Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılan dolgu diş kaybının önüne geçmek için yapılması gereken işlemlerden birisidir. Güzel gülüşler için ağızda herhangi bir diş kaybı olmadan uygulanan yöntemlerden birisidir. Oldukça kısa süren bu işlem için herhangi bir acı verici müdahale yapılmamaktadır.
Ağız sağlığını korumak isteyen hemen herkes diş doktoruna gittiği takdirde bu işlemi yaptırmaktadır. Çürümekte olan dişler için uygulanmakta olan bir numaralı işlemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda merak edilen birçok nokta bulunması sebebiyle ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir. Uzman bir hekim yardımı ile gerçekleştirilerek kişinin diş kaybına uğraması engellenir.
Diş Dolgusu Nedir?
Dolgu herhangi bir sebepten dolayı kırılan, çürüyen ya da çatlayan dişleri tedavi etmek amacı ile yapılan oldukça yaygın bir işlemdir. Çeşitli materyallerin kullanılması ile beraber yapılır. Çürük dokunun daha fazla ilerlemesinin önüne geçilmiş olur. Bu sayede de diş kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş olur.
Dolgu Nasıl Yapılır?
Söz konusu işlem oldukça sık tercih edilir. Yapım aşamaları daha önce hiç bu işlemi görmeyen kişileri biraz ürkütebilir. Fakat korkulacak bir şey olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Yapım aşamalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- İlk olarak diş dokusu işlem için hazır hale getirilmek zorundadır.
- Çürük dişten tamamen temizlenir. Eğer dişte daha önceden yapılmış bir işlem varsa onunda temizlenmesi gerekir.
- Sonrasında dişin ağız içindeki konumuna, estetik kaygılara göre uygun olan malzemenin seçimidir.
- Seçilen malzeme ile beraber dişteki boşluk doldurulur.
- Eğer gerekirse hekim hastaya bu işlem sırasında lokal anestezi uygulayacaktır.
- İşlemin sonunda ise kullanılan malzeme ile diş arasında uyum olup olmadığı kontrol edilmiş olur.
Dolgu Aşamaları
Diş dolgusu yapımı işlemin uygulanması hakkında merak edilen noktalar olması sebebiyle merak edilmektedir. İşlem uygulanacak bölgeye göre çeşitli farklılıklar gösterebilir. Ağız yapısı ve içerisinde bulunacağı konumu; bunların yanı sıra büyüklüğü itibari ile uygulamada çeşitli zorluklar bulunabilmektedir.
En doğru uygulama için bu kriterler göz önünde bulundurularak en uygun malzeme seçilir. Dolgu nasıl yapılır en merak edilen nokta kuşkusuz uyuşturma aşamasıdır. Gerekli bölge için lokal anestezi tercih edilerek kişinin işlem sırasında herhangi bir acı hissetmemesi sağlanabilir. İşlemden önce ise mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;
- Bölgede çürük varsa temizlenerek işleme hazır hale getirilmelidir.
- Daha önce yapılmış ve kaldırılması gereken bir dolgu malzemesi varsa temizlenmelidir.
Dolgu Ne Kadar Sürer?
İşlemin ne kadar süreceği de hastalar tarafından çok fazla merak edilmektedir. Bu tedavi yöntemi oldukça basittir ve kısa sürer. Dişin temizlenmesi ve doldurulması yaklaşık 25 dakika ya da yarım saat içerisinde tamamlanmış olur. Tabi ki yine de net bir zaman vermek doğru olmaz. Çünkü hastaya ya da dişin durumuna göre de değişiklik göstermesi mümkündür.
Dolgu Hangi Durumlarda Yapılır?
Ağız ve diş sağlığı için oldukça sık tercih edilen dolgunun yapılması için belirli durumlar gerekmektedir. Bunlardan ilki dişin çürümüş olmasıdır. Bu dişteki çürük kısımlar temizlenerek ilgili bölgeye uygulama gerçekleştirilir. Kırılmış olan diş için aslına uygun olan ve kişiyi rahatsız etmeyecek; çiğneme ve benzeri işlemleri gerçekleştirebileceği şekilde gerçekleştirilmektedir. Deforme olan dişler için uygulanarak sağlıklı bir görünüm yakalanmaktadır. Estetik gülüş tasarımları öncesinde tahribata uğramış, çürük veya benzeri durumlar altındaki dişler için yapılır. Travma sonucu çatlak veya kötü görünümlü dişlere uygulanarak daha estetik bir görünüm elde edilir.
