diş tedavileri

Flap Operasyonu Nedir Nasıl Yapılır?

flap-operasyonu-nedir

Flap operasyonu nedir ve nasıl yapılır, bu tedavinin detaylarını merak eden kişilerin araştırma konusudur. Diş etlerindeki ileri seviye rahatsızlıklar diş etleri kadar dişi de tehlikeye atmaktadır. Periodontal rahatsızlıkların ileri seviyeye taşındığı durumlarda dişleri çevreleyen kemik ve bağ dokuları zarar görürken diş kaybı da yaşanabilmektedir.

Bu durumlarda ise periodontal cerrahi devreye girmektedir. Periodontal cerrahi uygulamaları arasında en sık uygulanan yöntem ise flap operasyonu olmaktadır. Flap cerrahi, diş eti cep düzeltmelerinin ve tedavisinin en etkili yöntemlerinden biridir. Daha detaylı bakıldığında flap operasyonu nedir? Nasıl yapılır?

Flap Operasyonu Nedir?

flap-operasyonu-nedirFlap operasyonu nedir diye bakıldığında bu operasyon için diş etinde oluşan cepleri düzeltmeye ve diş etini sağlıklı yapısına kavuşturmak adına yapılan diş eti operasyonu denilmektedir. Diş eti cepleri ise diş eti hattının altında yer alır ve diş eti dokusunu dişten ayrılmaya başladığı noktaları anlatmaktadır. Bu durum zararlı bakteri üremesine neden olacak ve temizlenmesi zor olan bir alanın oluşmasına neden olmaktadır. Bakteriler diş dokusunda enflamasyon oluşturur ve diş etlerinde hassasiyete sebebiyet verir.

Dişlerde oluşmuş bu istenmeyen ceplerin tedavisi için öncelikli olarak diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi yapılmaktadır. Çeşitli tekniklerle gerçekleştirilen bu tedavi hastalığın düzeyine göre her zaman işe yaramayabilmektedir. Bu tedavinin etkili olmadığı yerde ise flap operasyonu yapılmaktadır. Flap operasyonu nedir sorusunun detaylı cevaplarından biri ise bu yöntemin diş eti sağlığını korumada oldukça etkili olduğudur.

Flap Operasyonu Nedir Nasıl Yapılır?

Flap operasyonu nedir ve nasıl yapılır diye bakıldığında flap operasyonu ilk olarak anestezi altında yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise lokal anestezinin yanında kişiye ağız yoluyla rahatlatıcı ilaçlar verilmektedir. Anestezi etkisini göstermeye başladıktan sonra ise:

  • Diş etini dişten ayırmak adına küçük bir kesi açılmaktadır. Bu kesi bir kanat şeklindedir.
  • Dışta kalan diş eti dokusu, diş köklerine, bağ ve kemik dokularına sağlam şekilde erişsin diye geriye yaslanır.
  • Bu işlemlerin ardından iltihaplı diş eti dokusu temizlenir. İltihaplı diş eti dokusu alındıktan sonra gerektiği durumlarda bölgeye antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Kemiklerin hasarlı olduğu durumlarda da graft ile hasar önlenmeye çalışılmaktadır.
  • Son adımda ise açılmış kesiler kapanır ve flap operasyonu sonlandırılır.

Flap Operasyonu Kimlere Yapılır?

flap-operasyonu-nedirFlap operasyonu ihtiyaç duyan herkese yapılmaktadır. Diş eti hastalıkları her yaşta çeşitli şekilde görülebilen bir durumdur. Bundan dolayı da flap operasyonu herkese kolayca uygulanabilmektedir. Burada kişinin yaşına ve stres durumuna bağlı olarak destek uygulamalar da yapılmaktadır.

Ancak kişi bu tedaviyi yaptırmadan önce gerekli araştırmaları yapmalıdır. En iyi implant markaları hasta tarafından araştırılarak doktorunda fikri alınarak karar verilmelidir.

Küretaj ve Flap Operasyonu Farkı Ne?

Küretaj ve flap operasyonu nedir arasındaki fark birçok kişinin sorduğu ve merak ettiği tedavilerdir. Bu doğrultuda genel tabloda küretaj ve flap operasyonu farkı şu şekildedir:

FLAP OPERASYONU NEDİR KÜRETAJ NEDİR
Diş eti dokusunun cerrahi yöntemlerle kaldırılarak hastalıklı kök yüzlerinin ve kemiklerin temizlenmesini ifade eder. Küretaj ise enfekte olan doku ve diş taşı birikintilerini temizlemek adına diş eti sınırının altına yapılan temizlemeleri içerir.
Flap operasyonu cerrahi bir işlem olduğundan dolayı daha ileri periodontal rahatsızlıklarda uygulanır. Küretaj, flap operasyonuna kıyasla girişimin daha az olduğu bir işlemdir bu yüzden lokal anestezi uygulanır.
Diş eti dokusunu kaldırarak kök yüzeyi ve kemik yapısına tam erişim sağlayan Flap operasyonu, derin bir iltihap temizliği sağlar. Diş etinin altındaki iltihaba sınırlı erişim sağlayan Küretaj, daha yüzeysel bir tedavi olmaktadır.
Operasyon sonucunda iyileşme süresi daha uzun olurken kısa süreli ağrı veya şişkinlik de yaşanabilmektedir. İyileşme süreci kısadır ve görülen belirtiler Flap operasyonuna kıyasla daha az olmaktadır.

Flap Operasyonu Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

flap-operasyonu-nedirFlap operasyonu nedir diye yanıtladıktan tedavi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler önem kazanmaktadır. Flap operasyonu öncesinde kişi kendisini ruhsal ve fiziksel olarak operasyona hazır hissetmelidir. Bu ameliyatlarda harici durumlar dışında lokal anestezi uygulandığı için operasyona tok karınla gelinmelidir.

Flap operasyonundan bir sonraki haftada açılmış diş eti tamamen kapandığı için dikişler alınmaktadır. Operasyondan 3 hafta sonra ise diş etleri tamamen iyileştiği için iltihaplardan arınır. Diş eti Flap operasyonu yaptıranlar işlemden sonra ise şunlara dikkat etmelidir:

  • Operasyondan sonraki haftada sert yiyecek ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Sigara tüketilmemelidir.
  • Alkol tüketimi olmamalıdır.
  • Ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Aksi halde temizlenmiş diş taşları ve plaklar tekrar oluşabilmektedir.
  • Günde 2 kere dişler fırçalanmalı. Fırçalamanın yanında arayüz fırçası ve diş ipi uygulanmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

flap-operasyonu-nedirDiş eti hastalıklarında uygulanan flap operasyonu nedir ve nasıl yapılır diye bakıldığında birçok merak edilenle karşılaşılmaktadır. Flap operasyonuna dair sık sorulan soruların başında gelenler ise şunlardır:

Flap Operasyonu Ne Kadar Sürer?

Flap operasyonunda işlemler her defasında yarım çeneye yaklaşık 6 dişi kapsayacak şekilde 1 saatte yapılmaktadır. Ender durumlarda ise 10 dişe varan müdahaleler gerçekleştirilmektedir.

Flap Operasyonu Acıtır mı?

Flap operasyonunda lokal anestezi ve gerektiği durumlarda oral rahatlatıcı ilaçlar da kullanıldığı için işlem sırasında ağrı veya acı oluşmaz.

Diş Eti Dikişi Kaç Günde İyileşir?

Diş eti dikişleri işlemden 1 hafta sonra alınır. İplerin alınmasının ardından diş etinin tamamen eski sağlığına kavuşması ise 10 günü bulmaktadır.