diş tedavileri

Zirkonyumu Kimler Yaptırabilir? Kimler İçin Uygun Değildir?

zirkonyumu-kimler-yaptırabilir

Zirkonyumu kimler yaptırabilir sorusu son yıllarda zirkonyum dişlere yoğunluğun artmasıyla beraber merak konusu olmuştur. Oldukça yüksek dayanıklılığı ve doğal diş görünümünü en iyi sağlayan diş tedavi yöntemlerinden olan zirkonyuma rağbet gittikçe artmaktadır. Daha pek çok avantajlarının bulunduğu zirkonyumu kimler yaptırabilir kimler yaptıramaz?

Tüm bu soruların cevabı aşağıda detaylı şekilde verilmiştir. Ancak çok fazla kullanılmasının nedeni artık diş estetik farkındalığının oldukça gelişmiş olmasıdır. Özellikle artık diş hekimleri özel olarak gülüş tasarımı adında pek çok işlem yapmaktadır. Zirkonyum kaplama da hem dişin ömrünü uzatmak hem de estetik görünüm sağlamak için yapılan işlemlerden yalnızca bir tanesidir.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

zirkonyumu-kimler-yaptırabilir

zirkonyumu-kimler-yaptırabilir

Zirkonyum metaller gibi esneme özelliği olmayan, ısırma dayanıklılığı açısından da metallerle kıyaslanabilecek güçte olan bir malzemedir. Zirkonyum diş kaplamaları kesinlikle katkı maddesi içermez. Zirkonyum diş kaplamanın bazı özellikleri aşağıda verilmiştir.

Güç

Özellikle arka dişlerin çiğneme kuvvetlerini karşılayan zirkonyum, doğal dişler kadar strese dayanıklı bir diş tedavi yöntemidir.

Ömür

Zirkonyum diş kaplamalar klasik metal alaşımlar kadar uzun ömürlüdürler.

Uyum

Alerjisi olanlar için oldukça kullanışlı olan zirkonyum biyo-uyumlu malzemeler sınıfındadır. Vücutta iltihaplanma gibi alerjik reaksiyonların gerçekleşmesi oldukça düşüktür.

Uygulanabilirlik

Zirkonyum diş kaplama süre isteyen bir tedavidir. Önce dişlerdeki dolgu, köprü gibi uygulamalar yapılır. Daha sonra diş hekimleri hazır olan kaplamaları iki saat içerisinde uygular.

Zirkonyum Neden Yapılır?

Zirkonyum kaplama dişler neden tercih edilir? Zirkonyumu kimler yaptırabilir? İşte bu soruların cevabı aşağıda verilmiştir.

  • Diş Çürükleri: Oldukça derin çürüklerin tedavisinde sağlam kalan kısımları korumak amacıyla yapılan tedavidir.
  • Kırık veya Çatlak Dişler: Kırılan veya çatlayan dişleri onarmak amacıyla kullanılır.
  • Diş Rengi Problemleri: Zamanla çeşitli sebeplerden dolayı dişlerde sararmalar veya renk değişimleri yaşanır. Beyazlatmayla dahi giderilemeyen bu lekelerin tedavisinde kullanılır.
  • Diş Şekil Bozuklukları: Yukarıda da sürekli bahsedildiği üzere estetik amaçlı da oldukça fazla kullanılan bu diş şekil bozukluklarını gidermede de kullanılır.
  • Köprü ve Protez Destekleri: Yaşanılan diş kayıplarında köprü ve protezlerin desteklenmesi amacıyla kullanılır.

Zirkonyumu Kimler Yaptıramaz?

zirkonyumu-kimler-yaptırabilirÖncelikle yukarıda da bahsedildiği gibi son yıllarda sıkça kullanılan zirkonyumu kimler yaptırabilir kimler yaptıramaz sorusu önemlidir. Kimler zirkonyum kaplama kimlere yaptırılamaz aşağıda verilmiştir.