Hamileler Dolgu Yaptırabilir mi?
Hamilelerin bahsedilen işlemi yaptırıp yaptırmayacağı da çok fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Hamilelikte bebek vücutta yer alan kalsiyumun büyük bir bölümünü aldığı için annede diş çürükleri ve diş ağrıları meydana gelebilir. Bu nedenle de bu işleme ihtiyaç duyulabilir.
Gebelik döneminde dolum işleminin yanı sıra kanal ve diş çektirme gibi işlemler yapılabilmektedir. Fakat öncesinde kadın doğum uzmanından izin kağıdı almak gerekir. Uzmanın müsaade etmesi halinde işleme başlanır. Aksi halde doğum sonrasını beklemek gerekecektir.
Dolgu Acıtır mı?
İşlem sırasında dolgu acıtır mı merak edilenler arasındadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilmesi sebebi ile herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem sonrasında ise hissedilmesi normal olan birtakım ağrı ve durumlar olabilmektedir. Sürecin normal bir ürünü olan bu durum karşısında kişi doktorun tavsiye edeceği bir ağrı kesiciyi kullanabilir. Sıcak ve soğuk tüketimine dikkat ederek ağrıyı azaltırken aynı zamanda dolgunun ömrünü uzatabilir. Bu dönemde dişlerde hassasiyet görülmesi oldukça normaldir. Bu durum devam ettiği takdirde doktorunuz ile iletişime geçmeniz uygun olabilir. Bunun yanı sıra ağrıların devam etmesi halinde de uzman ile iletişime geçerek hareket etmeniz yararlı olacaktır.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Diş yapısı ile uyumlu şekilde yapılan dolgular tercih edilmektedir. Fakat malzeme ve kullanım bakımından çeşitli seçenekler bulunduğu görülmektedir. Bunlar arasında genellikle sağlamlık ve kullanım bakımından çeşitli farklar bulunmaktadır.
- Altın dolgular oldukça dayanıklı olması ile ön plana çıkmaktadır. Genellikle arka dişlere uygulanmaktadır. Diş etine herhangi bir zarar vermemesi sebebiyle oldukça sağlıklı bir alternatiftir.
- Amalgam ise gümüş adıyla bilinen bir çeşittir. Doğal bir tona sahip olmaması sebebiyle sıklıkla tercih edilmez. Özellikle rengi nedeniyle ön dişlerde kullanılması pek uygun değildir. İçeriğinde bulunan cıva ve çeşitli malzemeler sebebiyle dayanıklılığı oldukça fazladır.
- Kompozit dolgular ise en yaygın olarak kullanılan çeşitlerden birisidir. Dolgu çeşitleri arasında estetik olarak uygulanması en uygun olan seçenektir. Maliyetinin düşüklüğü sebebiyle de ekonomik bir seçenektir. Ön dişlerde kullanılması uygun olsa da çok dayanıklı olmaması sebebiyle arka taraflar için tercih edilmemektedir.
- İnley-Onley ise altın dolgular ile hemen hemen yakın bir maliyete sahiptir. Çok sayıda işlem yapılması gereken durumlarda tercih edilir.
Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan müdahaleler neticesinde belirli hususlara dikkat etmek gerekmektedir. İşlemlerin kalıcılığını ve ağız sağlığını korumak adına oldukça önemlidir. Anestezi etkisi altındayken yemek yememek dikkat edilecek noktalardan ilkidir. Dilin ısırılmasına yol açabilecek bir durum olmakla birlikte başkaca sorunlara da yol açabilir.
Dolgu Sonrası Yemek Yerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hastalar diş ile alakalı herhangi bir işlem gördüklerinde yemek yemek konusunda zorluk yaşayabilirler. Bazen de işlemden sonra ne zaman yemek yiyecekleri konusunda tereddüt yaşayabilirler. Anestezili bir işlem olmasından dolayı işlemden sonra 2 saat boyunca bir şey yiyip içmemek gerekir. Sonrasında da gün içerisinde işlem gören tarafla çiğnenmemesi tavsiye edilmektedir.
