verilmiştir.

1 – İmplant Ne Kadar Sürede İyileşir?

İmplant yapım süreci 5 ay ile 9 ay arasında değişmektedir. Dişin implant ile kaynaşması tamamen hastanın bünyesi ile alakalı bir durumdur. O sebeple net bir tarih vermek doğru olmaz.

2 – İmplant Yapılırken Acı Verir mi?

Lokal anestezi ile operasyon yapıldığı için o an hasta acı ya da ağrı hissetmez. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı ve acılar olabilir. Ağrılı süreç içinde diş hekiminin önerdiği ilaçlar kullanılabilir.

3 – İmplant Yaptırmak 2024 Yılında ne Kadardır?

Fiyat konusunda net bir fiyat vermek mümkün değildir. Ağız içerisine kaç adet implant yapılacak, dişlere hangi işlemler uygulanacak gibi fiyatı etkileyen pek çok unsur bulunur. Ancak implant yaptırmak maliyetli bir işlemdir.

4 – Hiç Dişi Olmayan İmplant Yaptırmak Zorunda mı?

Hiç dişi olmayan kişiler takma diş yaptırabilir. Ancak implant yaptırmak da oldukça fazla tercih edilir. Bu tamamen hastanın ağız ve damak yapısına bağlıdır. Birde hastanın beklentilerine ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterir.