diş tedavileri

Sabit Protez Diş Nedir? 7 Faydası!  

sabit-protez-diş

Sabit protez diş, ağzında diş kaybı yaşayan hastaların kullandığı bir yöntemdir. Bu yöntem uzman diş hekimleri tarafından titizlikle uygulanan bir yöntemdir. Hasta böylece hem estetik görünüme hem de sağlıklı dişlere kavuşmuş olur.

Son zamanların en yaygın uygulaması olan sabit protez diş ağız ve diş yapısına göre uygulanmaktadır. Ancak oldukça titizlik gerektiren bu işlemde klinik tercihiniz ve doktor tercihiniz büyük önem taşımaktadır.

Sabit Diş Protez Nedir?

sabit-protez-diş

sabit-protez-diş

Sabit protez nedir sorusu oldukça kafalara takılır. En özet tanımı ile sabit protez diş ağız içerisinde uygulanan ve eksik diş görünümünü ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir diş tedavisi yöntemidir. Bu yöntem de diş ve diş etine uygun işlemler özel olarak üretilir. Laboratuvar ortamında hazırlanan bu dişler hastanın da onayı ile boş alana yapıştırılır. Hareketli protez diş modelleri ile oldukça farklılık gösterir.

Sabit protez diş hasta kontrolü ile dişten çıkarılamaz. Çünkü sabit özellikte olan bu dişler çevre dişlere sabitlenir. Bu sabitleme işleminden dolayı hareket edemezler. Ağız içerisinde düşme, çıkma olasılığı olmayan uygulamalardır. En çok tercih edilme sebebi budur. Sabit protez diş nasıl çıkarılır sorusu böylece cevaplanmış oldu.

Sabit Diş Protezleri Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bir veya daha fazla eksik dişlerin yerine köprü protezleri tercih edilir. Eksik dişin yanındaki doğal dişlere veya implantlara sabitlenerek eksik dişlerin işlevi ve estetiği geri kazandırılır. Çürük, çatlak veya kırık dişleri kaplamak ve güçlendirmek için uygulanan kronlar, aynı zamanda estetik amaçlarla da tercih edilir.

Diş estetiğinin iyileştirilmesi için de sabit protez diş kullanılır. Dişlerin renk ve şeklinin düzeltilmesi, özellikle ön dişlerdeki estetik sorunların giderilmesi amacıyla tercih edilir. Aşınan dişler doğal yapısını kaybedebilir. Böyle durumlarda dişlerin işlevini ve görünümünü eski haline getirmek için kron veya köprü protezleri uygulanabilir.

Sabit Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?

sabit-protez-dişSabit protezler hastanın isteğine göre çıkarılıp takılamayan dişlerdir. Genelde diş kaybı az olan kişilere uygulanır. Sabit protez diş çeşitleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Diş İmplantları: Diş implantları çene kemiğine implante edilerek yapılır ve sabit diş protezi çeşitleri arasında yer alır. Vida veya benzeri bir yapı ile çene kemiğine implante edilen diş hastalara uygun hassas ölçü ile yapılır. Diş implantı ise genelde tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve total diş eksikliği gibi durumlarda kullanılır.
  • Diş Köprüsü: Diş köprüsü dişlerle birleştirilen iki diş kronu ve takma dişten yapılır. Diş köprüleri çürüyen, kaybedilen veya yaralanan komşu dişlerin yerine konması için ideal bir tercih olur. Seramik, metal veya porselen gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Ayrıca doğal dişler diş protezini taşıyacak yapısal sağlamlığa sahip değilse implant destekli köprülerden yararlanılır. Bu durumda implantlarla kullanılması gerekir. Diş köprülerinin dayanıklılığı 5 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterir.
  • Diş Kronları veya Kaplamaları: Dişin çürümesi, renk değişimi, dişin kök kanalında yaşanan sorunlar veya kaza sonucu diş kayıplarında; diş kronları tercih edilebilir. Ciddi hasar alan dişlerin üzerine konulan plaklardan oluşur. Dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Porselen, seramik veya kompozit malzemelerle yapılır. Diş kaplamaları ise estetik düzeltmeler için dişlere yapılan ince kaplamalardır. Bu kaplamalar sayesinde dişlerde bütünlük ve doğal estetik diş görünümü meydana gelir.

Sabit ve Hareketli Diş Protez Farkları Nelerdir?