Diş Dolgusu Sonrası Diş Hekimi Kontrolü Gerekir mi?
Söz konusu işlemin oldukça basit ve kısa sürdüğünden bahsetmiştik. Genellikle işlemden sonra tekrar doktora muayene olmak gerekmez. Ama olağan dışı bir durum meydana gelirse vakit kaybetmeden hekime gitmek gerekir. Peki olağan dışı olarak adlandırılabilecek durumlar nelerdir? Şu şekilde sıralanabilir;
· Dişte geçmeyen ve şiddetli ağrılar meydana gelmesi |
· Dişin hava aldığını hissetmek |
· İşlemden 1-2 hafta geçmesine rağmen o tarafla hala yemek yiyememek |
· Dişte bir yükseklik hissedilmesi |
‘Dolgu Sonrası Dişim Ağrıyor’ Ne Yapmalıyım?
İşlem sonrasındaki süreç her hastada aynı olmayabilir. Bazı hastaların çok sorunsuz geçerken bazı hastaların işlem öncekindeki şikayetleri devam edebilir. Hatta bazen işlemden önce hiç diş ağrısı yaşamayan hastalar işlem sonrasında diş ağrısı yaşayabilirler.
Burada önemli olan ağrının ne kadar sürdüğüdür. Bir haftadan uzun bir süre boyunca diş ağrısı yaşayan hastaların hekimlerine gitmeleri tavsiye edilir. İlk hafta yaşanan diş ağrısı ise normal kabul edilir. Ağrı olması durumunda doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Diş Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?
Bu işlem ile alakalı en çok merak edilen hususlardan bir diğer ise fiyat konusudur. Mehmet Eker Diş Kliniği olarak fiyat belirlerken birçok unsuru göz önünde bulunduruyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da müşterilerimizi memnun etme gayreti içerisindeyiz. Siz de fiyat ve diğer tüm ayrıntılar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Alt çene için 4 veya 5 saate dek sürerken; üst kısımda ise 3 saate dek etkisini kaybeder. Dolgu sonrası nelere dikkat edilmeli en doğru uygulama için hekiminizin önderlerine dikkat etmeniz gerekir. Hemen randevu alarak Mehmet Eker Diş Kliniği ile siz de daha sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olabilirsiniz.
Dolgu Tedavisi Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Diş beyazlatma, kanal tedavisi ya da tek başına bir uygulama olarak yer alan diş tedavisi hakkında birçok merak edilen soru bulunmaktadır. Estetik diş hekimliği kapsamı arasında yer alan ve gülüş tasarımı sırasında pek çok kez uygulanan yöntem hakkında sorularınızın cevapları şu şekilde:
Estetik Dolgu Nedir?
Dijital gülüş tasarımı için uygulanan ve genellikle ön dişlerle kısıtlı olan bir dolgu çeşididir. Estetik olarak adlandırılma sebebi görece bazı uygulamalar göre gerçek dişe en yakın sonucun elde edilmesidir. Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra uygulama gerçekleştirilir. Kullanılan malzemelerden dolayı ışık geçişi sağlanır, doğal diş rengine en yakın renk tonu elde edilmektedir.
En Sağlıklı Diş Dolgusu Hangisi?
Hastaların ağız ve diş yapısı için en sağlıklı uygulamaları belirlemek daha doğrudur. Her birey için ortak bir uygulamadan bahsetmek imkânsızdır. Gerek hastanın yaşı gerekse uygulama yapılacak diş bölgesi ve hatta maddi imkânlar bile etkilidir. Fakat en sağlıklı olarak bulunan ve doktorlar tarafından önerilen doğal sonuçları veren uygulamalardır. Tedavi sonrası daha uygun bir görüntü elde etmek mümkün olacaktır.
Dolgu Kimlere Uygulanmaz?
Her ne kadar diş hekimleri için çok sık kullanılan bir yöntem olsa da herkese bu tedavinin yapılması mümkün değildir. Çünkü kimi bireylerin sağlığı ya da yaşı tedavi için uygun bulunmamaktadır. Belirtilen durumdaki kişilere uygulama yapılmamaktadır:
- Hamile olanlar ya da hamile şüphesi duyanlar,
- Emziren anneler,
- İltihaplı diş etine sahip olanlar,
- Yara iyileşme sorunu yaşayanlar,
- Otoimmün hastaları,
- Savunma ve bağışıklık sistemi düşük olanlar,
- İlaç alerjisi bulunanlar.
