diş tedavileri

Ortodontik Ne Demek? Ortodonti Gerektiren İşlemler

ortodontik-ne-demek

Ortodontik ne demek soruları toplumda sıkça duyulan sorulardandır. Aslında halkın çok yakından bildiği diş çarpıklıkları, ayrıklıkları veya düzelmesi amacıyla takılan diş telleri ortodontinin alanıdır. Hastanın ağız, diş ve kafa yapısını inceleyerek tedavi edilmesi ortodontik ne demek sorusunun cevabını içermektedir.

Ortodonti sorunlarının çoğu küçük yaşta edinilen tırnak yeme, solunumun ağızdan yapılması, parmak emme gibi başlıca sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Ortodonti doktorlarının yaptığı tedavilerde hastanın kemik yapısına müdahale edilmesi bile söz konusu olabilir.

Ortodontik Ne Demek?

Dişlerin ve çene kemiklerinin uyumlu şekilde karşılaşabilmesi için gereken tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Ortodonti problemleri bireylerin hem genel ağız estetiğine olumsuz etkide bulunur hem de çiğneme aksaklıklarına neden olur. Bu durumlarda kişilerin hayat kalitelerini düşürür. Bu sebeple tedavileri de biran önce yapılmalıdır.

Aslında ortodonti ne demek sorusu dışında önemli olan hangi durumlarda ortodonti bölümlerinden destek alındığıdır. Çünkü buna göre gerekli bölümden randevu alınır. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır.

ortodontik-ne-demekOrtodonti Tedavisi Gerektiren İşlemler Nelerdir?

Ortodontik ne demek tam olarak anladıktan sonra ne gibi işlemlerde gerekir ve hangi şikayetlerde ortodonti bölümüne başvurulmalıdır aşağıda sıralanmıştır.

  • Çene kemiğinin doğru şekilde konumlandırılması
  • Diş teli tedavisinin yapılması
  • Eksik dişler için protez tedavilerinin değerlendirilmesi
  • Normalden büyük/küçük olan çene ve dişlerin tedavisi
  • Çene kemiğinin darlığı
  • Çarpık dişlerin doğru şekilde konumlandırılması

Ortodonti Tedavisi Nasıl Olur?

Ortodontik ne demek öğrendikten sonra tedavisinin nasıl olduğu bir diğer aşamadır. Hastaya öncelikle fiziki muayene yapılır. Kontrol sırasında hastanın şikayetlerine, genel diş sağlığına, çene kemiğinin yerleşimine bakılır.  Duruma göre röntgen filmlerine bakılarak değerlendirme yapılır. Peki ortodonti tedavi yöntemleri nelerdir? Aşağıda sıralanmıştır.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Diş Teli Tedavisi Ortodontik ne demek deyince ilk akla gelen tedavi yöntemidir. Küçük yaşlarda gerekli müdahale yapıldığında daha başarılı sonuçlar alınır. Amaç diş aralıklarının kapanması veya çarpıklıkların giderilmesidir.
Şeffaf Plaklar Diş telleri kadar bilinen bir yöntem değildir. Ancak oldukça konforludur. Kişinin diş kalıbı alındıktan sonra ağza uygun olarak şeffaf olarak kullanılır. Şeffaf olması itibariyle günlük hayatta teller kadar belli olmaz. Ayrıca kolayca takıp çıkarılabilir.
Ortodonti Destek Tedavileri Diş Köklerine doğru yapılan küçük cerrahi kesiler, diş tellerinin üzerine uygulanan lastikler ya da lazer uygulamaları ile sağlanır. Diş etleri, diş ve çene kemiğinde beklenen iyileşmenin çok daha hızlı şekilde görülmesi için tercih edilir.

Ortodonti İle Neler Tedavi Edilir?

ortodontik-ne-demekDiş teli tedavisi olarak da bilinen ortodontik ne demek ve tedavisi nasıl olur öğrendikten sonra neler tedavi edilebilir merak konusu olmuştur. Aşağıda bunlar sıralanmıştır.

  • Ön Açık Kapanış: Arka dişler temasta iken ön dişlerin birbirlerine temas edememe halidir.
  • Çapraz Kapanış: Alt ve üst dişlerin çiğneyici yüzeylerinin normalden ters kapanışta olması hali
  • Çapraşıklık: Alt veya üst çene dizisinde dişlerin düzgün sıralanabilmesi için yeterli yerin olmamasıdır.
  • Aralıklar: İki diş arasında özellikle üst orta kesici dişler arasında aralık bulunmasıdır.
  • Gömük Dişler: Yeterli yer olmadığı zamanlarda dişin süremeyip çene kemiği içinde gömülü kalma durumudur.
  • İleri İtim: Alt ve üst çeneler kapatıldığında, üst kesici dişler ile alt kesici dişler arasında aralığın normalden fazla olma halidir.
  • Derin Kapanış: Üst kesici dişlerin alt kesici dişleri normalden fazla örtmesi halidir.
  • Rotasyon: Dişin yuvasında dönük halde konumlanması halidir.

