Diş Kaplamaları

5 Adımda Zirkonyum Köprü Diş Nedir, Nasıl Yapılır?

5-adimda-zirkonyum-kopru-dis-nedir

Zirkonyum köprü diş bu konuda sıkıntı yaşayanların oldukça sık duyduğu bir tedavi yöntemidir. Günümüzde estetik görüntülerin oldukça önem verilmekte ve bu konuda farkındalık geliştirilmektedir. Bunun bir sonucu olarak da diş tedavisi yöntemleri oldukça gelişim göstermiştir.

Diş köprüsü bir veya birkaç dişin eksikliğinde eksik dişin yerine gövde konulması, ön ve arka dişin de kaplanarak destek alınması demektir. Zirkonyum destekli porselen diş köprüsünde ise metalsiz köprü yapılabilmesine imkan sağladığı için diğer köprü çeşitlerine göre zirkonyum köprü diş oldukça çok tercih edilir. Çünkü estetik bir görünüm sağlar.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplama son yıllarda dayanıklılığı ve doğal dişlerle neredeyse aynı görüntüyü elde etmesi sebebiyle oldukça popüler hale gelmiştir. Zirkonyum diş kaplama genelde çürük dişler, dişteki kırılmalar ve dişlerdeki renk bozukluklarının giderilmesi gibi durumlarda tercih edilir. Kullanım ömrü ise tamamen kullananların ağız temizliğine dikkat etmesi ile alakalı olacaktır.

Kaplama dişlerde en çok yaşanılan tek bir sorun vardır. Oda kaplama dişlerin düşmesidir. Eğer böyle bir sorun yaşarsanız diş hekimine giderek kaplama diş yapıştırma ücreti vererek dişinizi yaptırabilirsiniz. Ancak evde kendi imkanlarınız ile asla denememelisiniz.

Zirkonyum Köprü Diş 5 Adımda Nasıl Yapılır?

5-adimda-zirkonyum-kopru-dis-nedirZirkonyum köprü diş dişteki eksiklikleri gidermek için kullanılır. Zirkonyum dayanıklı ve estetik bir malzeme olduğu için tercih edilir. Köprü eksik dişin yerine geçer ve yanındaki dişlere dayanarak sabitlenir. Zirkonyum köprü diş nasıl yapılır sorusunun aşamaları ise aşağıda sıralanmıştır.

  • İlk Randevu-Anestezi ve Diş Kesimi: Köprü yapımı sırasında küçültülmesi gereken dişler için bir anestezi işlemi yapılır. Dişlerinizi her tarafından biraz küçültülür ve porselen kaplamanın oturabileceği kadar yer hazırlanır.
  • Ölçü Alınması: Özel ölçü macunu kullanılarak küçültülmüş dişlerin negatif ölçüsü alınır.
  • Geçici Diş Takılması: Küçültülen dişlerde bir süre hassasiyet yaşanır. Bunu önlemek için geçici diş ya da kaplama hazırlanır ve küçültülen dişlere yapıştırılır.
  • İkinci Randevu-Prova: Geçici zirkonyum köprü diş kolaylıkla çıkartılır ve hazırlanan yeni köprünün dişle olan ilişkisiniz, kapanışını, rengini ve formunu kontrol eder. Bazen bu provalar birkaç defa yapılabilir.
  • Zirkonyum Köprü Diş Yapıştırılması: Başarılı prova aşamasından sonra, restorasyonun üzerinde düzeltme yapılan yerler parlatılır ve dişleriniz üzerine daimi olarak yapıştırılır.

Zirkonyum Diş Köprüsü Avantajları Nelerdir?

  • 5-adimda-zirkonyum-kopru-dis-nedirZirkonyum ışığı yansıttığı için doğal dişlere yakın bir estetik görünüm sağlar.
  • Alt yapı olarak beyaz renkli bir alaşım kullanıldığı için, diş eti hizasında koyu renkli hat oluşmaz. Böylece eskiden sıkça kullanılan metal destekli köprülere göre daha estetiktir.
  • İnsan vücudu ile %100 uyumludur. Alerjik bir reaksiyon gösterme durumu olmaz.
  • Mekanik olarak da oldukça sağlam olan zirkonyum köprü diş metal içerikli olmadığı için de herhangi bir tat değişikliğine sebep olmaz.
  • Pürüzsüz ve kaygan porselen bir yüzeyi olduğu için plak birikimine sebep olmaz.

Köprü Diş Çeşitleri Nelerdir?

Köprü diş çeşitleri aşağıda sıralanmıştır. Ancak zirkonyum köprü diş hakkında yukarıda detaylı bir şekilde yer verilmiştir.