Diş Dolgusu Yapılırken Sinirler Alınır mı?
Hayır. Kanal tedavisi sırasında ya da diğer farklı tedavi yöntemlerinde sinirler alınmaktadır. Eğer bahsedilen tedavi tek başına uygulanacaksa sinirlerin alınma gibi bir durumu söz konusu değildir. Fakat tedavi sırasında çürüğün mineye ve köklere yaklaştığı görülürse ekstra kanal tedavisine karar verilerek sinir alınabilir.
Derin Çürüklere Dolgu Yaptırmak Mümkün mü?
Dişlerde kırık ve çürüklere uygulanan bir yöntemdir. Fakat çürüğün yapısı ve yayılım gösterme oranı önemlidir. Eğer diş kurtarılabilecek durumdaysa ve derinlere doğru yayılım göstermediyse uygulama yapılabilir. Tersi durumlarda söz konusu olabilmektedir.
Hasta dişine baktığında çürüğün derinliği hakkında bilgi edinemez. Diş hekimi tarafından yapılan incelemeler neticesinde eğer çürük sanılandan çok daha yayılıp mineye zarar verdiyse sadece doldurma işlemi yapmak yetersizdir. Burada özellikle hastanın ağrı ve acı yaşaması durumunda dişin çekilmesine karar verilebilir.
Çürük Diş Dolgusu Kesin Çözüm mü?
Sağlık açısından hastanın iyiliği adına tedavi yöntemi diş hekimi tarafından belirlenir. Çürüğün yapısına göre en doğru yöntemin belirlenmesi gerekir. Yeni oluşum göstermiş bir çürük söz konusuysa eğer temizlenip doldurma işleminin yapılması doğru olacaktır. Ancak ilerleyen bir durumda kesin çözüm olarak bakılmaması gerekir.
Çürüyen diş ileri düzeyli olmasa bile yine kesin çözüm olduğu anlamına gelmez. Çünkü bu dişin sonradan tekrar çürüme ya da zarar görme olasılığı bulunur. Hastanın takındığı tavırlar burada etkileyicidir. Hijyene dikkat ederse ve zararlı yiyeceklerden uzak durursa kısmen kalıcı çözüm olduğu belirtilebilir.
En Fazla Kaç Dişe Dolgu Yapılır?
Uygulanacak işlem her ne kadar basit ve çok yaygın olsa da hastanın konforu adına tek seansta belirli sayıda uygulama yapılmaktadır. Çok sayıda çürük ya da kırığı bulunan bireye bir seansta ortalama iki ya da üç diş için uygulama gerçekleştirilir. Daha fazla sayıda diş varsa başka bir randevu verilerek tedavi süreci ilerletilir.
Tek seansta tüm işlere uygulama yapmak oluşan hassasiyetin artmasına neden olmaktadır. Özellikle ilk gün içinde hastanın konforunu ciddi olarak etkileyecektir. Bununla birlikte ağız ve diş eti zorlanmalarının önüne geçmek, daha sağlıklı ve emin ilerlemek adına gerekli olan bir durumdur.
İlk Muayenede Dolgu Yapılır mı?
İki türlü durum bulunmaktadır. İlk durumda eğer hastanın etlerinde ekstra bir hassasiyet yoksa ve iltihaplanma söz konusu değilse ilk seansta uygulama yapılabilir. Genelde birçok hastada oluşturulan durum budur. Ekstra bir randevu almaya ve diş hekimine gelmeye gerek duyulmaz.
Fakat ikinci ihtimalde eğer diş etinde şişme, yara ve iltihap söz konusuysa uygulama yapılmaz. Hastaya diş hekimi tarafından antibiyotik yazılır. Bu ilacın belirtilen şekillerde kullanılıp iltihabın kalkması beklenir. Bir randevu verilir, ikinci seansta talep edilen uygulama hayata geçirilir.
Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?
Diş hekimi bu konuda hastaya daha net bilgi verecektir. Çürük neredeyse tüm dişi kapladıysa uygulama önerilmez. Büyük bir alanı etkileyen kırılma söz konusuysa keza yine önerilmeyecektir. Bunun yerine hastanın yaşı da uygunsa kaplama önerilebilir.