Günümüzde hastalara uygulanan sabit ve hareketli protez dişler arasında farklar bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;

  • Sabit protezlerin tedavi süreci yaklaşık 10 gün sürer ve süreç tamamlanana kadar hastanın 4-5 kez dişçi kontrolüne gitmesi gerekir. Hareketli diş protezlerinde ise yalnızca hastaya uygun protezin tamamlanma süreci beklenir ve hastanın uyum süreci önemlidir.
  • Sabit protez diş, diş kemiğine sabitlendiği için daha uzun süreli bir tedavi gerektirir. Ayrıca iyi bir bakımla uzun yıllar kullanılabilir. Hareketli diş protezler takılıp çıkarılabileceği için, süreç hekimin kararına bağlı olarak hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir.
  • Sabit diş protezleri kullanılan malzemeler nedeniyle daha dayanıklı ve güvenli olur. Ayrıca sabit protezlerin bakımı doğal dişler gibi oldukça kolaydır. Hareketli diş protezlerinin akrilik malzemeden yapılmış olması zamanla yenilenmesini gerektirebilir.
  • Hareketli protezler her ne kadar kişiye özel yapılsa da sabit protezler gibi doğal ve estetik durmayabilir. Ancak sabit protez diş çeşitleri arasında olan diş implantları kişiye daha doğal ve estetik bir görünüm sağlar.
  • Diş implantları çene kemiğinin yerine geçer ve o görevi üstlenir. Ancak bazı hastaların çene kemiği yapısı implant için uygun olmayabilir. Bu durumda protez diş damak çeşitlerine göre diş hekimi ile beraber seçilebilir.

Sabit Protez Diş Yapımı Nasıldır?

Her diş tedavisinde olduğu gibi burada da önemli olan hastanın ağız ve diş yapısıdır. İşte sabit protez diş aşamaları aşağıdaki gibidir.

Sabit Protez Diş Yapımı Aşamaları Neler Yapılır?
Hastanın Ağız Ve Diş Yapısı Kontrolü Öncelikle tedavi için gelen hastaların ağız ve diş yapısının uygun olup olmadığı kontrol edilir. Bu kontrolün amacı uygulama alanındaki çevre dişlerin kontrolünü sağlamaktır. Dişlerin sağlam olması önemlidir çünkü protez dişler bu dişler ile köprü kurularak sabitlenecektir.
Dişlerin Boyutlandırılması Ve Renk Belirlemesi Dişlerin estetik görünümü önemli olduğu için ağız içerisinde uygun boyutta ve renkte olmasına önem verilir. Özellikle doğal ve sağlıklı görünüm için hasta ile doktor iletişimi oldukça önemlidir. Boyutlar ayarlandıktan sonra hasta ile örnek konusunda anlaşma sağlanır. Daha sonra dişler üretime geçer.
Kontrol Ve Denemeler Dişler ağza ne kadar uyumlu olsa da sabit protez diş için öncesinde hazırlıklar yapılır. Bu süreçte üretilen dişlerin uygunluğu denenir. Hastanın yapılan dişlerinin diğer dişlere renk uyumu ölçülür. Hasta memnun kalırsa son aşamaya gelinir.
Cilalama Ve Yapıştırma Eğer herhangi bir aksaklık olmazsa dişler artık alanlara entegre edilir. Bu aşamada dişlerin başarılı bir diş hekimi tarafından yapılması oldukça önemlidir. Size klinik önerisi olarak Mehmet Eker Diş Kliniği önerilir. Yukarıda da belirtildiği üzere oldukça önemli bir işlem olduğu için klinik ve diş hekimi tercihinize dikkat etmelisiniz.

 

Sabit Protez Diş Faydaları Nelerdir?

sabit-protez-dişYukarıda da belirtildiği gibi sabit protez diş, diş kaybının neden olduğu estetik ve fonksiyonel sorunlara karşı bir dizi avantaj sunar. İşte avantajları aşağıda sıralanmıştır:

  • Doğal dişlere benzer estetik bir görünüm gülüş tasarımı sağlar.
  • Sabit protez diş, güçlü bir çiğneme fonksiyonu sunar.
  • Uzun ömürlüdür ve dayanıklı bir tedavi imkanı sunar.
  • Sabit protezler, rahat bir kullanım sağlar.
  • Estetik kayıpları giderir ve aynı zamanda diş fonksiyonlarını da iyileştirir.
  • Doğal dişler gibi kolay bakımı yapılabilir.
  • Kolaylıkla çene yapısına uyum sağlar.

Sabit Protez Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yukarıda sabit protez diş hakkında tüm kafalara takılan sorular yanıtlanmıştır. Nedir, nasıl yapılır, hangi aşamalardan oluşur hepsine yer verilmiştir. Aşağıda ise bu konu hakkında merak edilen diğer sorular yanıtlanmıştır.

1 – Sabit Protez Diş Fiyatları Nasıldır?

Her işlemde olduğu gibi sabit protez diş yapımında da net fiyat vermek mümkün değildir. Yapılan ekstra işlemler olabileceği için bir fiyat vererek doğru olmayacaktır.

2 – Hiç Diş Olmayana Sabit Protez Diş Yapılır mı?

Hiç dişi olmayan hastaya üst ve alt çeneye gerekli miktarda implant yerleştirilerek sabit protez diş yapılabilir. Tek gerekli olan şey implant tedavisidir.

3 – Sabit Protez Diş İşlemi Kaç Günde Yapılır?

Ağızdaki tüm dişler çekildikten sonra iyileşme süresi ortalama 3 ay kadardır. Daha sonra protez uygulamasına başlanır. Tam protez diş uygulaması ölçü ve provalarıyla 4-5 seansta tamamlanabilir. Bunun içinde yaklaşık 2 haftalık bir süre gereklidir.