Tüm bu sorunlar ortodonti uzmanlarının yardımı ile belirli bir zaman aralığı içerisinde tedavi edilebilir. Biraz zaman alan bu sorunlar tedavi edildiğinde hem sağlıklı hem de oldukça estetik dişlere sahip olunur.

Ortodonti Fiyatları Nasıldır?

İmplant fiyatları gibi tel tedavisi de yüksek maliyetiyle ön plana çıkan işlemlerdendir. Hem acılı hem de pahalı olan bu dişler de aslında ana amaç tabi ki diş sağlığıdır ancak estetik görünümü de kapsadığı için fiyatlar biraz artmaktadır. Ancak tedavi bitiminde sağlıklı ve güzel görünüşlü dişlere sahip olduğunuzda her şeye değecek.

Herkesin aklına ortodontik ne demek sorusunun cevabını öğrendikten sonra fiyatlar gelir. Fiyatları ile ilgili kesin bir fiyat vermek doğru olmaz çünkü herkesin diş yapısı, rahatsızlığı bir değildir. Ancak şuan ortalama bir diş deli tedavisi 22.000 bin ile 40.000 bin arasında değişmektedir.

Ortodontist Nedir?

ortodontik-ne-demek

Ortodontik Ne Demek?

Diş Hekimliğinin dallarından olan ortodonti uzmanına ortodontist denir. Dişlerin ve çenenin uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için gerekli teşhis ve tedavi planlaması konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. 5 yıllık diş hekimliğini bitirdikten sonra uzmanlık için çalışırlar. Ortodondik ne demek, tedavisi, teşhisi, süresi gibi her türlü konuya hakimdirler.

Tüm bu diş problemlerinde ortodonti de dahil alanında başarılı uzman doktorlar bulmak, başarılı klinikler tercih etmek oldukça önemlidir. Pahalı ve uzun süreli, acılı olan bu problemlerde tavsiye olarak Mehmet Eker Diş Kliniği’ni ziyaret edip, muayene olabilirsiniz.

Endodonti Ne Demek?

Yukarıdaki kısımda ortodontik ne demek detaylı bir şekilde bahsedildi. Çok fazla bilinmeyen endodonti bölümü kolay anlamı ile diş kurtarma operasyonudur. Diş kökünü, sinirlerini ve damarlarını ilgilendiren her türlü sağlık sorunun inceleyen bir diş hekimliği dalıdır. Dişlerdeki renk değişimi, ısı hassasiyeti, apse oluşumu ve diş kırılması gibi sorunlarla da ilgilenir.

Aslında diş kaybını önlemek için zirkonyum kaplama da yapılır ancak o son çaredir. En çok kanal tedavisi işlemi yapılır. Peki hangi durumlarda dişe kanal tedavisi yapılır aşağıda sıralanmıştır.

  • Dişin iç kısmında pulpa dokusunun iltihaplanması
  • Diş Kökünün İltihaplanması
  • Derin Diş Çürükleri
  • Dişlerin Çatlaması veya kırılması

Ortodonti Hakkında Sık Sorulan Sorular

ortodontik-ne-demekÇağımızda en çok tercih edilen diş hekimliği dallarından olan ortodonti her hastanede veya klinikte olmayan bir bölümdür. Günümüzde pek çok insanın tercih ettiği diş teli uygulamasını yapan bölüm olmasına rağmen ortodontik ne demek sorusu sorulsa pek çok kişi ne olduğunu bilmez. Diş ortodonti nedir, tedavisi nedir hakkında merak edilen sorular aşağıda verilmiştir.

1 – Tıp Dilinde Ortodontik ne Demek?

Diş ve yüzde bulunan düzensizliğin tanı, tedavi ve önleyici tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Genel itibariyle ortodontik ne demek denilince akla tel tedavisi gelir.

2 – Ortodonti Tedavisi Yapılmazsa  ne Olur?

Daha çok estetik görüntüden rahatsız olunduğu için yapılan bu tedavi eğer yapılmazsa çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Hatta solunum ve konuşma rahatsızlıklarına bile yol açabilir.

3 – Ortodontik Bozukluk Nedir?

Hastanın ağız yapısını ve dış görünüşünü etkileyen bozuklukları ortodontik ne demek için bir cevap niteliğindedir. Genelde dişlerin ve çenenin gelişim döneminde yanlış konumlanmasından ortaya çıkar.

4 – Ortodonti Tedavisi Devlet Hastanelerinde Yapılır mı?

Maliyetli işlemler olan diş teli tedavisi implant dişlerin yapımında olduğu gibi eğer belirli şartlar sağlanırsa devlet hastanelerinde de yapılabilir. Ancak bunun yapılması için o hastanede ortodonti bölümünün olması gerekir.

5 – Ortodontik Tedaviye Kaç Yaşında Başlanılır?

Diğer bir ismiyle diş teli tedavisi olan bu işlem dişlerin çapraşıklığına bağlı olarak değişir. 5-6 yaşlarından başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Ancak en uygun dönem 13 yaş ve sonrasıdır.