Diş minesi ciddi zarar gördüyse ve yan komşu dişlere de zarar verme olasılığı varsa diş çekimi yapmak daha doğru olabilir. Hasta 18 yaşın üstündeyse implant ya da kaplamalar ile daha sağlıklı bir gülüşe kavuşması önerilmektedir. Aksi takdirde yapılan doldurma işlemi yeterli olmayacak ve hasta rahatsızlık yaşamaya devam edecektir.
Emziren Anne Diş Dolgusu Yaptırabilir mi?
Emziren annelerin diş dolgusu yaptırması önerilen bir durum değildir. Kullanılacak anestezi ve diğer ilaçlardan dolayı emzirme dönemi bitene kadar beklemesi önerilmektedir. İlaç kullanımı neticesinde anne ve bebeğin zarar görme olasılığını en aza düşürmek adına uygulama yapılmamaktadır.
Hamileyken Diş Dolgusu Yapılır mı?
Hamile kadınların kritik dönemlerde bebeğin zarar görmemesi başta olmak üzere genel dönem içerisinde sağlıklı bir gelişim adına birçok ilacı kullanması yasaktır. Doktor kontrolünde uygulamanın yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Fakat yüksek bir oranda anne adaylarının bu tarz bir işlem yaptırması uygun bulunmamaktadır.
Çocuk Diş Dolgusu ile Yetişkin Tedavisi Farklılık Gösterir mi?
Yapılacak olan uygulama belirlendikten sonra çocuk ya da yetişkinler arasında bir fark olmamaktadır. Uygulama olması gerektiği şekilde sağlıklı bir diş elde edilme amacıyla sağlanacaktır. Çocuklarda sadece diş hekimi korkusu yaşamamak adına özenle bir ilerleyiş gerçekleştirilmektedir.
Çocuklarda oluşan fark anestezi yönünde oluşabilmektedir. İğne ile uyuşturma yapmak yerine özel tatlara sahip olan uyuşturucu malzemeler kullanılır. Çilekli, naneli gibi farklı tatlara sahip uyuşturucular sayesinde diş ve bölgesi uyuşturulur. Böylece çocukta tedaviye karşı bir korku gelişmesi engellenmektedir.
Dolgu İlk Gün Sızlar mı?
Yapılacak uygulama sırasında hastaların herhangi bir acı ya da hassasiyet hissetmesi mümkün değildir. Uygulama sırasında lokal anestezi yapılmasıyla olumsuzlukların önüne geçilecektir. Fakat bu lokal anestezi belirli bir zaman içinde geçerli olacaktır. 2-3 saat içinde etkisini yitirip hafif bir sızlama ve hassasiyet yaratabilir.
İlk gün bu tarz bir durumla karşılaşmak oldukça normaldir. İlk saatlerde yemek yenmemesi, gün boyunca aşırı sıcak ve soğuktan kaçınmak bu yüzden gerekir. Böylece dişi ekstra hassaslaştırmamış olursunuz. Diğer taraftan ilk günden sonra etki yok olarak rahatsız edici bir hissiyat oluşturmayacaktır.
Dolgu Sonrası Yemek Yenir mi?
Asla yenmemelidir. Özellikle ilk birkaç saat içerisinde içecek de içilmemelidir. Diş hekimleri tarafından bu noktada uyarı yapılmasının belirli başlı sebepleri bulunmaktadır. Bunların başında lokal anestezi etkisinde bulunmaktır. Hasta hissiyatını kaybedeceğinden yemek esnasında ciddi dil ve yanak yaralanmalarına sebebiyet verebilir. Farkında olmadan ağız içi yapılarını parçalayabilir.
Diğer bir sebep ise ilk saatlerde diş üzerinde bir baskı hissetmezsiniz. Uygulama yapılan alandaki diş ile yemekler parçalanır ya da bu diş diğer dişlere temas ederse sonrasında ağrı yapacaktır. İlk gün beklenen hassasiyet ve sızlama hissini arttırmış olursunuz.
Dolgu sonrası yemek 2-3 saat sonra ancak tüketilmelidir. Mümkünse ilk gün yiyecekler katı gıdalardan uzak olmalıdır. Aşırı sıcak yenmemeli, ılık tercih edilmelidir. Keza ilk saatler sigara tüketimi de önerilmez. Çünkü sigara alandaki durumun iyileşmesinde geciktirici etkiye sahiptir.