Porselen Köprü Özellikle ısırma kuvvetine karşı oldukça dayanıklıdır. Çok sayıda diş eksikliğinin neden olduğu uzun boşlukların tedavisinde sıklıkla kullanılır. Metal alt iskeletin üzerine porselen kaplaması yolu ile elde edilir. Metal üzerine yüksek sıcaklıklar altında kaynaştırılan porselen; dişe estetik bir görünüm kazandırır. Porselenin altında bulunan metal ise dayanıklılık sağlar.
Zirkonyum Köprü Olağanüstü bir estetik görünüm sağlar ve biyouyumluluğu nedeniyle sıkça tercih edilir. Köprü tedavisinde kullanılan zirkonyum ikiye ayrılır. Solid zirkonya üzerinde estetik renklendirme yapılmaz. Özellikle uzun boşluklarda ve diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde tercih edilir. Yarı saydam zirkonyum ise genelde bir iki diş eksikliklerinde kullanılır. Renklendirme yapılabilir.
Geçici Köprü Genelde akrilik ya da kompozit esaslı maddeden kişiye özel olarak yapılır. Küçültüldüğü için hassaslaşan dişleri korumak amacıyla yapılır. Beyaz renkli olarak hazırlanır.

Zirkonyum Köprü Diş Yaptıranlar Memnun Mu?

5-adimda-zirkonyum-kopru-dis-nedirZirkonyum köprü diş eskiden sıklıkla tercih edilen metal köprülere göre oldukça estetik görünüm sağlayan bir tedavi yöntemidir. Metal köprüler hasta güldüğünde görünen ve kişileri oldukça rahatsız eden bir tedavi yöntemidir. Ancak zirkonyum köprü diş zirkonyum destekli porselen olarak yapıldığı için kişilerin mutlulukla gülmeye devam etmesini sağlayan bir tedavi çeşididir.

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?

Sıkça tercih edilen zirkonyum kaplama tedavisi neden avantajlıdır aşağıda sıralanmıştır.

  • Kolay şekil alır ve beyaz renge kolayca döndürülebilir.
  • Doğal görünümleri nedeniyle ana dişlere en çok benzeyen yapay dişlerdir.
  • Metal içermezler.
  • Ağızda uzun yıllar kalır. Ömürleri oldukça uzundur.
  • Sıcak ve soğuğa karşı oldukça hassas ve duyarlıdır.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları Nasıldır?

Zirkonyum dişlerin yukarıda çok sık tercih edildiğinden bahsedildi. Ancak fiyatlar konusunda net bir bilgi vermek doğru bir durum olmaz. Çünkü diş fiyatları kliniğe, tedaviyi yapan doktora ve hastanın ihtiyacı olan tedaviye göre farklılık gösterir. Aynı şekilde zirkonyum köprü diş fiyatı da estetik görünüm sağladığından fiyatı bir miktar yüksek olabilir.

Ayrıca diğer birçok tercih edilen porselen diş kaplama fiyatları 2024 yılında yine fiyat artışı yaşayan tedavilerdendir. Eğer zirkonyum kaplama diş yaptırmak istiyorsanız iyi bir klinik tercih etmelisiniz. Mehmet Eker Diş kliniği her işlemde oldukça başarıları ile ön plana çıkan bir kliniktir. Yorumlardan bizzat hastaların düşüncelerini alabilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Genelde arka köprülerde kaplama veya çok uzun olmayan köprülerde zirkonyum köprü diş kullanılmaktadır. Ayrıca estetiğin ön planda olduğu bölgelerde ve implant üstü protezlerde de zirkonyum diş yaptırma rahatlıkla tercih edilmektedir. Diğer durumlar ise aşağıda sıralanmıştır.

  • Estetik amacıyla tercih edilir.
  • Diş beyazlatma işleminden yeteri kadar verim alınamadıysa tercih edilir.
  • Şekil ve duruş bozuklukları olan dişlerde tercih edilir.
  • Gülüş tasarımı yaptırmak isteyen kişiler güvemle tercih edebilir.
  • Koyu renkli dişlere sahip olan kişiler de zirkonyum kaplama tedavisini tercih edebilir.

Zirkonyum Köprü Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular

5-adimda-zirkonyum-kopru-dis-nedirYukarıda zirkonyum köprü diş neden tercih edilmeli, diğer tercih edilebilecek köprü çeşitleri neler hepsinden detaylı şekilde bahsedilmiştir. Zirkonyum köprü diş hakkında diğer merak edilen sorular ise aşağıda sıralanmıştır.

1 – Zirkonyum Köprü Diş Olur mu?

Zirkonyum destekli porselen diş köprüsü kaplamalarına zirkonyum diş köprüsü denir. Zirkonyum köprü diş doğal dişe yakın olduğu için oldukça tercih edilmektedir.

2 – Zirkonyum Kaplama Hangi Dişlere Yapılmaz?

Zirkonyum diş çürük dişlerin tedavisi için uygulanmaz. Diş olmayan boşlukları doldurmak için kullanılır.

3 – Köprü Dişin Ömrü ne Kadardır?

Dişlere uygulanan zirkonyum köprü diş ortalama olarak 5 ile 10 arasında dayanmaktadır.

4 – İmplant mı Zirkonyum mu Tercih Edilmelidir?

Eğer uzun ömürlü ve dayanıklı bir sonuç almak istiyorsanız zirkonyum, implant üzerine daha doğru bir kaplama yöntemi olacaktır. Ancak implant fiyatları 2024 yılında artışa geçtiği için ekonomik olarak sizi zorlayabilir.