  • Diş eti hastalıklarında zirkonyum tedavisi uygulanmaz. Öncelikle diş eti rahatsızlığının tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Aşırı derecede zayıflayan ve desteklenemeyecek olan dişlere de zirkonyum tedavisi uygulanmaz.
  • Diş sıkma, gıcırdatma gibi alışkanlığı olan hastalara da zirkonyum tedavisi tavsiye dilmez. Çünkü bu alışkanlıklar zirkonyumun ömrünü oldukça kısaltmaktadır.
  • Şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi ciddi anlamda sorunlu olan bireylere de zirkonyum tavsiye edilmez Çünkü bu hastalıklar zirkonyum kaplamaların iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

Zirkonumu Kimler Yaptırabilir?

Zirkonyum kaplamayı kimler yaptıramaz sorusu yukarıda detaylıca cevaplandı. Peki bu zirkonyumu kimler yaptırabilir? İşte yanıtı!

  • Zirkonyumu kimler yaptırabilir sorusunun cevabı ilk olarak sağlıklı diş etlerine sahip olanlar için uygundur. Ayrıca yeterli diş yapınız varsa da zirkonyum tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu tedavi sizin estetik gereksinimlerinizi oldukça karşılayacak ve hayat kalitenizi artırmaya yardımcı olacaktır.
  • Diş renklerinde değişim ve dişlerdeki şekil bozuklukları için de zirkonyum tedavisi oldukça uygundur. Çünkü zirkonyum doğal diş rengine en yakın olan kaplama diş çeşididir.
  • Zirkonyumu kimler yaptırabilir? Kırık ve çatlak dişlere sahip olanlarda bu kaplama çeşidini gönül rahatlığıyla yaptırabilir. Çünkü zirkonyum kaplama diş ağız içi yapısıyla oldukça uyumludur.
  • Özellikle ön dişlerde yaşanan problemlerde oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Yukarıda da bahsedildiği üzere hastaların oldukça estetik kaygılarını engelleyen bir tedavi yöntemidir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyumu kimler yaptırabilir sorusunun cevabından sonra bu işlem nasıl yapılır sorusu akıllara gelir. Zirkonyum kaplama süreci oldukça titizlik gerektiren bir işlemdir. Bu sebeple klinik tercihiniz konusunda büyük bir titizlik göstermelisiniz. Size tavsiye olarak Mehmet Eker Diş Kliniği önerilir. Oldukça profesyonel kişilerin ellerinden yapılan işlemlerden mutlaka memnun kalacaksınız. Aşağıda zirkonyum kaplama nasıl yapılır aşamalar halinde anlatılmıştır.

  • Muayene ve Planlama: Diş hekimi öncelikle hastanın dişlerini ve ağzını muayene eder. Dişlerin röntgenleri çekilir ve kaplama için uygun olup olmadığına bakılır. Hastanın istekleri ve estetik ihtiyaçları da göz önünde bulundurulur ve diş hekimi ile bir tedavi planı oluşturulur.
  • Hazırlık: Kaplama yapılacak dişler lokal anestezi verilerek hazırlanır. Dişlerin üzerine kaplamaları yerleştirmek amacıyla bir miktar diş dokusu çıkarılır. Daha sonra dişlerin ölçüsü alınır ve bu ölçüler laboratuara gönderilir.
  • Geçici Kaplama: Hazırlık aşamasında dişler hassaslaşır. Bu sebeple geçici kaplamalar uygulanır. Zirkonyum kaplamalar hastanın estetik gülüşe sahip olmasını sağlar ve hastanın dişlerine fonksiyonellik kazandırır.
  • Zirkonyum Kaplamaların Üretimi: Laboratuvar ortamında hastanın diş ölçülerine göre özel zirkonyum kaplamalar hazırlanır. Süreç biraz zaman alabilir.
  • Kaplamaların Yerleştirilmesi: Takılan geçici kaplamalar çıkarılır ve zirkonyum kaplamalar yerleştirilir. Diş hekimi kaplamaların ağza uyumlu olup olmadığına bakar ve estetik görünüm kontrolünü yapar. Son dokunuş olarak zirkonyum kaplamalar özel bir yapıştırıcı ile kalıcı olarak sabitlenir.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?