Dolgu Yaptıktan Kaç Saat Sonra Su İçilir?
Yemek yemek her ne kadar uygulama sonrası önerilmese de su içmek konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Hasta uygulamanın hemen sonrasında su içebilir. Sadece burada diş hekimleri tarafından öneriler sunulmaktadır. Tedavi yapılan alan ne kadar genişse o derece uyuşturma yapılır. Bu uyuşturma da dudak ve ağzı kontrol etmeyi zorlaştırdığından su içerken dikkatli olmak da fayda var.
Diş Dolgusu için Hangi Bölümden Randevu Alınır?
Diş ile alakalı birçok sorun hem devlet hastanelerinde hem de özel diş kliniklerinde çözüm bulmaktadır. Devlet hastaneleri kapsamında randevu almak özellikle acil durumlarda oldukça zordur. Ağrı ve hassasiyet oluşan kişilerin bahsedilen tedavi yöntemini uygulatmak için günlerce beklemesi gerekir. Halbuki olumsuz duygular beklemeden artmaya devam eder.
Diğer hastalıklara göre diş hastalıkları ve sorunları daha dayanılmaz sorunlar yaratır. Bu yüzden hastalar son zamanlarda özel diş klinikleri tercih etmektedir. Özel kliniklerde yapılacak işlemler hastanın üst düzey konforu düşünülerek kısa sürede gerçekleşmektedir. Bekleme yaşamadan kısa sürede sorununuza çözüm alabilirsiniz.
Eğer siz de bahsedilen bu işlem dahil olmak üzere diş ve ağız sağlığınız adına doğru bir adres arıyorsanız Mehmet Eker ve ekibine güvenebilirsiniz. Başakşehir ve Bağcılar şubeleri arasından birisini seçerek randevu alabilir sorunlarınızı dile getirdikten kısa süre sonra sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Dolgu Sonrası Kahve, Çay ve Kola Tüketilebilir mi?
Dolgu yapılırken kullanılan malzemelerin sadece tedavinin hemen sonrasında değil uzun zaman diliminde de zarar görmesi muhtemeldir. Bu zararların en büyüğü ise özellikle asitli içeceklerden gelmektedir. Asit, kullanılan malzemenin aşınmasına ve zaman içerisinde erimesine neden olacaktır. Tüketilmesi önerilmez.
Çay ve kahve tüketimi uygulamanın hemen sonrasında asla içilmemelidir. En az 2-3 saat beklenip lokal anestezi etkisini yok ettikten sonra içilebilir. Fakat bu sırada da aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmeli. Aksi durumda dişin hassasiyetini arttırarak sızı yaratabilir.
Uzun vadede çay ve kahve tüketimini en aza indirmek de gerekebilir. Çünkü yine malzemelerin zarar görmesine neden olacaktır. Malzemede renk değişimi oluşturabileceği gibi işlem görmeyen dişlerde de sorun yaratır. Çürük, renk değişimi oluşturma ihtimali yüksektir.
Dolgunun Altı Çürür mü?
Evet. Yapılacak işlemin her ne kadar yüksek kaliteli malzeme ile gerçekleştirildiği bilinse de dikkat edilmediği müddetçe çürük oluşturduğu görülür. Çürüklerin oluşma sebepleri arasındaki; asitli içecekler, kahve ve çay, şekerli gıdalar, sigaradan uzak durmak gerekir. Aksi takdirde çürük tekrarlayacak ve aynı işlemlerin tekrarlanması gerekecektir.
Halihazırda kullanılan malzemelerin bir ömrü bulunmaktadır. Ömrünü dolduran doldurma işleminin bu yüzden tekrarlanması muhtemeldir. Hastaların gerekli hijyen ve temizliğe dikkat etmesi tekrarlanma süresini çok uzatır. Ancak ne kadar dikkatsiz davranılırsa diş hekimine başvurma süreci de o yönde azalacaktır.
Dolgulu Diş Fırçalanır mı?
Elbette fırçalanır ve hatta fırçalanmalıdır. Sadece işlemin yapıldığı ilk gece dişe çok baskı yapmadan dikkatle fırçalanması önerilir. Özellikle iltihaplı diş üzerinde yapıldıysa bu işlem diş etlerine de dikkat etmek de fayda vardır. Aksi halde hastanın olumsuz duygular ve deneyimler yaşaması muhtemeldir.