zirkonyumu-kimler-yaptırabilirZirkonyum kaplama nedir, zirkonyumu kimler yaptırabilir, nasıl yapılır sorularından sonraki önemli kısım ise bakımının nasıl olduğudur. Çünkü diş bakımı ne kadar düzenli yapılırsa dişlerin ömrü o kadar uzun olur. Zirkonyum diş bakımının nasıl yapılacağı aşağıda verilmiştir.

1 – Günlük Bakım:

Hastalar zirkonyum kaplamaların günlük bakımında şu hususlara dikkat etmelidir;

  • Düzenli fırçalama: Günde en az iki kere dişler florür içeren diş macunu ile fırçalanmalıdır. Diş fırçası tercihiniz yumuşak olmalıdır. Aksi takdirde diş etlerinize zarar verebilirsiniz.
  • Diş ipi kullanımı: Yemeklerden sonra diş ipi kullanarak plak ve yiyecek artıklarını temizlenmelidir.
  • Ağız gargarası: Diş ipi kullanımı ve diş fırçalama işleminden sonra antibakteriyel bir ağız gargarası kullanılmalıdır.

2 – Profesyonel Bakım:

Uzun ömürlü zirkonyum kaplamalar için profesyonel bakım önerileri açıklanacak olursa;

  • Düzenli diş hekimi kontrolleri: Zirkonyum kaplama dişlerin yapımından sonra altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir. Gerekli görüldüğü zaman diş hekimleri tarafından özel temizlik işlemi uygulayabilir.

3 – Diğer Öneriler:

Zirkonyum kaplamalar ile ilgili hastalara dair diğer önerilerse şu şekildedir;

  • Sert gıdalardan kaçınma: Sert yiyecekler kaplamalara zarar verir veya çatlamasına neden olabilir. Bu sebeple buz, sert şekerler, kabuklu yemişler gibi besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Renk bırakan gıdalardan kaçınma: Kahve, çay, kırmızı şarap, sigara gibi dişe rengini bırakan maddelerin tüketimini sınırlayın.

Zirkonyum Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hastalara sağladığı estetik gülüş ve sağlamlık sebebiyle oldukça tercih sebebi olan zirkonyum dişler hakkında tüm detaylı bilgiler yukarıda verilmiştir. Özellikle zirkonyumu kimler yaptırabilir sorusu detaylı şekilde cevaplanmıştır. Zirkonyumu kimler yaptırabilir konusu hakkında merak edilen diğer sorular ise aşağıda verilmiştir.

1 – Zirkonyum Dişi Hangi Bölüm Yapar?

Zirkonyum diş tedavisini yaptıran kişiler genelde özel kliniklerde bu işlemi yaptırırlar. Hastanelerde ise protetik diş tedavi bölümleri tercih edilmelidir.

2 – Hiç Dişi Olmayana Zirkonyum Yapılır mı?

Zirkonyumu kimler yaptırabilir sorusuna cevap olarak dişi olmayan hastalar için boşlukları doldurmak amacıyla tercih edilebilir. Eğer estetik kaygılarınız varsa zirkonyum diş tam size göre olacaktır.

3 – Zirkonyumu Kimler Yaptırabilir?

Son zamanların popüler tedavi yöntemi zirkonyumu kimler yaptırabilir oldukça merak konusudur. Zirkonyum her yaşta yapılabilen bir uygulamadır. Ancak 18-20 yaşına kadar gelişim döneminde olan çocuklar için uygun görülmez. Zirkonyum tedavisinin uygulanması için çocukların gelişimini tamamlaması gerekir.