Diğer yandan işlem üzerinden vakit geçtikten sonra özenle fırçalama devam ettirilmelidir. Mümkünde florürlü diş macunu kullanılarak tüm dişlerin de daha dayanıklı olması sağlanmalıdır. Dişin yapısına göre diş ipi de tercih edilebilir. Ağız çalkalama suyu çok olmamakla birlikte tercih edilebilir.
Sakız Çiğnemek Dolguya Zarar Verir mi?
Kısmi olarak zarar verdiği bilinmektedir. Sakızın sert olması diş yüzeyine ekstra baskı uygulanmasına neden olur. Oluşan baskı ile birlikte ciddi anlamda sık sakız çiğneniyorsa zamanla aşınma ve bozulma oluşturmak mümkündür.
Sakız çiğnemek aynı zamanda ağız içinde tükürük salgısının artmasına neden olur. Artan tükürük salgısı içeriğindeki malzemelerden dolayı yapılan tedavi yöntemine zarar verir. Kullanılan malzemelerin zamanla aşınması, erimesi ve hatta kırılması görülebilir. Mümkün mertebe çiğnenmemesi hem diş hem de çene sağlığı için daha doğrudur.
Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?
Hastaların bu tarz bir durumu algılaması kısmen zordur. Özellikle profesyonel destek almak daha etkili olacaktır. Diş hekimi tarafından inceleme sonrası varsa bir hata tespit edilebilir. Aynı şekilde yenilenme zamanı geldiyse tedavinin tekrarlanması gerektiği konusunda hastaya bilgi verilecektir.
Genelde hastalar tarafından ilk gün hassasiyet oluşması hatalı olarak görülür. Ancak bu durum bir hata değil olağan durumdur. Diş hekiminin yaptığı bir hataymış gibi dile getirilmemesi gerekir. Aynı şekilde uygulama üzerinden uzunca bir vakit geçtiyse ve ağrı, sızı, hassasiyet oluştuysa yine hata olarak görülmemeli.
Kullanılan malzemeler kaliteli olsa da zamanla aşınabilir, kırılıp hata alabilir. Fakat işlemin kısa süre öncesinde yapılmasına rağmen ağrı ve sızı çok yaşıyorsanız ortada yanlış giden bir şeyler de olabilir. Bu aşamada farklı bir klinikten randevu alarak dolguyu inceletebilirsiniz. Varsa bir hata diş hekimi gözlemiyle ortaya çıkacaktır.
Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Ön dişlere yapılacak olan uygulamanın diğer azı dişlere göre daha dikkatli yapılması gerekir. Doğrudan göz önünde bulunması estetik kaygıyı da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden uygulama sırasında doğru dolgu yöntemi seçilerek ilerlenirse alınacak sonuçtan da o yönlü bir memnuniyet elde edilebilmektedir.
Ağız yapısı incelendikten sonra ön dişlere bu yöntem yapılacağına karar verildiyse diş hekiminiz tarafından size önerilere sunulacaktır. Kimi durumlarda doldurma işlemi değil, kaplama ya da temizlik de yeterli kalabilir. Fakat yine de bu işlem yapılacaksa estetik anlamda göze hoş gelen, doğal diş görünümü yaratan malzemeler tercih edilmelidir.
Ön Diş Dolgusu için Amalgam Dolgu mu Kompozit Dolgu mu Kullanılmalı?
Amalgam ve kompozit dolgu en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerin farklılaşma sebebi uygulama sırasında kullanılan malzemelerden kaynaklanmaktadır. Amalgam hazırlanırken içerisinde görece rengi daha farklı olan ve gözle seçilebilen malzemeler kullanılmaktadır.
Kompozit uygulamalarda ise kullanılan malzemeler doğal diş görünümünü vermek konusunda daha etkilidir. Bu görünüm diğer diş renklerinden farklı olmaz. Böylece herhangi bir tedavi ve uygulama yapıldığı anlaşılmayacaktır. Hastaların ön dişler için en çok tercih ettiği yöntemdir. Doktor tarafından da öneriler verilerek dişlere uygulanmaktadır. Doğal gülüş ile estetik bir ağız yapısına sahip olabilirsiniz.